ενός ημικυκλίου κινείται σημείο
. Με διαμέτρους τις 
γράφουμε εσωτερικά του αρχικού δύο νέα ημικύκλια και τον κύκλο
, ο οποίος εφάπτεται των τριών ημικυκλίων . Βρείτε τον γεωμετρικό τόπο του κέντρου
αυτού του κύκλου .Συντονιστής: Παύλος Μαραγκουδάκης
ενός ημικυκλίου κινείται σημείο
. Με διαμέτρους τις 
, ο οποίος εφάπτεται
αυτού του κύκλου .Μόνο για την κατασκευήKARKAR έγραψε: Πέμ Ιουν 04, 2026 11:48 am Δεν είναι αυτό που νομίζεις.pngΣτην διάμετροενός ημικυκλίου κινείται σημείο
. Με διαμέτρους τις
γράφουμε εσωτερικά του αρχικού δύο νέα ημικύκλια και τον κύκλο, ο οποίος εφάπτεται
των τριών ημικυκλίων . Βρείτε τον γεωμετρικό τόπο του κέντρουαυτού του κύκλου .
το εξωτερικό κέντρο ομοιότητας των δύο μικρών κύκλων ,
(ή
) προσδιορίζεται εύκολα.
φέρνω την εφαπτομένη , , στο Μεγάλο ημικύκλιο. Φέρνω κάθετη στο
στην
και έξω απ’ αυτή
με . Η μεσοκάθετη , στο
,
στο κέντρο.
, που θέλω . Ο κύκλος
είναι αυτός που ζητώ.
, μου δείχνει ( αυτό βεβαίως δεν αποτελεί λύση) το λογισμικό ότι δεν είναι κωνική τομή.Εν συντομία το σκεπτικό, αποφεύγοντας τις πολλές πράξεις. Έστω καιKARKAR έγραψε: Πέμ Ιουν 04, 2026 11:48 am Δεν είναι αυτό που νομίζεις.pngΣτην διάμετροενός ημικυκλίου κινείται σημείο
. Με διαμέτρους τις
γράφουμε εσωτερικά του αρχικού δύο νέα ημικύκλια και τον κύκλο, ο οποίος εφάπτεται
τα κέντρα
αντίστοιχα. Θέτω οπότε και έστω
η
στο
και τέμνουσα βρίσκω
παίρνω .george visvikis έγραψε: Παρ Ιουν 05, 2026 10:50 am Τέλος με Π.Θ στο προκύπτει η εξίσωση που είναι και η εξίσωση του γεωμετρικού τόπου (η κόκκινη καμπύλη στο σχήμα).
, είναι η : Καλημέρα από Γρεβενά....Doloros έγραψε: Παρ Ιουν 05, 2026 7:38 amΜόνο για την κατασκευήKARKAR έγραψε: Πέμ Ιουν 04, 2026 11:48 am Δεν είναι αυτό που νομίζεις.pngΣτην διάμετροενός ημικυκλίου κινείται σημείο
. Με διαμέτρους τις
Έστω λυμένο το πρόβλημα της κατασκευής . Αντο εξωτερικό κέντρο ομοιότητας των δύο μικρών κύκλων ,
Ο ομόκεντρος κύκλος που διέρχεται από το κέντρο(ή
) προσδιορίζεται εύκολα.
Κατασκευή
Από τοφέρνω την εφαπτομένη , , στο Μεγάλο ημικύκλιο. Φέρνω κάθετη στο
στην
και έξω απ’ αυτή
θεωρώ σημείομε . Η μεσοκάθετη , στο
,
τέμνει τηνστο κέντρο.
, που θέλω . Ο κύκλος
είναι αυτός που ζητώ.
Παρατήρηση
Το σύνολο των σημείων, μου δείχνει ( αυτό βεβαίως δεν αποτελεί λύση) το λογισμικό ότι δεν είναι κωνική τομή.
KARKAR έγραψε: Κυρ Ιουν 07, 2026 1:28 pm Παραθέτω το σχήμα του τόπου , ο οποίος βρίσκω ότι είναι η έλλειψη με εξίσωση :
, η οποία για :, είναι η :
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες