Να αποδείξετε ότι οι

Συντονιστής: chris_gatos
Ισοσκελες γράφει και όχι ισόπλευρο, αλλά και πάλι δεν ισχύει, θεωρώντας για παράδειγμα εκφυλισμενο Ισοσκελες τρίγωνο με μία κορυφή στο
Έχουμεchris_gatos έγραψε: ↑Δευ Ιαν 29, 2024 6:00 pmΈστω τρεις μιγαδικοί αριθμοί για τους οποίους ισχύει:
Να αποδείξετε ότι οιείναι κορυφές ισοσκελούς τριγώνου στο μιγαδικό επίπεδο.
Μιχάλη εύγε. Πολύ ωραία λύση. "Πολυωνυμική".Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τρί Ιαν 30, 2024 10:53 pmΈχουμεchris_gatos έγραψε: ↑Δευ Ιαν 29, 2024 6:00 pmΈστω τρεις μιγαδικοί αριθμοί για τους οποίους ισχύει:
Να αποδείξετε ότι οιείναι κορυφές ισοσκελούς τριγώνου στο μιγαδικό επίπεδο.
οπότε
και όμοια τα άλλα δύο. Άρα
.
Πολλαπλάσιάζοντας επίέχουμε
και άρα
Άρακαι κυκλικά. Άρα (αν ισχύει το πρώτα αλλά όμοια για τα άλλα) η γωνία που σχηματίζουν τα
είναι ίση με την γωνία που σχηματίζουν τα
, όπως θέλαμε.
Σχόλιο: Μπορεί το τρίγωνο να είναι εκφυλισμένο.
Edit αργότερα: Το ενδιαφέρον είναι ότι στην θέση τουστην
μπορούμε να βάλουμε το
ή το
. Η απόδειξη δεν αλλάζει ουσιαστικά
Βεβαίως η άσκηση ζητούσε να αποδείξουμε ότι αν ισχύει η σχέση το τρίγωνο είναι ισοσκελές, όχι το αντίστροφο -- πράγματι υπάρχει αφθονία ισοσκελών τριγώνων όπου η σχέση δεν ισχύει, πχ
Κανένα λάθος, απλώς το τρίγωνο είναι ισοσκελες στο Α αντί του Βgbaloglou έγραψε: ↑Τετ Ιαν 31, 2024 1:53 pmΑντί λύσης (που νόμιζα πως είχα) ... μου προέκυψε αντιπαράδειγμα:![]()
![]()
Γενικότερα, αρχίζοντας μεκαι επιλέγοντας
με
(μη ισοσκελές τρίγωνο), προκύπτει λόγω των
η ισοδυναμία της
προς τις
και
... οπότε για
προκύπτει
(ή η αρνητική της) και
(και δύο ακόμη πιθανώς αποδεκτές λύσεις που δεν έλεγξα) κλπ
Τι συμβαίνει; Έχω κάνει κάποιο λάθος κάπου; Επισυνάπτω τους υπολογισμούς του λογισμικού που επαληθεύουν το παράδειγμα μου (νομίζω)![]()
three-cubes-and-a-double-product.png
Χρήστο, όταν γράφεις τρία τρίγωνα, προφανώς, εννοείς τρία ως προς το μέτρο των γωνιών τους. Οι τριάδες των μιγαδικώνchris_gatos έγραψε: ↑Τρί Ιαν 30, 2024 11:06 pm
Για το συγκεκριμένο βγαίνουν τρία τρίγωνα.
Αυτά με γωνίες,
,
.
Η στρατηγική μου (#11) ήταν να περιοριστώ σε τρίγωνα με μία πλευρά παράλληλη προς τον άξονα τωνabgd έγραψε: ↑Τετ Ιαν 31, 2024 8:40 pmΧρήστο, όταν γράφεις τρία τρίγωνα, προφανώς, εννοείς τρία ως προς το μέτρο των γωνιών τους. Οι τριάδες των μιγαδικώνchris_gatos έγραψε: ↑Τρί Ιαν 30, 2024 11:06 pm
Αυτά με γωνίες,
,
.
είναι πολλές....
με
Υπάρχουν κι άλλες...
Δεν είναι αντιπαράδειγμα, όπως είπαμε (#13), απλώς τρίγωνο ισοσκελές στο A αντί του 'αναμενόμενου' B. Για να πάμε και στις άλλες λύσεις (με x\neq 0), έξι συνολικά της 8v^3-6v=\pm \sqrt{3}, και στα αντίστοιχα δώδεκα ισοσκελή τρίγωνα (με πρώτη την κορυφή του ισοσκελούς και με το A πάντα στα δεξιά):gbaloglou έγραψε: ↑ Αντί λύσης (που νόμιζα πως είχα) ... μου προέκυψε αντιπαράδειγμα:![]()
Γενικότερα, αρχίζοντας μεκαι επιλέγοντας
με
(μη ισοσκελές τρίγωνο), προκύπτει λόγω των
η ισοδυναμία της
προς τις
και
... οπότε για
προκύπτει
(ή η αρνητική της) και
(και δύο ακόμη πιθανώς αποδεκτές λύσεις που δεν έλεγξα) κλπ
Χρήστο πως κατέληξες στα τρία τρίγωνα; Ναι, είναι αυτά στα οποία κατέληξα και εγώ, εμπειρικά όμως, χωρίς καν να έχω αποδείξει ότι είναι ισοσκελη. Αν γνωρίζω ότι ουσιαστικά υπάρχουν τρία ακριβώς τρίγωνα που ικανοποιούν την δοθείσα συνθήκη και ότι αυτά είναι ισοσκελη, τότε ναι, μπορώ να περιοριστώ στην περίπτωσηchris_gatos έγραψε: ↑Τρί Ιαν 30, 2024 11:06 pmΚαλησπέρα Σωτήρη. Γιώργο, Σιλουανέ!
Σας ευχαριστώ θερμά για την ανασχόληση. Από χτες κατάλαβα από μηνύματα φίλων πως υπάρχει σύγχυση με γνωστή άσκηση
στην οποία στο δεύτερο μέλος υπάρχει τρία και αναφέρεται σε ισόπλευρο τρίγωνο ενώ αυτή σε ισοσκελές.
Παράληψη μου είναι πως δεν ανέφερα πως δεν πιάνεται περίπτωση εκφυλισμένου τριγώνου.
Η λύση που διαθέτω αποδεικνύει πως μπορώ να βάλω στη θέση του δύο οποιονδήποτε αριθμό από το πλήν ένα έως και το τρια και να λάβω λύση.
Αυτά με γωνίες,
,
.
Nu
Μόλις βρω χρόνο θα ανεβάσω μια λύση.
Καλό σας βράδυ και ευχαριστώ ξανά για το ενδιαφέρον!
Edit:
Όσο έγραφα ο Μιχάλης και ο Γρηγόρης έδωσαν τις σκέψεις τους. Τους ευχαριστώ πολύ και αυτούς.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης