Επειδή σήμερα στο βαθμολογικό (εξέταση φυσικώς αδυνάτων) "έπεσε" στο τραπέζι και αυτή η λύση, θα ήθελα να σου πω το εξής: Κάποιοι συνάδελφοι θα την πάρουν ολόσωστη (όπως ο γράφων) και κάποιοι άλλοι (τυπολάτρες, κατά την ταπεινή μου γνώμη) θα δώσουν τα μισά μόρια.teoubas έγραψε:Παιδιά εγώ έκανα την εξής λύση στο Δ4, να μου πει κανείς αν είναι σωστή!
Απέδειξα ότι η f(x) είναι παντού γνησίως αύξουσα. Επίσης επειδή δεν έχει καμία ρίζα σημαίνει ότι διατηρεί σταθερό πρόσημο και επειδή είχαμε ότι f(0) = 3 άρα θα είναι f(x) > 0 για κάθε x
Έτσι έκανα μια γραφική παράσταση , σχεδίασα μια γνησίως αύξουσα συνάρτηση, έφερa 3 γραμμές παράλληλες στον y'y , και σχεδίασα τα εμβαδά που βρίσκονται από χ έως χ+1 , και από χ+1 έως χ+2
Έπειτα είπα ότι αφού f γνησίως αύξουσα θα είναι x < x + 1 => f(x) < f(x+1) ΚΑΙ x+1<x+2 => f(x+1) < f(x+2)
Αφού f(x+1) κοινό και στα 2 εμβαδά ΚΑΙ f(x) < f(x+2) είπα ότι το εμβαδό από x έως x+2 είναι μεγαλύτερο από το άλλο...
Φαίνεται και γραφικά χωρίς εξήγηση όλων αυτών...
Εδώ έχουμε ακριβώς την συνάρτηση f(x) = x + sqrt(x^2+9)
(Το 20 σαν νούμερο εκεί είναι άσχετο)
Έκανα και αυτή τη γραφική παράσταση και εξήγησα όλα τα παραπάνω
Η λύση μου είναι σωστή? Παίρνει τίποτα?
Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η λύση δεν είναι απλά σωστή. Είναι καταπληκτική, και απόδειξη της ώριμης κατανόησης των γεωμετρικών εννοιών (και ερμηνειών) που τόσο σημαντικό ρόλο παίζουν -και- στην Ανάλυση. Μπράβο σου φίλε μου.

για κάθε
δηλαδή
για κάθε
και χρησιμοποιώντας ότι
παίρνουμε
άρα τελικά
για κάθε
, βρίσκουμε
άρα για κάθε
ή 
ισχύει
τότε επειδή
καταλήγουμε σε άτοπο διότι για κάθε
.
είναι λάθος τη σχέση αυτή να την θεωρούμε σαν εξίσωση 2ου βαθμού με άγνωστο το f(x) και να εφαρμόζουμε τον τύπο της δευτεροβάθμιας εξίσωσης για να βρούμε το f(x), ανεξάρτητα αν με τον λανθασμένο αυτό τρόπο φθάνουμε στο ίδιο αποτέλεσμα ( ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα). Οι λόγοι είναι οι εξής:
, μπορούμε να την γράψουμε:
και να εφαρμόσουμε τον τύπο της δευτεροβάθμιας εξίσωσης με:
και
;;;
, εννοούμε ( είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι) ότι:
.
με
και
( στο σύνολο των πραγματικών αριθμών), θα ήταν:
,
.
είναι λύση της εξίσωσης
η σχέση μας πάλι για κάθε x του R δεν ισχύει? Άρα στη συνέχεια πως μπορούμε να λύσουμε ως προς f(x)? Θέλω να πω πως η ουσία και των δυο τρόπων είναι η ίδια...
είναι οποιαδήποτε τριάδα πραγματικών αριθμών και 

,
. Αν τώρα τα
είναι "μεταβλητές" που ικανοποιούν τις παραπάνω υποθέσεις τότε πάλι ο αριθμός 
. Που είναι το πρόβλημα να βρούμε
χρησιμοποιώντας διακρίνουσα; (Απ. πουθενά!).

και
;;;
είναι ισοδύναμη με την
ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αν η
είναι μία εξίσωση τότε δε μπορούμε να τη λύσουμε με τη βοήθεια των άλλων μορφών της
αν οι
δεν είναι σταθεροί αριθμοί. Για να δώσω ένα πιο απλό παράδειγμα από το δικό σας για να είναι πιο γρήγορες οι πράξεις:
να τη γράψουμε σαν
θεωρώντας τη σαν δευτεροβάθμια με
και μετά να πούμε ότι
ή
;;;