Συμφωνώ με την παρατήρηση του Χρήστου, και γι' αυτό απαντώ παραθέτοντάς την ξανά:
«Δεν είναι δυνατόν η μαθηματική μας κουλτούρα να περιορίζεται στην Ανάλυση, και σε εξετάσεις εισαγωγής να προσπαθούμε να βάλουμε «τεχνικά» θέματα, ανούσιες λεπτομέρειες και παγίδες...» Ας διευρυνθεί η ύλη των Μαθηματικών, να υπάρχει επέκτασή της και σε άλλους τομείς και ας μην επικεντρωνόμαστε σε ένα τομέα των μαθηματικών, εισάγοντας διάφορες τεχνικές δυσκολίες στην εξέταση (που γίνεται για να ξεχωρίσουν οι "καλοί" από τους "άριστους". Εξ'αλλου, σε ποιόν θα χρησιμεύσει η δυνατότητα διαχείρισης της "παγίδας" στα μαθηματικά; Γιατί είναι πιο σημαντικό το να ξέρει ο νέος να διαχειρίζεται "παγίδες" στην ανάλυση από το να ξέρει γεωμετρία ή άλγεβρα;
Δάφνη Μανουσάκη
Y.Γ. Διδάσκω μαθηματικά (Λογισμό 1) στο Α εξάμηνο πανεπιστημιακής σχολής. Παρ' όλο που μεγάλο μέρος της ύλης του μαθήματος έχει ήδη καλυφθεί στα μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ λυκείου, οι φοιτητές δε φαίνεται να έχουν κατανοήσει τις έννοιες που καλούνται να διαχειριστούν. Αναρωτιέμαι λοιπόν, εάν σε αυτούς τους μήνες πριν τις Πανελλήνιες, οι νέοι εξασκούνται στη διαχείριση "περίεργων" προβλημάτων και λιγότερο στην κατανόηση των εννοιών.
Christos75 έγραψε:Καλησπέρα σε όλους. Να εκφράσω κι εγώ την άποψή μου για τα φετινά θέματα. Θεωρώ ότι με δεδομένη την συγκεκριμένη φετινή ύλη τα θέματα ήταν...καλά! Άλλωστε τι επιλογές υπήρχαν; Η διαβάθμιση ήταν σαφής και ξεκάθαρα με εξαίρεση τα θέματα Γ και Δ. Προσωπικά εγώ θεωρώ ότι οι δυσκολίες ξεκινούσαν από το θέμα Γ και συγκεκριμένα το Γ2 και υπήρχε πρόβλημα στην αντιμετώπιση και του Γ4 από αρκετά παιδιά. Ωστόσο, θεωρώ ότι το 14 με 16 είναι εφικτό και από ένα μέτριο μαθητή αλλά από εκεί και πάνω τα πράγματα ήταν δύσκολα και απαιτούσαν καθαρό μυαλό, τεχνικές και εμβάθυνση στην ύλη, καλώς για εμένα. Το πρόβλημα που εγώ θέλω να εκφράσω και να επαναφέρω με δεδομένη τη σημερινή εξέταση είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τη ρότα που έχουν πάρει τα Μαθηματικά τον τελευταίο χρόνο. Κατ'εμέ δεν είναι δυνατόν να έχουμε στην ύλη Μ Ο Ν Ο ανάλυση και άλλους τομείς των Μαθηματικών ούτε καν τους...«ακουμπάμε». Που είναι η Άλγεβρα; Η Γεωμετρία ίσως; Δεν είναι δυνατόν η μαθηματική μας κουλτούρα να περιορίζεται στην Ανάλυση και σε εξετάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια να προσπαθούμε να βάλουμε «τεχνικά» θέματα, λεπτομέρειες ανούσιες και παγίδες για να πέσει μέσα ο κόσμος! Πρέπει σαφώς και ξεκάθαρα, η ύλη των Μαθηματικών να διευρυνθεί, να υπάρχει επέκταση και σε άλλους τομείς και ας μην έχει τόσο βάθος στην εξέτασή της αλλά...ευρύτητα γνώσεων! Η συρρίκωνση που υφίσταται το εν λόγω μαθημα είναι ε γ κ λ η μ α τ ι κ ή ! ! ! Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία (Ε.Μ.Ε.) αλλά και όλοι εμείς που αγαπάμε το αντικείμενο πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη στρέβλωση στον επιστημονικό αυτό χώρο. Ελπίζω να μην κούρασα με όσα ανέφερα και να δούμε σύντομα αλλαγές που να είναι προς όφελος της Μαθηματικής παιδείας της χώρας μας.

ή για την συνεχή
ή ... για την συνεχή
κτλ. Προσωπικά και εγώ και ο άλλος συνάδελφος που διδάσκουμε στο αλληλέγγυο του Δήμου μας το είχαμε διδάξει και είχαμε βάλει και διαγώνισμα στην νοοτροπία αυτή. Το Δ' θέμα δεν στηρίζεται εκεί; Καλά καθαρά θέματα απλής κατασκευαστικής νοοτροπίας (επιλέγω π.χ. την
κτίζω μία συναρτησιακή μειώνοντας το ενδεχόμενο να ανακαλυφθεί μέσω αυτής ο τύπος της και ...να το θέμα μου), αλλά θέματα που μπορεί να επιλυθούν έτσι ή αλλιώς. Στο μέλλον καλό θα είναι οι θεματοδότες να αρχίζουν να κατασκευάζουν ή να επιλέγουν θέματα που να ανιχνεύουν την σε βάθος κατανόηση της Θεωρίας, ώστε η επιλογή της μεθόδου επίλυσης να επαφίεται στον κάθε λύτη και την αυτενέργεια του.
και την nini απόδειξη της, ώστε να χρησιμοποιείται "αυτομάτως" και άμα τη εμφανίσει της σε θέμα; Ποτέ δεν κατανόησα γιατί το επίσημο βιβλίο την
και απο απροσεξία έιδα οτι ήταν
παρασυρόμενος απο αυτή τη βλακεία με λάθος τρόπο απέδειξα ότι η συνάρτηση ήταν η
η συνάρτηση
είχε πεδίο ορισμού το
και με δυο παραγωγισεις έβγαινε η κυρτότητα στο νέο πεδίο ορισμού. Θεωρείται σωστο;
με αντίστοιχη την
.
θα προκύψει
;
και αυστηρά στο 
τότε θα είναι γνησίως μονότονη και ,επιπλέον, επειδή είναι
τότε θα είναι γνησίως αύξουσα.Το συγκεκριμένο ερώτημα έπιανε 2 μόρια.Υπάρχει η πιθανότητα να πάρω τουλάχιστον το 1;
και στη συνέχεια το φράζουν.Ξεκίνησα με αυτήν την σκέψη αλλά δεν την συνέχισα αφού η συγκεκριμένη ανισότητα δεν μπορεί να πάρει την τιμή
αλλά μία κοντά στο
.Επομένως, το έσπασα σε δύο όρια (και αφού έγραψα ότι τα επιμέρους όρια υπάρχουν) και τα έφραξα.Είναι σωστό;
είναι συνεχής σε ένα κλειστό διάστημα
και ισχύει
τότε θα είναι
.
.
.
είναι μοναδική λύση της εξίσωσης.
που να είναι λύση της εξίσωσης. Ισxύει
(από τη γνωστή ανισότητα
με ισότητα μόνο για
και
.