τέτοιο, ώστε να ικανοποιείται η ανίσωση 
γαι όλα τα
.(Για Β',Γ' Λυκείου)
Πηγή: Εισαγωγικές εξετάσεις Οικονομικού Τμήματος Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας, 1970.
Συντονιστές: emouroukos, achilleas, silouan
τέτοιο, ώστε να ικανοποιείται η ανίσωση 
.
(άθροισμα άπειρων όρων γεωμετρικής προόδου).
.Αλλιώς για να γλιτώσουμε τα απειροαθροίσματα (αν και η πρώτη μου λύση 'ήταν ίδια με την προηγούμενη, με απειροάθροισμα).Al.Koutsouridis έγραψε: ↑Δευ Ιούλ 31, 2023 11:40 amΝα βρείτε τουλάχιστον ένα πολυώνυμο τρίτου βαθμούτέτοιο, ώστε να ικανοποιείται η ανίσωση
γαι όλα τα.
ότι
. Άρα 

(μηδενίστηκε ο σταθερός όρος). β) Για αυτό το
επιλέγουμε το
ώστε
. Δηλαδή
, οπότε μηδενίστηκε και ο πρωτοβάθμιος όρος. γ) Μηδενίζουμε τον συντελεστή του
παίρνοντας
. δ) Μηδενίζουμε τον συντελεστή του
παίρνοντας
. 
Καλησπέρα! Νομίζω θέλει λίγο πιο αναλυτικά σε αυτό το σημείο, π.χ. η πρώτη ισότητα πως προκύπτει;
Αλέξανδρε, επειδή βλέπω ότι ο Κώστας δεν είναι συνδεδεμένος, παίρνω την πρωτοβουλία να απαντήσω.Al.Koutsouridis έγραψε: ↑Δευ Ιούλ 31, 2023 8:44 pmΚαλησπέρα! Νομίζω θέλει λίγο πιο αναλυτικά σε αυτό το σημείο, π.χ. η πρώτη ισότητα πως προκύπτει;
.Σωστά! Έκανα εγώ, λάθος στις πράξεις μουMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Ιούλ 31, 2023 9:59 pmΑλέξανδρε, επειδή βλέπω ότι ο Κώστας δεν είναι συνδεδεμένος, παίρνω την πρωτοβουλία να απαντήσω.
Η ισότητα είναι άμεση. Προκύπτει από την απλοποίηση του
.
Όχι, δεν προέκυψε από μελέτη συνάρτησης, αλλά πιο απλά: Κάνουμε εκτίμηση προς τα πάνω χωριστά του αριθμητή και χωριστά του παρονομαστή. Συγκεκριμένα στοAl.Koutsouridis έγραψε: ↑Δευ Ιούλ 31, 2023 10:04 pm... Η ανισότητα πάλι δεν μου είναι καθαρό πως προέκυψε. Λύθηκε η ανισότητα, θεωρήσαμε ότι η συνάρτηση στο πρώτο μέλος είναι γνησίως αύξουσα στο διάστημα που μας ενδιαφέρει;

είναι στο διάστημα που μας ενδιαφέρει
. Επίσης,
, έχουμε
(τοποθετώντας σε απόλυτα, παίρνουμε ακριβώς την πρώτη ισότητα).Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης