Η

έχει περίοδο
;Συντονιστής: exdx
;Σωστά.
λέει ότι έχει περίοδο 
Χρήστο το σχολικό.Christos.N έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 23, 2019 7:26 pmΔεν ορίζουμε την περίοδο με το ελάχιστο μήκος στο οποίο ισχύει;
που πληροί τον ορισμό είναι Περίοδος.Για τα υπογραμμισμένα. H σταθερή είναι περιοδική; Η Dirichlet;ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 23, 2019 7:30 pmΧρήστο το σχολικό.Christos.N έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 23, 2019 7:26 pmΔεν ορίζουμε την περίοδο με το ελάχιστο μήκος στο οποίο ισχύει;
Σελίδα σελίδα 73,74.
Το πως ορίζουμε την περίοδο το ξέρω. Στα κανονικά Μαθηματικά.
Στα σχολικά δεν ξέρω και θέλω να μάθω.
κ. Γιώργο καλησπέρα. Ο ορισμός, μπάζει κατά την γνώμη μου. Έτσι όπως είναι διατυπωμένος θεωρεί ότι αν υπάρχει περίοδοςΓιώργος Ρίζος έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 23, 2019 8:03 pmΚαλησπέρα σε όλους. Θα γράψω συνοπτικά τη γνώμη μου, καθώς και τι αναφέρω στην τάξη όταν συζητάμε το θέμα.
Με βάση τον ορισμό του βιβλίου Άλγεβρας Β΄ Λυκείου (που παραθέτει παραπάνω ο Χρήστος), κάθε πραγματικός, θετικόςπου πληροί τον ορισμό είναι Περίοδος.
Στα παλιά Σχολικά υπήρχε ο ορισμός της Πρωτεύουσας Περιόδου (δείτε παρακάτω Μαθηματικά Α΄ Λυκείου, Βαβαλέτσκου - Μπούσγου 1976), σ. 273
23-11-2019 Τριγωνομετρία.jpg
Με τον καιρό (για λόγους απλοποίησης (;) - σύμπτυξης (;) ή άλλους ....) τα βιβλία αναφέρονται στην "Πρωτεύουσα Περίοδο" ως "Περίοδο".
Θεωρώ καλό να κάνουμε μια διευκρίνηση στους μαθητές που θα ήθελαν να ακούσουν.
Δείτε κι ΕΔΩ μια σχετική συζήτηση προ πενταετίας.
τότε υπάρχει και ελάχιστη περίοδος πράγμα που είναι λάθος.
in the domain. A nonzero constant P for which this is the case is called a period of the function. If there exists a least
είναι η ....'' ή ακόμα :
είναι περίοδος της
''.
είμαι μια περίοδος της
'' .
πρέπει να υπάρχει , γιατί αλλιώς χαλάει η περιοδικότητα στη γραφική παράσταση.
.
, αφού αν ο αριθμός
είναι περίοδος μιας συνάρτησης
, τότε και κάθε αριθμός της μορφής
είναι περίοδος της
, εννοείται με την προυπόθεση ότι
ανήκει στο πεδίο ορισμού της συνάρτησης.
είναι περίοδος της
.
λέγεται περιοδική εις το
εάν και μόνον εάν,
ανεξάρτητον του
και
τοιούτον ώστε: 
καλείται περίοδος της συναρτήσεως. Η μικροτέρα τιμή του
ονομάζεται πρωτεύουσα περίοδος ή Ο παραπάνω ορισμός είναι αυτός που υπάρχει στην wikipedia.Μπάμπης Στεργίου έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 23, 2019 9:21 pmΠοικίλουν οι ορισμοί. Ο πιο απλός είναι αυτός που δείχνει η εικόνα . Αυτόν είχα πάντα στο μυαλό μου, δεν ξέρω από πότε κι αν τον είχαν παλιά τα σχολικά βιβλία.
A function f is said to be periodic if, for some nonzero constant P, it is the case that
![]()
for all values ofin the domain. A nonzero constant P for which this is the case is called a period of the function. If there exists a least
positive[1] constant P with this property, it is called the fundamental period (also primitive period, basic period, or prime period.)
Το γιατί δεν το βάζουν έχει να κάνει με το εξής:Μπάμπης Στεργίου έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 23, 2019 9:21 pmΝα πούμε όμως ότι τοπρέπει να υπάρχει , γιατί αλλιώς χαλάει η περιοδικότητα στη γραφική παράσταση.
. Επειδή συνήθως ο χρόνος ξεκινάει από το
η το περιοδικό φαινόμενο
το πεδίο ορισμού είναι μη αρνητικοί αριθμοί.

.
για 
Σταύρο, αυτό και εγώ το θεωρώ περιττό( και για αυτό δεν το πρότεινα πουθενά), τόσο εδώ, όσο και στις άρτιες -περιττές. Μερικοί διαφωνούνε όμως .ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: ↑Κυρ Νοέμ 24, 2019 8:43 pm.........................
Είναι περιττό το
γιατί αυτό προκύπτει αφου έχουμε την.
Δεν μπορώ να γράφω
καιγια
![]()
Για λόγους πληρότητας και κομψότητας καλό είναι να γράφεται ότιΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: ↑Κυρ Νοέμ 24, 2019 8:43 pmΚαι κάτι τελευταίο για τον ορισμό του παρόντος σχολικού.
Εφόσον γράφει ότι πρέπει![]()
Είναι περιττό το
γιατί αυτό προκύπτει αφου έχουμε την.
Δεν μπορώ να γράφω
καιγια
![]()
.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες