Πάλι ακτίνα

Συντονιστές: AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ, silouan, george visvikis

Άβαταρ μέλους
KARKAR

Πάλι ακτίνα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Δευ Μάιος 08, 2023 1:33 pm

Πάλι  ακτίνα.png
Πάλι ακτίνα.png (12.94 KiB) Προβλήθηκε 559 φορές
Οι ακτίνες των δύο ομόκεντρων κύκλων διαφέρουν κατά 1 . Από σημείο A του μεγάλου , φέρω εφαπτόμενο

τμήμα AD στον μικρό και σχεδιάζω την ακτίνα ODB του μεγάλου , της οποίας το μέσο ονομάζω M .

Αν η AM τέμνει τον μεγάλο κύκλο στο σημείο C και είναι : AC=2AB , υπολογίστε την ακτίνα του .

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
Doloros
Επιμελητής

Re: Πάλι ακτίνα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Doloros » Δευ Μάιος 08, 2023 10:09 pm

KARKAR έγραψε:
Δευ Μάιος 08, 2023 1:33 pm
Πάλι ακτίνα.pngΟι ακτίνες των δύο ομόκεντρων κύκλων διαφέρουν κατά 1 . Από σημείο A του μεγάλου , φέρω εφαπτόμενο

τμήμα AD στον μικρό και σχεδιάζω την ακτίνα ODB του μεγάλου , της οποίας το μέσο ονομάζω M .

Αν η AM τέμνει τον μεγάλο κύκλο στο σημείο C και είναι : AC=2AB , υπολογίστε την ακτίνα του .
Ας είναι OA = OB = OC = x\,\,\kappa \alpha \iota \,\,AB = k. Προφανώς OD = x - 1 , ενώ OM = MB = \dfrac{x}{2}.

Έχω: A{D^2} = O{A^2} - O{D^2} = {x^2} - {\left( {x - 1} \right)^2} = 2x - 1 \Rightarrow AD = \sqrt {2x - 1} \,\,\left( 1 \right) . Τώρα :

A{B^2} = A{D^2} + D{B^2} \Rightarrow {k^2} = 2x - 1 + 1 \Rightarrow k = \sqrt {2x} \,\,\left( 2 \right) Οπότε από το Θ. διαμέσων στο \vartriangle ABO προκύπτει :
Πάλι ακτίνα.png
Πάλι ακτίνα.png (11.54 KiB) Προβλήθηκε 512 φορές
AM = \dfrac{{\sqrt {{x^2} + 4x} }}{2}\,\,\,\left( 3 \right) και έτσι από τη δύναμη του σημείου M ως προς τον μεγάλο κύκλο έχω: MC = \dfrac{{3{x^2}}}{{2\sqrt {{x^2} + 4x} }}\,\,\left( 4 \right).

Επειδή : AM + MC = 2AB έχω ( απλές πράξεις) \boxed{x = \sqrt 7 }, η μεγάλη ακτίνα είναι

R = \sqrt 7 και ή μικρή , r = \sqrt 7  - 1.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία - Επίπεδο Θαλή/Ευκλείδη (Seniors)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης