Τριγωνομετρικές εξισώσεις (θεωρία)
Συντονιστής: exdx
Τριγωνομετρικές εξισώσεις (θεωρία)
Έχω μια απορία, που στους περισσότερους θα φανεί γελοία, άλλα επειδή δεν μπορώ να βρω κάποιο σχετικό άρθρο, είπα να θέσω ευθέως την ερώτηση μου.
Το πρόβλημα μου αφορά βασικά την φυσική γ' λυκείου, άλλα κολλάω στο εξής.
Έστω μια εξίσωση της μορφής
ημφ0= 2κπ+θ ή ημφ0= 2κπ+π-θ
ορίζουμε συνίθως για κ=0 ή κ=1,
κ εδώ είναι η ερώτηση μου,
αυτο το "κ", πόσες τιμές μπορεί να πάρει;;;;
Το πρόβλημα μου αφορά βασικά την φυσική γ' λυκείου, άλλα κολλάω στο εξής.
Έστω μια εξίσωση της μορφής
ημφ0= 2κπ+θ ή ημφ0= 2κπ+π-θ
ορίζουμε συνίθως για κ=0 ή κ=1,
κ εδώ είναι η ερώτηση μου,
αυτο το "κ", πόσες τιμές μπορεί να πάρει;;;;
- giannisn1990
Re: Τριγωνομετρικές εξισώσεις (θεωρία)
Το k είναι τυχαίος ακέραιος , δες όμως αν η άσκηση σου ζητάει την ελάχιστη τιμή ή αν γωνία σου ανήκει στο διάστημα [0,2π].
Γιάννης
- Μάκης Χατζόπουλος
- Επικοινωνία:
Πολύ καλή ερώτηση και αγγίζεις ένα θέμα που για μας τους εκπαιδευτικούς είναι αρκετά διδακτικό... Αυτά τα ετοιματζίδικα που χρησιμοποιούμε εμείς οι καθηγητές πολλές φορές στα Μαθηματικά και στην Φυσική, χάνουν οι μαθητές το μεγαλείο της επιστήμης και μειώνουν συνεχώς την ευρυζωνική ματιά τους με αποτέλεσμα να μην δομείται η σκέψη ... Κάθε φορά που λέω "Μεθοδολογίες" οικτίρω τον εαυτό μου που είμαι αναγκασμένος (ως ένα σημείο) να το πράξω...
Είναι κατάντια πάντως να λέμε στα παιδιά ότι βάλτε κ=0 ή κ=1 και έλυσε τα προβλήματα σου χωρίς να εξηγούμε πως τα βρήκαμε όλα αυτά.
Melody ότι απορία έχεις πάνω σε αυτά μην διστάσεις να ρωτήσεις θα σε παραπέμψω σε ένα σύνδεσμο που λύνουμε μια τριγωνομετρική εξίσωση και φαίνεται καθαρά πως βρίσκουμε τις λύσεις του ακεραίου κ όταν οι γωνίες χ ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο διάστημα (στην Φυσική νομίζω ότι το διάστημα είναι το [0, 2π) δηλ. μια περίοδο)
viewtopic.php?f=69&t=2959 δες την λύση της Σταυρουλίτσας και ότι δεν καταλαβαίνεις μας ρωτάς (θυμάμαι κιόλας παρά το ταλέντο της Σταυρουλίτσας μου είχε κάνει μια ανάλογη ερώτηση)
Είναι κατάντια πάντως να λέμε στα παιδιά ότι βάλτε κ=0 ή κ=1 και έλυσε τα προβλήματα σου χωρίς να εξηγούμε πως τα βρήκαμε όλα αυτά.
Melody ότι απορία έχεις πάνω σε αυτά μην διστάσεις να ρωτήσεις θα σε παραπέμψω σε ένα σύνδεσμο που λύνουμε μια τριγωνομετρική εξίσωση και φαίνεται καθαρά πως βρίσκουμε τις λύσεις του ακεραίου κ όταν οι γωνίες χ ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο διάστημα (στην Φυσική νομίζω ότι το διάστημα είναι το [0, 2π) δηλ. μια περίοδο)
viewtopic.php?f=69&t=2959 δες την λύση της Σταυρουλίτσας και ότι δεν καταλαβαίνεις μας ρωτάς (θυμάμαι κιόλας παρά το ταλέντο της Σταυρουλίτσας μου είχε κάνει μια ανάλογη ερώτηση)
(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν

Έστω και με ένα χρόνο καθυστέρησης θέλω να σας ευχαριστήσω.
Είμαι πλέον στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι κατάφερα να δαμάσω την φυσική και με το παραπάνω.
Τώρα είμαι φοιτήτρια στην Ιατρική σχολή της Κρήτης.
Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά για την βοήθεια σας.
Είμαι πλέον στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι κατάφερα να δαμάσω την φυσική και με το παραπάνω.
Τώρα είμαι φοιτήτρια στην Ιατρική σχολή της Κρήτης.
Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά για την βοήθεια σας.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες