, φέραμετις διαγωνίους των δύο ορθογωνίων και προέκυψαν τα σημεία επαφής
. Εξηγήστε το "θαύμα"και υπολογίστε την ακτίνα του κύκλου αυτού .
Συντονιστές: AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ, silouan, george visvikis
, φέραμε
. Εξηγήστε το "θαύμα"
(διαμέτρου
, όπου
) και
(διαμέτρου
, όπου
): αγνοώντας προς το παρόν το σημείο
ας υπολογίσουμε τις συντεταγμένες του σημείου επαφής
και του κέντρου
... συναρτήσει των συντεταγμένων του σημείου επαφής
ουσιαστικά δηλαδή συναρτήσει του 
του 'βαθέος κύκλου' είναι βεβαίως η τομή των
και
όπου
και
τα κέντρα των δύο ημικυκλίων. Επιλύοντας το αντίστοιχο σύστημα των
βρίσκουμε![h=\dfrac{(b-a)ws}{[2(ws-tv)+(b-a)v]}, k=\dfrac{(b-a)wv}{[2(ws-tv)+(b-a)v]}. h=\dfrac{(b-a)ws}{[2(ws-tv)+(b-a)v]}, k=\dfrac{(b-a)wv}{[2(ws-tv)+(b-a)v]}.](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/93371ec5d8bdb530e24535a20ff8ca73.png)
και λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις
καταλήγουμε στην ως προς δύο μεταβλητές (t, w) δευτεροβάθμια 
καθώς η παραπάνω δι-δευτεροβάθμια δίνει
λαμβάνουμε την δευτεροβάθμια![[4a^2(a+s)^2+(a+b)^2v^2]t^2+2a[(a+b)^2v^2-2a(b-a)(a+s)^2]t+a^2[(a+b)^2v^2-4ab(a+s)^2]=0, [4a^2(a+s)^2+(a+b)^2v^2]t^2+2a[(a+b)^2v^2-2a(b-a)(a+s)^2]t+a^2[(a+b)^2v^2-4ab(a+s)^2]=0,](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/07c5ff73062497408e1530a1a58c03f5.png)
γίνεται πρωτοβάθμια και δίνει
λαμβάνουμε
στις συντεταγμένες
του κέντρου
του 'βαθέος κύκλου' που υπολογίσαμε παραπάνω βρίσκουμε

όπου
και
χρειαζόμαστε την
Στο συγκεκριμένο πρόβλημα του Θανάση λαμβάνουμε, με
διαδοχικά τις
(Όλα αυτά μοιάζουν πολύ συμβατά με το σχήμα του Θανάση και ελαχιστοποιούν, νομίζω, την πιθανότητα λάθους.)
και το έχουμε δει εδώ Παντού βέβαια ο κόκκινος κύκλος και το εσωτερικό ημικύκλιο έχουν κοινή κατακόρυφη εφαπτόμενη. Στην δική μου προσέγγιση δεν υπάρχει τέτοια υπόθεση παρά μόνον στην τελευταία παράγραφο ("συνευθειακότητα" κλπ), αυτό που δίνω είναι μία παραμετρική εξίσωση των κέντρων των κόκκινων κύκλων (αλλά και του σημείου επαφής με το εξωτερικό ημικύκλιο) ... με παράμετρο την τετμημένη του σημείου επαφής με το εσωτερικό ημικύκλιο.george visvikis έγραψε: ↑Κυρ Δεκ 01, 2024 2:04 pmΝα πω απλώς ότι ο κόκκινος κύκλος έχει ακτίνακαι το έχουμε δει εδώ
και στην παραπομπή, αλλά και αλλού.
Δίνω στα συνημμένα την έλλειψηgbaloglou έγραψε: ↑Κυρ Δεκ 01, 2024 8:05 pmΠαντού βέβαια ο κόκκινος κύκλος και το εσωτερικό ημικύκλιο έχουν κοινή κατακόρυφη εφαπτόμενη. Στην δική μου προσέγγιση δεν υπάρχει τέτοια υπόθεση παρά μόνον στην τελευταία παράγραφο ("συνευθειακότητα" κλπ), αυτό που δίνω είναι μία παραμετρική εξίσωση των κέντρων των κόκκινων κύκλων (αλλά και του σημείου επαφής με το εξωτερικό ημικύκλιο) ... με παράμετρο την τετμημένη του σημείου επαφής με το εσωτερικό ημικύκλιο.george visvikis έγραψε: ↑Κυρ Δεκ 01, 2024 2:04 pmΝα πω απλώς ότι ο κόκκινος κύκλος έχει ακτίνακαι το έχουμε δει εδώ
και στην παραπομπή, αλλά και αλλού.
επί της οποίας κινούνται τα κέντρα των κόκκινων κύκλων (αυτή προκύπτει από την παραμετροποίηση μου για
) και το γράφημα των ακτίνων των κόκκινων κύκλων ως συνάρτηση της παραμέτρου
(για
και πάλι).Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες