Έχω 2 απορίες.
Η πρώτη αφορά την τριγωνομετρική ταυτότητα

Το πρόβλημά είναι ότι τα 2 μέλη της ταυτότητας ισχύουν για διαφορετικά σύνολα αριθμών. Για παράδειγμα το πρώτο μέλος ορίζεται για
ενώ το δεύτερο όχι. Η λέξη «ταυτότητα» σημαίνει ότι κάτι ισχύει πάντα, κάτι που δεν ισχύει εδώ. Πιστεύω πως θα έπρεπε η ταυτότητα να δίνεται με περιορισμό.Η δεύτερη απορία αφορά την επίλυση της παρακάτω άσκησης:
Αν
να υπολογιστεί η ποσότητα 
Μια δυνατή λύση είναι να υψώσω και τα 2 μέλη της δοσμένης σχέσης στο τετράγωνο και να λύσω ως προς
Δηλαδή
Κάποιος καθηγητής θεώρησε λάθος τη λύση χωρίς να αιτιολογήσει. Η γνώμη μου είναι ότι η λύση είναι σωστή. Υποψιάζομαι ότι το μόνο σημείο που θα μπορούσε κάποιος να έχει ένσταση είναι η ύψωση στο τετράγωνο. Αν ήθελα να λύσω εξίσωση ως προς x τότε πράγματι θα έπρεπε να βάλω περιορισμό γιατί οι εξισώσεις λειτουργούν με ισοδυναμίες. Αλλιώς εισάγω και νέες λύσεις που δεν υπάρχουν. Αλλά εδώ θέλω απλά να βρω μια ποσότητα. Οπότε κατά τη γνώμη μου η λύση είναι σωστή.
Κάνω κάπου λάθος;

για το οποίο οι ποσότητες τάδε ορίζονται στους πραγματικούς , ισχύει ότι ....
να βρεθεί η τιμή της παράστασης
.
καθώς ισχύει η συνεπαγωγή
.
, οπότε δεν βλέπω τι άλλο επιχείρημα χρειάζεται ότι η λύση σου είναι σωστή.
τότε
. Εδώ υψώνω στο τετράγωνο χωρίς καν να εξασφαλίσω τη θετικότητα των 2 μελών. Καταλαβαίνω δηλαδή ότι το κρίσιμο σημείο είναι το να ξεκαθαρίσω το πότε πρέπει να δουλέψω με ισοδυναμίες και πότε με συνεπαγωγές.
. Τι γίνεται αν
;
. Σωστή συνεπαγωγή, λάθος αποτέλεσμα. Χρειάζεται επαλήθευση - πρέπει να αποδείξουμε ότι υπάρχουν τα κατάλληλα
. Στο παράδειγμά μου φυσικά δεν υπάρχουν.
. Αφού υπάρχει μόνο μία πιθανή τιμή του
, αυτό αρκεί. Αλλιώς πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά.
είναι δευτερεύον.
.
( υπάρχει ήδη από το βιβλίο της Γ' Γυμνασίου ως εφαρμογή η ταυτότητα
)
, δεδομένου ότι η συνάρτηση
δεν παίρνει τιμές στο
. Αυτό όμως πιστεύω ότι είναι θέμα του καθηγητή και εξηγούμαι. Αν ο καθηγητής δώσει την άσκηση ως εξής:
και
να βρεθεί η τιμή της παράστασης 
οπότε δεν μπορεί να είναι αυτή η ένσταση του. Μόνο την ύψωση στο τετράγωνο μπορώ να φανταστώ.