ΜΙΑ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ...

Συντονιστές: vittasko, silouan, rek2

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ

ΜΙΑ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ » Δευ Σεπ 28, 2020 11:29 pm

Δίνεται τρίγωνο ABC του οποίου το εμβαδόν είναι E.

Aποδείξτε ότι

\displaystyle a^{2}\cdot cos\frac{B-C}{2}+b^{2}\cdot cos\frac{C-A}{2}+c^{2}\cdot cos\frac{A-B}{2}\geq 4\sqrt{3}E

Πιστεύω να μην την έχουμε ξαναδεί...

Λέξεις Κλειδιά:
dimpaplo

Re: ΜΙΑ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimpaplo » Τρί Σεπ 29, 2020 3:27 pm

Φέρνουμε το ύψος AD και την διχοτόμο AE.
\widehat{DAB} =90°-\widehat{B} ή \widehat {B} - 90° και \widehat{BAE} = \frac{\widehat {A}} {2} από όπου παίρνουμε ότι \widehat {DAE} =\frac{|\widehat {B} - \widehat {C}|} {2} .
Άρα \cos{\frac {B-C} {2}} =\cos{\widehat{DAE}} = \frac{AD} {AE} =\frac{u_a} {d_a}
(Με u εννοώ τα ύψη και με d τις διχοτόμους)
Όμοια παίρνουμε ότι \cos{\frac{C-A} {2}} =\frac{u_b} {d_b}, \cos{\frac{A-B} {2}} =\frac{u_c} {d_c} .
Επειδή au_a=bu_b=cu_c=2E η προς απόδειξη ανισότητα γράφεται \frac{a} {d_a} +\frac{b} {d_b} + \frac{c} {d_c} \geq 2\sqrt3
Όμως a^2 =b^2 +c^2 - 2bc\cos{A} οπότε (b+c)^2 - a^2 =2bc(1+\cos{A})=4bc\cos^2{\frac{A}{2}}
Άρα {d_a}^2 =bc\frac{(b+c)^2 - a^2} {(b+c)^2} = \frac{4bc} {(b+c)^2}bc\cos^2{\frac{A} {2}} \leq bc\cos^2{\frac{A} {2}} \Rightarrow d_a \leq \sqrt{bc}  \cos{\frac{A} {2}} \leq \frac{b+c} {2} \cos{\frac{A} {2}} (1)
Αν φέρουμε BZ και CF κάθετες στην AE τότε
BZ+CF \leq BE+CE=BC=a \Rightarrow c\sin{\frac{A}{2}} +b\sin{\frac{A}{2}} \leq a \Rightarrow (b+c) \sin{\frac{A} {2}} \leq a (2)
Η (1) και (2) δίνουν \frac{a} {d_a} \geq 2tan{\frac{A}{2}}
Όμοια προκύπτουν και οι σχέσεις για τα b και c οπότε αρκεί \tan{\frac{A} {2}} +\tan{\frac{B} {2}} + \tan{\frac{C} {2}} \geq \sqrt3 η οποία προκύπτει άμεσα απο την Jensen καθώς η \tan{x} είναι κυρτή στο (0,\frac{\pi}{2}})

Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha » Τετ Σεπ 30, 2020 7:16 pm

Με δεδομένο την ανισότητα

\displaystyle{\boxed{\cos ^2 \frac{B-C}{2}\geq \frac{2r}{R}}} (\displaystyle{\color{red}\bigstar})

είναι αρκετό να αποδείξουμε ότι

\displaystyle{\sqrt{\frac{2r}{R}}(a^2+b^2+c^2)\geq 4\sqrt{3}E,}

δηλαδή ότι

\displaystyle{a^2+b^2+c^2\geq \sqrt{24s^2Rr}}

που γράφεται ως

\displaystyle{(a^2+b^2+c^2)^2\geq 3abc(a+b+c).}

Αυτή είναι προφανής συνέπεια των \displaystyle{x^2+y^2+z^2\geq xy+yz+zx} και \displaystyle{(k+m+n)^2\geq 3(km+mn+nk).}

Μάγκος Θάνος
ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ » Πέμ Οκτ 01, 2020 7:03 pm

Να ευχαριστήσω τον dimpaplo και τον Θάνο για τις λύσεις τους.
Θα γράψω τις δικές μου σκέψεις τώρα...

Σίγουρα έλαβα υπ' όψιν τις ισότητες

\displaystyle cos\frac{B-C}{2}=\frac{h_{a}}{d_{a}} ,cos\frac{C-A}{2}=\frac{h_{b}}{d_{b}} ,cos\frac{A-B}{2}=\frac{h_{c}}{d_{c}}

Aς δούμε έναν όρο του αθροίσματος , ας πούμε τον \displaystyle c^{2}\cdot cos\frac{A-B}{2} .

\displaystyle c^{2}\cdot cos\frac{A-B}{2}=c^{2}\cdot \frac{h_{c}}{d_{c}}=c^{2}\cdot \frac{2E}{c\cdot d_{c}}=2E\cdot \frac{c}{d_{c}}\geq 2E\cdot \frac{c}{m_{c}}

Μπορώ να γράψω ότι

\displaystyle a^{2}\cdot cos\frac{B-C}{2}+b^{2}\cdot cos\frac{C-A}{2}+c^{2}\cdot cos\frac{A-B}{2}\geq 2E\cdot \left ( \frac{a}{m_{a}}+\frac{b}{m_{b}}+\frac{c}{m_{c}} \right )

Όμως είναι γνωστή η ανισότητα \displaystyle \frac{a}{m_{a}}+\frac{b}{m_{b}}+\frac{c}{m_{c}}\geq2\sqrt{3} και εδώ τελειώνει η απόδειξη.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία - Επίπεδο Αρχιμήδη (Seniors)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης