Εχουμε μια κλειστη, αδιαφανη κυλινδρικη φιαλη που περιεχει ποσοτητα υγρου αγνωστης συνθεσης. Ποιος ο ογκος του περιεχομενου υγρου? Προτεινομενη στρατηγικη: γερνουμε την φιαλη εως οτου χασει την ισορροπια της, κατι που μας δινει την ως προς την ευθεια κλισης θεση του κεντρου βαρους και μας επιτρεπει να βρουμε το αρχικο υψος του υγρου. (Ομολογω πως δεν προσπαθησα καν να κανω τους υπολογισμους, ειδικα επειδη υπαρχουν δυο περιπτωσεις -- οταν γειρει η φιαλη, η χαμηλη ακρη του υγρου βρισκεται στην βαση ή στην πλευρα της φιαλης?)
[Πως συνδεεται αυτο το προβλημα με την αναχωρηση μου απο τις ΗΠΑ (και την Β. Αμερικη, 6 μερες αργοτερα)? Λοιπον σε καποιο απο τα ταξιδια μου ειχα παρει μαζι μου 3 τενεκεδενιες φιαλες σοδα για ενα διημερο σε μερος οπου ισως να ειχα προβλημα ευρεσης νερου. Καταναλωσα τις 2 απο τις 3, οποτε αποφασισα να κρατησω την τριτη για ενθυμιο. Με την παροδο των ετων διεπιστωσα οτι το περιεχομενο εξατμιζονταν σιγα σιγα, οποτε αποφασισα ειτε να την ανοιξω οταν εξατμισθει πληρως ειτε να την κρατησω κλειστη για παντα. (Αναρωτιομουν φυσικα σε ποιο ακριβως υψος βρισκοταν το υγρο...) Τελικα η φιαλη εσκασε μεσα στην βαλιτσα κατα το ταξιδι της επιστροφης και το ενθυμιο που λεγαμε ειχε αδοξο τελος
Γιωργος Μπαλογλου

10lit) σαν κι αυτό που φαίνεται στο σχήμα δεν γέμιζε, τότε κανονικά έπρεπε με ένα μικρότερο δοχείο(το κακάβι) να μετρήσουν το περιεχόμενο.
και όγκου
) προς τα δεξιά το γάλα φτάνοντας στην περιφέρεια της βάσης (αριστερή άκρη μεγάλου άξονα έλλειψης) απέχει
, όπου
, από την κορυφή (δεξιά άκρη μεγάλου άξονα έλλειψης) τότε ο όγκος
του γάλατος ισούται προς
(οπότε, αντίστροφα,
).
(οπότε, αντίστροφα,
).