Αγαπητέ Χαράλαμπε σε λίγα χρόνια αν πάει έτσι (μάλλον θα βρεθεί κανένας μεταρρυθμιστής να απορροφήσει κονδύλια) οι μαθητές θα επιβάλλουν το δικό τους Ποιο είναι αυτό ; Βάλτε ότι θέλετε θα γράφουμε άριστα 10Χαράλαμπος Φιλιππάτος έγραψε:Συμφώνω ! Και πιστέυω λιγότερο απο τα μισά βατά. Μην ξεχνάμε οτι μεγάλο ποσοστό των μαθητών γενικώς παγκοσμιώς αλλά και στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται απο αδυναμία για τα μαθηματικά.spege έγραψε:Κύριοι
Έβλεπα σήμερα 15 παιδιά να γράφουν .Με φευγάτες ματιές εκτίμησα τα γραπτά τους.
Πρέπει να πάψουμε να λέμε τα θέματα ήταν ωραία, και να τα κρίνουμε με το μάτι των μαθητών.
Θέλοντας να πετύχουν οι εισηγητές την πολυπόθητη κλιμάκωση τα μισά περίπου ήταν βατά και τα άλλα για τρελούς.
Το σίγουρο είναι ότι τα διώχνουμε από τα μαθηματικά ,όπως έχει γίνει με τα γενικής.
Και για μα μην με λέτε κακό προτείνω περισσότερα ερωτήματα ,βατά, συναφή αυτών που διδάσκουμε, και ακόμη περισσότερο να αποτελούν γέφυρα για το πανεπιστήμιο.
Αποτέλεσμα αποτυχημένα θέματα για μια άλλη φορά και να πάψουμε να καμαρώνουμε για την πραμάτεια μας
Σπύρος
Και κυρίως συμφωνώ όσο δεν πάει ! Μόλις βγήκα απο την αίθουσα, είδα παιδία να κλαίνε να χτυπιούνται και ένα νοσοκομειακό του ΕΚΑΒ καθώς ένας μαθητής/μαθήτρια λιποθύμησε ..
Αυτή είναι η κατάντια της εκπαίδευσης, θέματα προορισμένα για τα μεγάλα μυαλά μόνο, που οδηγούν τους μαθητές σε κλάμματα, λιποθυμίες κλπ.
Γενικές Απόψεις για τα θέματα Κατεύθυνσης 2015
Re: Μαθηματικά κατεύθυνσης 2015
Καλησπέρα,τα θέματα ήταν μεγάλα σε όγκο.Σε γενικές γραμμές ήταν γνωστοί οι χειρησμοί τους . Το Δ3 που για τους περισσότε-
ρους μαθητές φάνηκε δύσκολο , είχε δωθεί παρόμοιο στον οεφε του 2013 στο Δ2 .Επίσης και το θέμα β
ήταν σχεδόν ίδιο με του 2011.Καλά αποτελέσματα στα παιδιά.
ρους μαθητές φάνηκε δύσκολο , είχε δωθεί παρόμοιο στον οεφε του 2013 στο Δ2 .Επίσης και το θέμα β
ήταν σχεδόν ίδιο με του 2011.Καλά αποτελέσματα στα παιδιά.
τελευταία επεξεργασία από georgiom σε Τρί Ιουν 02, 2015 5:01 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Για όσους οι παραπέρα σπουδές δικαιολογούν υψηλό επίπεδο μαθηματικών, τα θέματα ηταν στην σωστή κατεύθυνση. Οσοι όμως απλα θα ακούσουν ελάχιστες έννοιες παραπάνω σε επίπεδο σχολής, σίγουρα θα εκτιμούσαν μεγαλύτερη διαβάθμιση. Περισσότερα και σαφώς λιγότερο τεχνικά και εξεζητημένα ερωτήματα καθιστούν παιδαγωγικά αρτιότερο το διαγώνισμα.
-
astakokaravida
ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΥΣΟΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΠΙ!!!! ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Το Δ3 που για τους περισσότε-georgiom έγραψε:Καλησπέρα,τα θέματα ήταν μεγάλα σε όγκο.Σε γενικές γραμμές ήταν γνωστοί οι χειρησμοί τους . Το Δ3 που για τους περισσότε-
ήταν σχεδόν ίδιο με του 2010.Καλά αποτελέσματα στα παιδιά.
ήταν σχεδόν ίδιο με του 2010???? ΚΑΙ ΤΟ Β15 ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 216 ΤΟΥ ΤΑΔΕ ΒΙΒΛΙΟΥ!!!! ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ 6-7 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΓΚΟ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ..... ΟΧΙ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ!!!!
- ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι κατά τη γνώμη μου αντιφατικό .
Η επιτροπή θεμάτων ( με την καθοδήγηση του υπουργείου πιστεύω ) έβγαλε τα σημερινά θέματα έτσι ώστε να πριμοδοτηθούν τα παιδιά που έχουν ιδαίτερη κλίση στα μαθηματικά και να αποκτήσουν προβάδισμα στις υψηλές σχολές συμπεριλαμβανομένων και των Ιατρικών θεωρώντας ότι έτσι επιλέγονται οι καλύτεροι .
Το ίδιο υπουργείο έχει αποφασίσει από του χρόνου να μην εξετάζονται τα Μαθηματικά στους υποψήφιους που θα στοχεύουν στην Ιατρική ...
Τελικά ποιους γιατρούς προτιμάει ;
Η επιτροπή θεμάτων ( με την καθοδήγηση του υπουργείου πιστεύω ) έβγαλε τα σημερινά θέματα έτσι ώστε να πριμοδοτηθούν τα παιδιά που έχουν ιδαίτερη κλίση στα μαθηματικά και να αποκτήσουν προβάδισμα στις υψηλές σχολές συμπεριλαμβανομένων και των Ιατρικών θεωρώντας ότι έτσι επιλέγονται οι καλύτεροι .
Το ίδιο υπουργείο έχει αποφασίσει από του χρόνου να μην εξετάζονται τα Μαθηματικά στους υποψήφιους που θα στοχεύουν στην Ιατρική ...
Τελικά ποιους γιατρούς προτιμάει ;
Χρήστος Καρδάσης
Προσωπικά πιστεύω ότι τα θέματα ήταν πολλά και δύσκολα. Θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο που είπε ότι αυτά θα ήταν καλά θέματα για ένα ...ΑΣΕΠ Μαθηματικών.
Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές εύχομαι.
Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές εύχομαι.
-
The Notorious N.I.C.K.
Νομίζω φίλε μου τα παραλές. Αν και με βρίσκεις σύμφωνο σε μερικά σημεία σε κάποια άλλα πιστεύω τα παραλές. Έδινα και εγώ σήμερα, ξέρω πως είναι. Στη δική μου περίπτωση, τα πράγματα είχαν καλή τροπή. Στην αρχή της χρονιάς στο φροντιστήριο είχα γράψει ένα 55άρι. Από τότε και πέρα τα διαγωνίσματα μου κυμαίνονταν μεταξύ 70-80. Σήμερα, υπολογίζοντας πάνω κάτω πρέπει να είμαι λίγο πάνω από 80. Δε με θεωρώ όμως εξαιρετικό μυαλό. Απλώς προσπαθούσα όλη τη χρονιά να γίνω όσο καλύτερος μπορούσα. Στο σχολείο μου όλοι πάτωσαν. Εγώ και ο κολλητός μου γράψαμε τα μοναδικά δύο γραπτά πάνω από 16(και ενδέχεται να μου ξέφυγε και τίποτα). Τα θέματα ήταν ψιλοαπαράδεκτα. Αν και έφτασα σε 45 (!) λεπτά στο Γ3 από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Θέματα δύσκολα, σίγουρα όχι γνωστά (Αν εξαιρέσεις Δ1,Δ2). Στο Δ3 προσωπικά πρώτη φορά έβλεπα e με εκθέτη συνάρτηση ολοκλήρωμα και πήρα ένα σοκ. Έκανα κάτι λοπιτάλ αλλά δεν έβγαλα άκρη. Δ4 τα κλασσικά, εφάρμοσα Bolzano χωρίς να αιτιολογήσω πρόσημα. Γ3,Γ4 πανωλεθρία. Πρώτη φορά δούλευα τέτοια ερωτήματα. Και το Γ3 το έκανα και λάθος... Βάλε έναν μαθητή να σου λύσει τα πάντα μέσα σε 3 ώρες μέχρι το Δ2(Με όλες αυτές τις πράξεις και τις αιτιολογήσεις που χρειάζονταν συνεχώς) και ζήτα του μετά να σκεφτεί να διαιρέσει με f, να δημιουργήσει λόγο μεταβολής και ένα σωρό βλακείες. Κάπου χάνεται το νόημα... Αναρωτιέμαι αν ένας βαθμός πάνω από 90 ήταν προσεγγίσιμος από κάποιον που αγαπά πολύ τα μαθηματικά και δεν εκ φύσης ταλέντο για να σκέφτεται να κάνει τρελά κόλπα και να ΄χει τέτοια διαύγεια υπό τη πίεση των εξετάσεων για να λύσει το Δ4.
Αλλά τι σημασία έχει άραγε; Ζούμε στο Ελλαδιστάν. Και το ΄13 το ίδιο έγινε, και τώρα το ίδιο γίνεται. Όσο και να λέμε ότι είμαστε μαθητές, για την επιτροπή δεν υπάρχει καμία συνέπεια. Τα ονόματα τους δε δημοσιοποιούνται οπότε ανενόχλητοι βάζουν ότι γουστάρουν. Και να μην σχολιάσω το γεγονός ότι το διαγώνισμα χώρισε τους μαθητές σε 3 κατηγορίες:
1)Ή θα γράψεις κάτω από 7 οπότε δε ξες τίποτα
2)Ή θα γράψεις 8-11 και είσαι πολύ μέτριος
3)Ή θα γράψεις από 12 και πάνω και θεωρείσαι πολύ καλός. (Γιατί για να προχωρήσεις από το Γ2 και μετά ήθελε γνώσεις, όχι αστεία)
Κανένας ουσιώδης διαχωρισμός της 2ης κατηγορίας...
Λυπάμαι πραγματικά. Ικανοποιημένος από τη μία, απογοητευμένος από την άλλη. Και να τονίσω ότι η ικανοποίηση μου οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι πάτωσαν ενώ εγώ έγραψα 16. Εκεί καταντήσαμε... Να μας χαιρόμαστε
Αλλά τι σημασία έχει άραγε; Ζούμε στο Ελλαδιστάν. Και το ΄13 το ίδιο έγινε, και τώρα το ίδιο γίνεται. Όσο και να λέμε ότι είμαστε μαθητές, για την επιτροπή δεν υπάρχει καμία συνέπεια. Τα ονόματα τους δε δημοσιοποιούνται οπότε ανενόχλητοι βάζουν ότι γουστάρουν. Και να μην σχολιάσω το γεγονός ότι το διαγώνισμα χώρισε τους μαθητές σε 3 κατηγορίες:
1)Ή θα γράψεις κάτω από 7 οπότε δε ξες τίποτα
2)Ή θα γράψεις 8-11 και είσαι πολύ μέτριος
3)Ή θα γράψεις από 12 και πάνω και θεωρείσαι πολύ καλός. (Γιατί για να προχωρήσεις από το Γ2 και μετά ήθελε γνώσεις, όχι αστεία)
Κανένας ουσιώδης διαχωρισμός της 2ης κατηγορίας...
Λυπάμαι πραγματικά. Ικανοποιημένος από τη μία, απογοητευμένος από την άλλη. Και να τονίσω ότι η ικανοποίηση μου οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι πάτωσαν ενώ εγώ έγραψα 16. Εκεί καταντήσαμε... Να μας χαιρόμαστε
-
Τσιαλας Νικολαος
Μαθηματικά κατεύθυνσης 2015
καλησπέρα και από μένα....προσωπικά θεωρώ ότι τα θέματα ήταν βατά για κατάλληλα προετοιμασμένους μαθητές αλλά χρειαζόταν πιστεύω τουλάχιστον μισή ώρα παραπάνω για να τα βγάλουν κάποια παιδιά....από εκεί και πέρα όσο και αν ακουστεί "κουφό" σε κάποιους,θεωρώ ότι ΙΣΩΣ και τα θέματα να είναι σωστά τοποθετημένα με αυτή τη διαβάθμιση.... προσωπικά είδα μια φοβερή κλιμάκωση...είδα μαθητές μου να γράφουν καλά για τις ικανότητες τους....είδα μαθητές να χάνουν μονάδες λόγω έλλειψης ψυχραιμίας....είδα ΟΜΩΣ και τις 2 καλύτερες μαθήτριες μου να γράφουν 97.....κάλως η' κακώς οι πανελλήνιες είναι διαγωνισμός.....ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ....οποίος καταλάβει αυτό άπλα θα βγει κερδισμένος....ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε όλα τα παιδιά και να θυμάστε ότι η ζωή δεν αρχίζει αλλά ούτε και τελειώνει με τις πανελλήνιες!! 
τελευταία επεξεργασία από matha σε Τρί Μάιος 26, 2015 8:12 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Τονισμός κειμένου!
-
stevepat66
Καλημέρα , διαβάζω απο το πρωι ..περίπου 10 ++ τις δημοσιεύσεις των μελών και τις απόψεις τους για την ''ποιότητα'' των θεμάτων. Ας πώ και εγώ λοιπόν την άποψή μου ! Τα θέματα ήταν '' 'αρρωστα'' για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του Χαράλαμπου (αν δεν κάνω λάθος ) , οι όποιοι θεματοδότες έδειξαν ότι απέχουν έτι μακράν της διδασκαλίας των Μαθηματικών στην αίθουσα (του Σχολείου ή του φροντιστηρίου) . Προσπέρασα αδιάφορα τις προσπάθειες αυτοδιαφήμισης και την δημιουργία εντυπώσεων απο μερικούς (που σίγουρα χαρακτηρίστηκαν γραφικοί απο τους περισσότερους )και μένω με την πίκρα των μαθητών και των γονιών . Σε δύσκολες εποχές συνέβαλαν στην απογοήτευση ( τυχαίο
του κόσμου χωρίς κανέναν λόγο ! Κρίμα ! Ειλκρινά ! Η όποια διαβάθμιση θα μπορούσε εύκολα να γίνει στα δυο τελευταία ερωτήματα του 4ου θέματος ( 12 - 14 μονάδες) . Δεν ήθελαν αυτό ! Τι ήθελαν ; Ας το αναζητήσει ο καθένας μας ! Οι παλιοί θεματοδότες (χρόνια τώρα ) πρέπει να μας αδειάσουν την γωνιά και την θέση τους να πάρουν ενεργά στην εκπαίδευση άτομα που ζούν τον παλμό των μαθητών στις τάξεις ! Τότε θα φανεί η διαφορά ...
Καλησπέρα και απο μενα. Θα ήθελα και γω , να καταθέσω τη δική μου άποψη για τα θεματα.
Θεωρώ οτι τα θεματα ηταν αρκετά καλα με μοναδική παραφωνία την ποσότητα τους !!!
Κλασσικά θεματα , γνωστά και πολυ δουλεμένα σε αρκετά βιβλία. Σωστά ως προς την κλιμάκωση και εξέταζαν τοσο σε <<πλάτος>> οσο και σε <<βάθος>> την υλη. Η απουσία του εμβαδού σίγουρα θα τα έκανε αρτιοτερα ως προς την ουσία του σκοπού που εχει ενα διαγώνισμα.
Απο κει και πέρα , συνάδελφοι , ειναι καιρός η κρίση να μεταφερθεί στον κλάδο μας και οχι στους θεματοδοτες. Εμεις εχουμε φέρει τους μαθητές στο σημειο να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοια θεματα. Θα πρεπει να πάψουμε να λειτουργούμε μεθοδολογικά και να μάθουμε κάποια στιγμη στους μαθητές μας να διαβάζουν τη θεωρία εις βάθος και να την κατανοούν πλήρως. Διαβάζω εδω και ακούω αλλού , να λένε κάποιοι εγω έλυσα τόσα βιβλία τόσες ασκήσεις τόσα εξοσχολικα , οεφε , θεματα παλαιότερων ετών ....
Λανθασμένη αντίληψη , λανθασμένη νοοτροπία !!!
Δυστυχως το επίπεδο των συναδέλφων που εχω συναντήσει στην ολιγοετή καριέρα μου ως φροντιστής και ως μαθηματικός , και πιστέψτε με εχω συνεργαστεί με πολλούς και σε πολλά φροντιστήρια , δεν είναι καλο. Εδω να καταθέσω πως ουτε το δικό μου επίπεδο εξαρχής ηταν το επιθυμητό , ομως στρώθηκα και διάβασα και τωρα απολαμβάνω το να μπορω να στέκομαι αξία δίπλα σε σημαντικούς συναδέλφους που με ξεπερνούν ηλικιακά κατα 25ετιες.
Ας αλλάξουμε εμεις πρώτα και ύστερα ίσως αλλάξει αυτος ο κόσμος !!!
Θεωρώ οτι τα θεματα ηταν αρκετά καλα με μοναδική παραφωνία την ποσότητα τους !!!
Κλασσικά θεματα , γνωστά και πολυ δουλεμένα σε αρκετά βιβλία. Σωστά ως προς την κλιμάκωση και εξέταζαν τοσο σε <<πλάτος>> οσο και σε <<βάθος>> την υλη. Η απουσία του εμβαδού σίγουρα θα τα έκανε αρτιοτερα ως προς την ουσία του σκοπού που εχει ενα διαγώνισμα.
Απο κει και πέρα , συνάδελφοι , ειναι καιρός η κρίση να μεταφερθεί στον κλάδο μας και οχι στους θεματοδοτες. Εμεις εχουμε φέρει τους μαθητές στο σημειο να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοια θεματα. Θα πρεπει να πάψουμε να λειτουργούμε μεθοδολογικά και να μάθουμε κάποια στιγμη στους μαθητές μας να διαβάζουν τη θεωρία εις βάθος και να την κατανοούν πλήρως. Διαβάζω εδω και ακούω αλλού , να λένε κάποιοι εγω έλυσα τόσα βιβλία τόσες ασκήσεις τόσα εξοσχολικα , οεφε , θεματα παλαιότερων ετών ....
Λανθασμένη αντίληψη , λανθασμένη νοοτροπία !!!
Δυστυχως το επίπεδο των συναδέλφων που εχω συναντήσει στην ολιγοετή καριέρα μου ως φροντιστής και ως μαθηματικός , και πιστέψτε με εχω συνεργαστεί με πολλούς και σε πολλά φροντιστήρια , δεν είναι καλο. Εδω να καταθέσω πως ουτε το δικό μου επίπεδο εξαρχής ηταν το επιθυμητό , ομως στρώθηκα και διάβασα και τωρα απολαμβάνω το να μπορω να στέκομαι αξία δίπλα σε σημαντικούς συναδέλφους που με ξεπερνούν ηλικιακά κατα 25ετιες.
Ας αλλάξουμε εμεις πρώτα και ύστερα ίσως αλλάξει αυτος ο κόσμος !!!
- Λάμπρος Μπαλός
Πολύ εύστοχο το συγκεκριμένο σχόλιο.S.E.Louridas έγραψε:Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο πάνω στην κατασκευαστική φιλοσοφία των θεμάτων που κατά την άποψη μου πιθανόν να μην είναι σωστή για τους λύτες και ειδικά αν είναι Μαθητές και μάλιστα εξεταζόμενοι. Θα πρέπει σε ένα θέμα να λειτουργούν οι μορφές των μεγεθών που μετέχουν σε αυτές και να είναι σφικτές και όχι αυτές να είναι άνευ προσωπικότητας και αυτό είναι ίσως το πλέον σημαντικό δηλαδή να είναι μία κακή μία επιλογή που «διαχέει» και δεν συγκεντρώνει. Θα ήθελα να δούμε το μαθηματικό ερώτημα με βάση το Δ3.
Αν αντί για τοδινόταν π.χ.
τι θα άλλαζε για τον υπολογισμό του ορίου; Αν δεν αλλάζει κάτι, τότε πρόκειται για κακή περίπτωση θέματος στερούμενη της αναγκαίας «προσωπικότητας» και επομένως σταματά τον λύτη στη φάση να δει την ειδική Μαθηματική λειτουργία της
με κίνδυνο να πρέπει να θυμηθεί ο λύτης το πιθανό .... αν δεις αυτό...τότε κάνε αυτό ...και το θέμα θα βγει...
Θα μπορούσαν πιθανώς τα θέματα να είναι πολύ πιο δεμένα και παρά τη μεγάλη δυσκολία τους (ειδικάγια μαθητή σε εκείνο το κρίσιμο τρίωρο) αλλά θα είχαμε πολύ σοβαρό λόγο να μιλάμε για ομορφιά των Μαθηματικών. Περισσότερο μου φαίνεται έγιναν επιτηδευμένα δύσκολα με έναν χαμό δικαιολογήσεων πάνω σε άσχετα μπαλώματα. Ποιός ξαφνικά ο λόγος εμφάνισης της απόλυτης τιμής εκεί μέσα; Ας είναι δύσκολα τα θέματα και ας αλλάξει η νοοτροπία των μαθητών που θέλει το 100άρι εφικτό έστω και με μέτριο κόπο , αλλά να έχουν και τα θέματα μια συνοχή. Ό,τι εμφανίζεται σε μια παράσταση να έχει το ίδιο κάποιο βάρος.
Τέλος, ας υπάρξει μεγαλύτερος σεβασμός προς τον μαθητή. Είναι κατάντια να συνοδεύεται αυτό το γεγονός από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Αν δεν δοθεί σημασία σ'αυτό, πολύ λυπάμαι αλλά θα υπάρξει συνοδεία από νεκροφόρες κάποια στιγμή αλλά τότε θα 'ναι πολύ αργά.
Λάμπρος Μπαλός
lamprosbalos81@gmail.com
lamprosbalos81@gmail.com
- matha
- Γενικός Συντονιστής
Το αν έκαναν την εμφάνισή τους ασθενοφόρα δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδοθεί στην όποια δυσκολία των θεμάτων. Ας μην υπερβάλλουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά (και ας μην θέλουν πολλοί να το παραδεχτούν) ότι τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν αλλού.Χαράλαμπος Φιλιππάτος έγραψε:Συμφωνώ απολύτως ! Εγώ όπως είπα στο εξεταστικό κέντρο που έδινα όταν βγήκα ήταν ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ απ'έξω για έναν μαθητή .... κατάντιαΛάμπρος Μπαλός έγραψε: Τέλος, ας υπάρξει μεγαλύτερος σεβασμός προς τον μαθητή. Είναι κατάντια να συνοδεύεται αυτό το γεγονός από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Αν δεν δοθεί σημασία σ'αυτό, πολύ λυπάμαι αλλά θα υπάρξει συνοδεία από νεκροφόρες κάποια στιγμή αλλά τότε θα 'ναι πολύ αργά.
Επίσης επιμένουμε να παραβλέπουμε ότι τα θέματα, εύκολα ή δύσκολα, είναι ίδια για όλους. Και στο κάτω κάτω γιατί πρέπει κάθε χρόνο να υπάρχει σωρεία υποψηφίων στην στάθμη 19-20;
Μάγκος Θάνος
-
tsakalanapaka
matha έγραψε:Το αν έκαναν την εμφάνισή τους ασθενοφόρα δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδοθεί στην όποια δυσκολία των θεμάτων. Ας μην υπερβάλλουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά (και ας μην θέλουν πολλοί να το παραδεχτούν) ότι τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν αλλού.Χαράλαμπος Φιλιππάτος έγραψε:Συμφωνώ απολύτως ! Εγώ όπως είπα στο εξεταστικό κέντρο που έδινα όταν βγήκα ήταν ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ απ'έξω για έναν μαθητή .... κατάντιαΛάμπρος Μπαλός έγραψε: Τέλος, ας υπάρξει μεγαλύτερος σεβασμός προς τον μαθητή. Είναι κατάντια να συνοδεύεται αυτό το γεγονός από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Αν δεν δοθεί σημασία σ'αυτό, πολύ λυπάμαι αλλά θα υπάρξει συνοδεία από νεκροφόρες κάποια στιγμή αλλά τότε θα 'ναι πολύ αργά.
Επίσης επιμένουμε να παραβλέπουμε ότι τα θέματα, εύκολα ή δύσκολα, είναι ίδια για όλους. Και στο κάτω κάτω γιατί πρέπει κάθε χρόνο να υπάρχει σωρεία υποψηφίων στην στάθμη 19-20;
Πραγματικά ας μην υπερβάλουμε. Απαιτητικά πολύ τα θέματα, κυρίως πολλά για 3ωρο, αλλά όχι και άρρωστα.
Ειδικά για το Γ3 και Γ4 που άκουσα από υποψήφιο οτι πρώτη φορά το συναντά, μη τρελαθούμε σε όλη τη βιβλιογραφία υπάρχουν.
Όπως και το Δ Θέμα, όχι φυσικά ενιαίο, αλλά όλες οι τεχνικές που απαιτεί.
Το πρόβλημα ήταν οτι όοοοολα αυτά ζητούνταν σε ένα 3ωρο διαγώνισμα..
-
χρηστος ευαγγελινος
Αρκετά δύσκολα θέματα κατά τη γνώμη μου.
Η δυσκολία τους πάντως δεν έγκειται στις ιδέες που χρειαζόταν αλλά στις πολλές πράξεις οπότε ποιοτικά θα τα χαρακτήριζα χαμηλού επιπέδου.
Απ την άλλη μεριά θα πρέπει κάθε φορά να ξεχωρίζουν οι άριστοι από τους πολύ καλούς και ταυτόχρονα να μπορούν οι καλά διαβασμένοι να πιάνουν έναν αξιοπρεπή βαθμό.
Συμφωνώ λοιπόν με τις προθέσεις των θεματοδοτων αλλά όχι με την εφαρμογή των προθέσεων τους.και λυπάμαι πραγματικά για αυτό διότι όπως έχει αποδείξει η μαθηματική κοινότητα στη χώρα μας,και ειδικά αυτός εδώ ο ισοτόπος, υπάρχουν πολύ όμορφα θεματα σε αυτό το μάθημα.
Κρίμα. Ελπίζω κάποτε να βγάζουμε μαθητές με αληθινη μαθηματικη ωριμότητα και όχι απλώς λύτες ασκησεων με δαιδαλώδη δομή.
Η δυσκολία τους πάντως δεν έγκειται στις ιδέες που χρειαζόταν αλλά στις πολλές πράξεις οπότε ποιοτικά θα τα χαρακτήριζα χαμηλού επιπέδου.
Απ την άλλη μεριά θα πρέπει κάθε φορά να ξεχωρίζουν οι άριστοι από τους πολύ καλούς και ταυτόχρονα να μπορούν οι καλά διαβασμένοι να πιάνουν έναν αξιοπρεπή βαθμό.
Συμφωνώ λοιπόν με τις προθέσεις των θεματοδοτων αλλά όχι με την εφαρμογή των προθέσεων τους.και λυπάμαι πραγματικά για αυτό διότι όπως έχει αποδείξει η μαθηματική κοινότητα στη χώρα μας,και ειδικά αυτός εδώ ο ισοτόπος, υπάρχουν πολύ όμορφα θεματα σε αυτό το μάθημα.
Κρίμα. Ελπίζω κάποτε να βγάζουμε μαθητές με αληθινη μαθηματικη ωριμότητα και όχι απλώς λύτες ασκησεων με δαιδαλώδη δομή.
- Λάμπρος Μπαλός
Λέω σχεδόν το ίδιο πράγμα,βέβαια περικόπτοντας συγκεκριμένο κομμάτι φαίνεται το αντίθετο.matha έγραψε: Το αν έκαναν την εμφάνισή τους ασθενοφόρα δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδοθεί στην όποια δυσκολία των θεμάτων. Ας μην υπερβάλλουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά (και ας μην θέλουν πολλοί να το παραδεχτούν) ότι τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν αλλού.
Ας μην επαναλαμβανόμαστε όμως.Ο σχετικός βαθμός μετράει και όχι ο απόλυτος. Αν υπάρξει σωρεία άριστων γραπτών,τότε αυτομάτως θα υπάρξει και πρόβλημα. Ωστόσο αυτό δεν εισπράτεται φυσιολογικά από τον μαθητή. Δεν ξέρω ακριβώς τον λόγο. Ίσως γιατί κάποιες στιγμές μέσα στην προσπάθειά του, του προσφέρθηκαν βαθμοί αφειδώς. Δεν ξέρω.
Όσο για τα ασθενοφόρα,κάποιος τα κάλεσε. Αυτές οι κρίσεις πανικού που παθαίνουν κάποιοι μαθητές εμένα με ανησυχούν πολύ. Να το ελέγξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (τρέχα γύρευε τώρα) και με κάθε τρόπο να το καταπολεμήσουν το φαινόμενο. Εννοείται ότι δεν ευθύνονται οι θεματοδότες,δεν είναι να συζητιέται. Αλλά ο κάθε υπουργός ας το βλέπει ως κρίσιμο ζήτημα και ας το αντιμετωπίσει με σεβασμό πρωτίστως προς τον μαθητή και όχι σαν αφορμή για πολιτική.
Αυτά ρε 'συ Θάνο. Και με κούρασε η συγκεκριμένη δημοσίευση. Χαμός γίνεται εδώ μέσα και λογικό είναι κάθε προσωπική θέση να μη γίνεται απόλυτα σαφής.
..συμπληρώνω ένα φιλολογικό σχόλιο.
Στη γενιά μου η φράση "ρε 'συ Θάνο " δηλώνει συμπάθεια και όχι προσβολή.
Λάμπρος Μπαλός
lamprosbalos81@gmail.com
lamprosbalos81@gmail.com
- matha
- Γενικός Συντονιστής
Εννοείται Λάμπρο ότι δεν θεώρησα προσβλητική τη φράση.Λάμπρος Μπαλός έγραψε:matha έγραψε: ...
Αυτά ρε 'συ Θάνο. Και με κούρασε η συγκεκριμένη δημοσίευση. Χαμός γίνεται εδώ μέσα και λογικό είναι κάθε προσωπική θέση να μη γίνεται απόλυτα σαφής.
..συμπληρώνω ένα φιλολογικό σχόλιο.
Στη γενιά μου η φράση "ρε 'συ Θάνο " δηλώνει συμπάθεια και όχι προσβολή.
Μάγκος Θάνος
+ 1χρηστος ευαγγελινος έγραψε:Αρκετά δύσκολα θέματα κατά τη γνώμη μου.
δεν ξέρω αν θα διαπράξω κάποια ασέβεια, αλλά κρίνοντας απλά σαν θαυμαστής των μαθηματικών, τα συγκεκριμένα θέματα (όπως και γενικότερα η τάση της τελευταίας 10ετιας) μου φάνηκαν ένα πολύ συμπυκνωμένο μαθηματικό χαμαλίκι.
Αντικειμενικός σκοπός βεβαία των πανελληνίων δεν είναι ανάδειξη της ομορφιάς της μαθηματικής επιστήμης αλλά απλά ο διαχωρισμός των διαγωνιζομένων μαθητών σε διάρκεια ενός 3ωρου, για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτού του σκοπού καλό θα ήταν κάποια στιγμή να κοιτάζαμε και το θέμα της διασύνδεσης των θεμάτων και της νοοτροπίας των πανελληνίων στα μαθηματικά, με το μετέπειτα γνωστικό αντικείμενο των πανεπιστημίων στα μαθηματικά.
Συγγενεύει - χρησιμεύει δηλ. πουθενά η μαθηματική οπτική των πανελληνίων με την πανεπιστημιακή μαθηματική οπτική και μάλιστα ανά πανεπιστήμια (ΕΜΠ, φυσικό, χημικό, μαθηματικό, ΠΑΠΕΙ, ΤΕΙ κλπ) ή απλά υφίσταται μόνο στο να διαχωρίσει τους διαγωνιζόμενους και εν συνεχεία να "εγκαταλειφθεί" ?
τελευταία επεξεργασία από matha σε Τρί Μάιος 26, 2015 12:27 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Καλημέρα Θάνο.matha έγραψε: Επίσης επιμένουμε να παραβλέπουμε ότι τα θέματα, εύκολα ή δύσκολα, είναι ίδια για όλους. Και στο κάτω κάτω γιατί πρέπει κάθε χρόνο να υπάρχει σωρεία υποψηφίων στην στάθμη 19-20;
Σωστό. Είναι συγκριτική η διαδικασία, ανάμεσα στους ίδιους κλάδους π.χ. για τους υποψηφίους που θα διεκδικίσουν μια θέση στο Μαθηματικό η στα Πολυτεχνεία.
Τι γίνεται όμως όταν τα "δύσκολα" θέματα των μαθηματικών γκρεμίζουν τις βάσεις στις θετικές σχολές σε σύγκριση με τις θεωρητικές όπου τα θέματα είναι βατά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται άνοιγμα μέχρι και 2000 μόρια π.χ. στο Μαθηματικό (15449 μόρια) από την Φιλοσοφική (17375 μόρια) Δηλ. σταθερές διαφορές της τάξεως των 1500-2000 μορίων. Και τι συνέπειες έχει αυτό , σε φοιτητές , καθηγητές και γενικότερα στο κύρος των θετικών σχολών.....(τα ζείτε από κοντά αυτά και τα γνωρίζετε καλά)
Πρόσεχε δεν εξετάζω ποιό είναι το πραγματικό η όχι, βάσει της δυνατότητας των υποψηφίων. Λέω όμως ότι εδώ η σύγκριση πιθανόν να οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα , τον πολύ κοσμό. Γι αυτό φτάσαμε στο σημείο να λέει κάποιος: έλα μωρέ ,εσύ καλός μαθητής τώρα, στο Μαθηματικό θα πας ; με 12000 μόρια (Σάμος) . Αυτό είναι κατά την γνώμη μου ένα θέμα που θα πρέπει να σας απασχολήσει, εννοώ εσάς τους Μαθηματικούς και βεβαίως όλους τους υπόλοιπους των θετικών επιστημών.
-
Τσιαλας Νικολαος
matha έγραψε:Το αν έκαναν την εμφάνισή τους ασθενοφόρα δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδοθεί στην όποια δυσκολία των θεμάτων. Ας μην υπερβάλλουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά (και ας μην θέλουν πολλοί να το παραδεχτούν) ότι τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν αλλού.Χαράλαμπος Φιλιππάτος έγραψε:Συμφωνώ απολύτως ! Εγώ όπως είπα στο εξεταστικό κέντρο που έδινα όταν βγήκα ήταν ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ απ'έξω για έναν μαθητή .... κατάντιαΛάμπρος Μπαλός έγραψε: Τέλος, ας υπάρξει μεγαλύτερος σεβασμός προς τον μαθητή. Είναι κατάντια να συνοδεύεται αυτό το γεγονός από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Αν δεν δοθεί σημασία σ'αυτό, πολύ λυπάμαι αλλά θα υπάρξει συνοδεία από νεκροφόρες κάποια στιγμή αλλά τότε θα 'ναι πολύ αργά.
συμφωνώ απόλυτα...και στην τελική γιατί ένας μαθητής που μπορεί να γράφει σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ δυσκολίας θέματα 20 να γράφει μαζί του και η μισή Ελλάδα 20???θεωρώ όπως μπαίνουν τα θέματα είναι καλύτερα......είχαμε φτάσει όπως πέρσι να γράφουν όλοι οι καλοί μαθητές παντού 95-100αρια και να κρίνεται η είσοδός τους στις καλύτερες σχολές από την έκθεση.....
τελευταία επεξεργασία από matha σε Τρί Μάιος 26, 2015 12:24 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
τα θεματα ας είναι όσο δύσκολα θέλουν αρκεί να μην δημιούργουν ανισότητες μεταξύ υποψηφίων.Δυστυχώς από αυτή την τροπή ωφελειμένοι θα βγουν οσοι έχουν επιλέξει ΑΟΘ οι οποίοι θα υπερκεράσουν τη απωλεια βαθμων από τα μαθηματικών.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

δινόταν π.χ.
τι θα άλλαζε για τον υπολογισμό του ορίου; Αν δεν αλλάζει κάτι, τότε πρόκειται για κακή περίπτωση θέματος στερούμενη της αναγκαίας «προσωπικότητας» και επομένως σταματά τον λύτη στη φάση να δει την ειδική Μαθηματική λειτουργία της
με κίνδυνο να πρέπει να θυμηθεί ο λύτης το πιθανό .... αν δεις αυτό...τότε κάνε αυτό ...και το θέμα θα βγει...