έχω σχεδιάσει μια ρουτίνα για τον υπολογισμό της Ευκλείδειας απόστασης δύο τριγώνων στον τρισδιάστατο χώρο, όμως δυσκολεύομαι να αποδείξω την ορθότητα της με μαθηματικά. Αυτή η ρουτίνα χρησιμοποιείται στη διπλωματική μου για την επίλυση ενός άλλου προβλήματος.
Ορισμός προβλήματος:
Έστω τα τρίγωνα
και
στον
.Η Ευκλείδεια απόσταση
μεταξύ των τριγώνων
και
ορίζεται ως:
όπου με
συμβολίζεται η Ευκλείδεια απόσταση των σημείων
και
.Θεωρούμε αρχικά πως τα τρίγωνα δεν τέμνονται.
Η ρουτίνα που έχω σχεδιάσει
1. υπολογίζει τις αποστάσεις κάθε πιθανού ζεύγους πλευρών (σύνολικά 9 συνδιασμοί).
2. Για κάθε κορυφή
ενός τριγώνου ελέγχει αν η προβολή
του
στο επίπεδο που ορίζεται από το άλλο τρίγωνο είναι εντός του τριγώνου. Αν είναι, τότε η απόσταση του
από το άλλο τρίγωνο δίνεται από τον τύπο της απόστασης σημείου από επίπεδο. Αν δεν είναι, τότε δεν μας ενδιαφέρει αυτή η περίπτωση. (συνολικά 6 έλεγχοι)3. από όλους τους παραπάνω υπολογισμούς επιστρέφει την ελάχιστη απόσταση που υπολογίστηκε.
Αυτό που θέλουμε να αποδείξουμε είναι πως δεν χρειάζεται να γίνει ο έλεγχος εσωτερικού σημείου - προς - εσωτερικό σημείο των τριγώνων.
Δηλαδή, τα άκρα του ευθυγράμμου τμήματος που δηλώνει την Ευκλείδεια απόσταση των τριγώνων, δεν μπορούν να είναι και τα δύο εσωτερικά σημεία των τριγώνων ( ή άμα είναι, τότε η ίδια ακριβώς απόσταση υπολογίζεται και από τους προηγούμενους ελέγχους που έγιναν).
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Παναγιώτης.

. Τότε τα τρίγωνα πρέπει να ανήκουν σε παράλληλα επίπεδα.