Να ελέγχετε τις σημαντικές πληροφορίες

Θέματα για την Εκπαίδευση και τους Εκπαιδευτικούς
smely_123
Επικοινωνία:

Να ελέγχετε τις σημαντικές πληροφορίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από smely_123 » Δευ Σεπ 08, 2025 4:47 pm

Γεια σε όλους,

Ζήτησα από το ChatGPT να λύσει μια απλή εξίσωση για έλεγχο της απάντησής μου.
Αυτό είναι κάτι που κάνω συχνά για εύκολα προβλήματα, κι ας είναι γλωσσικό μοντέλο ανειδίκευτο στα μαθηματικά, γιατί παραθέτει και λεκτική εξήγηση που βοηθά αρκετά.

Προς μεγάλη μου έκπληξη (ο μόνος λόγος που έλεγχα εκείνη τη λύση ήταν για χρήση της ίδιας λογικής στη λύση μιας άλλης εξίσωσης) το ChatGPT κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξίσωση είναι αδύνατη, ενώ είχα βρει 2 ρίζες. Καθώς τα βήματά του φαίνονταν λογικά και για ό,τι το ρωτούσα απλώς τα επαναλάμβανε με ελαφρώς παραλλαγμένη εξήγηση, υπέθεσα ότι είχα κάνει λάθος εγώ. Έχασα τρομερά πολύ χρόνο ψάχνοντας αυτό το λάθος και τελικά εντόπισα λάθη στη δική του λύση. Όταν τα επισήμανα απολογήθηκε, αλλά έλυσε ξανά την εξίσωση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γράφοντας ότι η εξίσωση είναι ξεκάθαρα αδύνατη στους πραγματικούς.
Μόνο δείχνοντας ότι οι ρίζες που βρήκα την επαληθεύουν αποδέχτηκε να αλλάξει γνώμη.

Έτσι, συνειδητοποιώ ότι το χρησιμοποιώ λανθασμένα με αποτέλεσμα να υπονομεύει αντί να προωθεί την κατανόησή μου στα μαθηματικά. Σκέφτομαι να περιορίσω τη χρήση του στο διάβασμα διότι δεν είμαι σε θέση ούτε έχω τον χρόνο να μάθω να το χειρίζομαι σωστά. Προσωπικά, θεωρώ μεγαλύτερο κίνδυνο προς το παρόν την απερίσκεπτη χρήση του ΑΙ παρά να καταλάβει τον κόσμο.

Εσείς, έχετε συμβουλές προς τους μαθητές/εμπειρίες σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην (δευτεροβάθμια) εκπαίδευση και ειδικότερα στα μαθηματικά;

Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Να ελέγχετε τις σημαντικές πληροφορίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Δευ Σεπ 08, 2025 5:17 pm

Δυστυχώς τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα λες. Παρά τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης (και στα Μαθηματικά), οι απίστευτα άστοχες απαντήσεις της είναι συχνότατες.

Παραθέτω κάτι που έγραψα πρόσφατα στο φόρουμ, με παραπομπή σε παλαιότερη ανάρτησή μου:

Αντιθέτως, όποιος έχει δοκιμάσει να παίξει λίγο με το AI όσον αφορά τα Μαθηματικά, αντιλαμβάνεται ότι τις περισσότερες φορές ότι το AI απαντά με ανοησίες. Και έχουμε μάθει να τις γνωρίζουμε λόγω της συχνότητάς τους.

Δεν έχεις παρά να δεις στο δικό μας φόρουμ
εδώ για να διαπιστώσεις περιπτώσεις όπου οι ανοησίες του AI είναι κωμικές. Απόλυτες ασυναρτησίες που προκαλούν γέλιο.

mick7

Re: Να ελέγχετε τις σημαντικές πληροφορίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mick7 » Δευ Σεπ 08, 2025 6:09 pm

Αυτό πρότεινε ο κ.Σπινέλλης σε άρθρο που παρέθεσα πριν λίγο καιρό.

«Θα πρέπει να αποφεύγουν να λύνουν ασκήσεις με Τεχνητή Νοημοσύνη, γιατί έτσι δεν θα μάθουν τις βάσεις που χρειάζονται και δεν θα μπορούν να κάνουν μετά πιο σύνθετα πράγματα»

https://www.amna.gr/home/article/926388 ... Noimosunis

Απάντηση

Επιστροφή σε “Εκπαιδευτικά Θέματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες