Το νέο βιβλίο της Άλγεβρας Α Λυκείου

Συντονιστής: stranton

Άβαταρ μέλους
giannisn1990

Το νέο βιβλίο της Άλγεβρας Α Λυκείου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από giannisn1990 » Πέμ Ιαν 21, 2010 4:25 pm

Στην ιστοσελίδα του ΠΙ είδα ότι βγαίνει καινούργιο βιβλίο για Άλγεβρα Α Λυκείου . Μπορεί να μας το επαληθεύσει κανείς ?

http://www.pi-schools.gr/content/index. ... 3&c_id=867

Γιάννης
Άβαταρ μέλους
Καρδαμίτσης Σπύρος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: Το νέο βιβλίο της Άλγεβρας Α Λυκείου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καρδαμίτσης Σπύρος » Πέμ Ιαν 21, 2010 4:53 pm

Στην ουσία δεν είναι νέο βιβλίο είναι η αναδιάταξη του παλιού βιβλίου με μικροαλλαγές από την ίδια συγγραφική ομάδα.

Η νέα διάταξη του βιβλίου θα είναι όπως αυτή ορίστηκε από το ΠΙ και ισχύει εδώ και καιρό δηλαδή κεφάλαιο 1 στην συνέχεια το κεφάλαιο 4 μέχρι και εξισώσεις που λύνονται με την βοήθεια της εξίσωσης β βαθμού μετά πάμε στο κεφάλαιο 2 κτλ.

Μια από τις αλλαγές που γνωρίζω είναι η αλλαγή του ορισμού της απόλυτης τιμής που θα είναι |χ|=χ αν χ > ή = 0 ή |χ| = - χ αν χ< ή = 0

Καρδαμίτσης Σπύρος
Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Πέμ Ιαν 21, 2010 7:37 pm

Με μία γρήγορη ματιά μου φαίνεται καλή η δομή της ύλης και επιτέλους λίγα πράγματα από την αρχή για σύνολα συνεπαγωγές και ισοδυναμίες για να μη μας λένε τρελούς κάποιοι συνάδελφοι όταν τα κάνουμε στην αρχή...

Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Πέμ Ιαν 21, 2010 7:42 pm

Βλέπω και οι μέθοδοι απόδειξης να τονίζονται...
Ωραία ωραία...

Η απόλυτη τιμή να τονίζεται ως απόσταση.

ΥΓ: Υπήρχαν και στο προηγούμενο, αλλά η αναμόρφωση έχει γίνει με τέτοιο τρόπο που τα ΤΟΝΙΖΕΙ θα έλεγα! Εκτός κι αν πέφτει το δικό μου μάτι σε αυτά που θα ήθελα να δω...

ΥΓ 2: Χωρίς να θέλω να κριθώ υπερβολικά βιαστικός από 20 σελίδες που ξεφύλλισα σε αυτό το βιβλίο μου φαίνεται ότι "με θαυμαστό τρόπο ακούστηκαν" τουλάχιστον κάποιοι από τους προβληματισμούς μας...για να δούμε...

Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
Άβαταρ μέλους
exdx
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από exdx » Παρ Ιαν 22, 2010 8:58 am

Σίγουρα έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια βελτίωσης . Εχουν ενσωματωθεί οι οδηγίες του Π.Ι των τελευταίων ετών.
Θα μπορούν τώρα οι μαθητές να διακρίνουν τη συνεπαγωγή από τη ισοδυναμία ;
Επανήλθε η δύναμη με εκθέτη ρητό
Παρατηρώ οτι είναι φτωχό σε ασκήσεις (ελπίζω να προστεθούν κι άλλες στην πορεία ), ενώ αντίθετα η θεωρία και οι αποδείξεις είναι γραμμένες αναλυτικά και συνοδεύονται από επεξηγηματικά σχόλια .

Kαλαθάκης Γιώργης
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Παρ Ιαν 22, 2010 9:52 am

Σαν πρώτη εντύπωση, είναι καλή, πολύ καλή θα έλεγα αλλά δεν το έχω εξετάσει σε όλο το εύρος το βιβλίο (είδα μόνο το πρώτο κεφάλαιο)... Ίσως το αρεστό αποτέλεσμα φαίνεται επειδή το προηγούμενο βιβλίο υστερούσε πολύ και επειδή αναδιατάξανε + συμπληρώσανε - αφαιρέσανε κάποια πράγματα, μας είναι ποιο οικείο αφού μας θυμίζει το παλιό μας βιβλίο και το δεχόμαστε πολύ πιο εύκολα από ένα νέο εξολοκλήρου σύγγραμμα.

Καλή προσπάθεια, αλλά με απογοητεύει γιατί κάτι τόσο απλό (αφού το Π.Ι τα είχαν μαζεμένα, παρατηρήσεις και λάθη) τους πήρε τόσα χρόνια, είναι κρίμα να διαπιστώνεις κάθε μέρα πόσο μειωμένα αντανακλαστικά έχουμε σε όλους τους τομείς...

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
Σταύρος Σταυρόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σταύρος Σταυρόπουλος » Παρ Ιαν 22, 2010 9:57 am

Σίγουρα είναι πιο λειτουργικό από το προηγούμενο. Αλλά οι ασκήσεις του πιστεύω ότι είναι λίγες.

Σ τ α ύ ρ ο ς Σ τ α υ ρ ό π ο υ λ ο ς
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Παρ Ιαν 22, 2010 10:06 am

Σταύρος Σταυρόπουλος έγραψε:Σίγουρα είναι πιο λειτουργικό από το προηγούμενο. Αλλά οι ασκήσεις του πιστεύω ότι είναι λίγες.
Φυσικά και είναι λίγες, αφού έκαναν ένα ξεκαθάρισμα των ασκήσεων, τις ομαδοποιήσανε (Α και Β ομάδα) και ίσως να υπήρχε και ο φόβος να μην πέσουν σε ασκήσεις που ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο με αποτέλεσμα να προσθέσαν λίγες (φρέσκες) ασκήσεις...

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
konmix

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από konmix » Παρ Ιαν 22, 2010 1:56 pm

Το θέμα ειναι οτι δεν θα προλαβαινουμε να τελειωσουμε την υλη παλι.Ημουνα στην παρουσιαση που εγινε στην Χιο.

Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Σάβ Ιαν 23, 2010 12:06 am

Έχω βάλει στο θέμα Ημερίδα στη Χίο τις παρατηρήσεις για το θέμα του κ.Πολύζου παρέδρου του ΠΙ.
Είναι εδώ : viewtopic.php?f=6&t=4981

Νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση και τις παρατηρήσεις μας για ό,τι υπάρχει και στη συνέχεια να δούμε και ποιες οδηγίες θα αποστείλει και το ΠΙ για τη διδασκαλία...

Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Σάβ Ιαν 23, 2010 8:51 am

καλημέρα !

Χθες το είδα και γω πιο αναλυτικά. Σίγουρα τι βιβλίο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Να σκεφτείτε ότι με αυτή περίπου τη σειρά το διδάσκουμε στο σχολείο μας με τους άλλους μαθηματικούς εδώ και 10 χρόνια. Μετά το τριώνυμο πηγαίναμε κατευθείαν στο πρόσημο τριωνύμου.
Τώρα , με βάση το σχολικό, αυτό θα γίνεται πια οργανωμένα και ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα.
Το βιβλίο έχει 24 ενότητες. Επομένως κάθε ενότητα πρέπει να βγει κατά μέσο όρο σε 2 ώρες. Αυτό ήταν πιστεύω το σκεπτικό που η συγγραφική ομάδα έβαλα λίγες ασκήσεις.
Αυτό όμως θα οδηγήσει σε άλλα προβλήματα που δεν θέλω να θέσω τώρα.
Η πράξη ωστόσο θα είναι αυτή που θα κρίνει το μέλλον του βιβλίου. Κατά την ταπεινή μου γνώμη μια κίνηση που θα άλλαζε προς το καλύτερο τα πράγματα είναι να γίνουν 3 οι ώρες διδασκαλίας της άλγεβρας. Σε συνδυασμό με την αναμόρφωση θα είχαμε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα.

Μπάμπης

Παύλος Λεούσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Παύλος Λεούσης » Σάβ Ιαν 23, 2010 9:46 am

Κι εγώ πιστεύω ότι το νέο βιβλίο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, όμως το πρόβλημα των 2 ωρών εβδομαδιαίως για την Άλγεβρα παραμένει.

Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Σάβ Ιαν 23, 2010 3:02 pm

Δυστυχώς, ως προς το αριθμό των ωρών από τα διάφορα λεγόμενα μου "ήρθε" η αίσθηση ότι γενικώς μετά τις 5 ώρες για μαθηματικά που έγιναν 4,5 ίσως να θελήσουν να τις μειώσουν κι άλλο...

Εγώ βέβαια διαφωνώ με την τακτική να φορτώνουμε τα παιδιά με ένα κάρο πληροφορίες και διάφορα μαθήματα, που εν τέλει καταλήγουν να είναι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, οι οποίες ξεχνούνται αυτοστιγμή! Στο πρόγραμμα σπουδών θα έπρεπε να περιλαμβάνονται τα βασικά μαθήματα (μαθηματικά, νεοελληνική γλώσσα, μουσική+γυμναστική+καλλιτεχνικά, ηθική+φιλοσοφία) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, κι όλα τα άλλα από λίγο. Ούτε 70 ξένες γλώσσες ούτε ενα τόνο άλλες ροές πληροφοριών...

Αλλά αυτά, όταν κάποια στιγμή απελευθερωθούμε από το άρμα της παγκοσμιοποίησης και της προς τα κάτω εξίσωσης...(ελπίζω μόνο μέχρι τότε να μην έχουμε χάσει την ταυτότητά μας εντελώς: μία ταυτότητα που καταφέραμε να διατηρήσουμε σκλαβωμένοι 500 χρόνια να την χάσουμε τώρα "ελεύθεροι").

Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΛΓΕΒΡΑ Α'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες