και για
θετικό είναι
.Να βρεθούν τα όρια τους αν υπάρχουν.
Συντονιστής: emouroukos
και για
θετικό είναι
.Τηλέμαχε,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: Δευ Οκτ 13, 2025 8:23 pm Δίνονται δυο ακολουθίες ,που ορίζονται ως εξής
και για
θετικό είναι
.
Να βρεθούν τα όρια τους αν υπάρχουν.
ενώ το άλλο
.
τότε εύκολα δείχνουμε επαγωγικά ότι η
είναι (γνήσια) φθίνουσα και κάτω φραγμένη από το
και, επίσης, η
είναι (γνήσια) αύξουσα και άνω φραγμένη από το
. Συνεπώς και οι δύο συγκλίνουν. Αν τα όριά τους είναι
αντίστοιχα, τότε ισχύει
, δηλαδή
.Καλημέρα Μιχάλη.Mihalis_Lambrou έγραψε: Δευ Οκτ 13, 2025 11:10 pmΤηλέμαχε,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: Δευ Οκτ 13, 2025 8:23 pm Δίνονται δυο ακολουθίες ,που ορίζονται ως εξής
και για
θετικό είναι
.
Να βρεθούν τα όρια τους αν υπάρχουν.
το θέμα του Ε.Μ.Π που αναφέρεσαι δεν είναι το ίδιο με το ερώτημα του Σταύρου, αλλά είναι παραλλαγή του. Η διαφορά είναι ότι το ένα θέτειενώ το άλλο
.
Το να αποδείξουμε ότι η ακολουθία του E.M.Π. συγκλίνει είναι άλλη ιστορία. Βλέπε παρακάτω.
Σταύρο,
αν για παράδειγμα είναιτότε εύκολα δείχνουμε επαγωγικά ότι η
είναι (γνήσια) φθίνουσα και κάτω φραγμένη από το
και, επίσης, η
είναι (γνήσια) αύξουσα και άνω φραγμένη από το
. Συνεπώς και οι δύο συγκλίνουν. Αν τα όριά τους είναι
αντίστοιχα, τότε ισχύει
, δηλαδή
.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι ακολουθίες συγκλίνουν στο ίδιο όριο. Ισχύει το ίδιο για την ακολουθία του Ε.Μ.Π.
Μπορούμε όμως να βρούμε το όριο σε κλειστή μορφή; Για την ακολουθία του E.M.Π. πρόκειται για ένα από τα διαμάντια του Gauss, που οδηγεί σε ελλειπτικό ολοκλήρωμα. Η όλη θεωρία οδηγεί στον κατά Gauss λεγόμενο "αριθμητικογεωμετρικό μέσο", νιά δύσκολη κατάσταση. Βλέπε π.χ. εδώ.
Οπότε θέλω να ρωτήσω: είσαι σίγουρος ότι στην παραλλαγή που θέτεις, μπορούμε να βρούμε το όριο; Εκ πρώτης όψεος μου φαίνεται ότι είναι ίσο με το παραπάνω ελλειπτικό ολοκλήρωμα. Δεν το κοίταξα με προσοχή, αλλά μου φαίνεται σωστό. Γι' αυτό ρωτάω, πριν το ερευνήσω. Εν ολίγοις, υπάρχει προσιτή κλειστή μορφή του ορίου; 'Αλλη από αυτήν που νομίζω;
Eδώ πρέπει να απολογηθώ για τη βιασύνη με την οποία είδα το θέμα.Mihalis_Lambrou έγραψε: Δευ Οκτ 13, 2025 11:10 pm
Τηλέμαχε,
το θέμα του Ε.Μ.Π που αναφέρεσαι δεν είναι το ίδιο με το ερώτημα του Σταύρου, αλλά είναι παραλλαγή του. Η διαφορά είναι ότι το ένα θέτειενώ το άλλο
.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης