Αντίστροφη

Συντονιστής: m.pαpαgrigorakis

Babiskar

Αντίστροφη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Babiskar » Σάβ Σεπ 29, 2012 4:32 pm

Είμαι μαθητής της Γ' Λυκείου και προσπάθησα να λύσω την παρακάτω άσκηση.
Έστω μια συνάρτηση f:\mathbb  R \to \mathbb R που ικανοποιεί τη σχέση f(x)-f(y)=f(x-y) για κάθε x,y \in \mathbb R και η εξίσωση f(x)=0 που έχει μοναδική ρίζα.
Α)Να βρείτε τοf(0)
Β)Να δείξετε ότι η f είναι 1-1
Γ)Αν η f(x)<0 για κάθε x<0
1)Να δείξετε ότι η f γνησίως αύξουσα
2)Να λύσετε την εξίσωσηf(e^x +1)+f(3x-1) < f(e^x -x)
(παρακαλώ να λυθεί με γνωστούς μεθόδους για ένα μαθητή της Γ Λυκείου) Αντιστροφή

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Αντίστροφη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Σάβ Σεπ 29, 2012 4:59 pm

Αγαπητέ Babiskar, καλώς ήλθες στο φόρουμ.

Επειδή η ερώτηση που βάζεις είναι προφανώς "άσκηση στο σπίτι" από κάποια μαθήματα που παρακολουθείς, παίρνω την ευκαιρία να τονίσω ότι στο φόρουμ θέλουμε να σου δώσουμε την μέγιστη βοήθεια.

Είναι αυτονόητο ότι έτοιμες λύσεις είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να σου προσφέρουμε, γι' αυτό το αποφεύγουμε. Στη μεγάλη διάθεση που έχουμε να σε βοηθήσουμε, σε παροτρύνουμε να εργάζεσαι αυτοδύναμα.

Και κάτι ακόμα: Οι ερωτήσεις που βάζει κανείς στο φόρουμ πρέπει να είναι ερωτήσεις που ο ίδιος ξέρει την απάντηση. Εξαιρούνται περιπτώσεις δύσκολων ασκήσεων με την προϋπόθεση ότι ο ερωτών το δηλώνει ρητά.

Στη περίπτωσή σου βάζεις ασκήσεις που δεν φαίνεται να τις επεξεργάστηκες αρκετά αλλά που βρίσκονται παρόμοιες λυμένες σε όλα τα φροντιστηριακά βιβλία. Το φόρουμ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ. Φαντάσου τι θα γινόταν αν ο καθένας έβαζε εδώ ασκήσεις από τα φροντιστηριακά βιβλία που δεν κατάφερε να τις λύσει, αλλά ο ίδιος δεν έδειξε ότι τις δούλεψε "μέχρις εσχάτων".

Γι' αυτό θα σου απαντάμε σε ερωτήσεις μόνο αν μας πείθεις κάθε φορά ότι έκανες πρώτα σοβαρή προεργασία. Με άλλα λόγια, θα μας δείχνεις μέχρι που έφτασες την άσκηση.

Καλό διάβασμα και εύχομαι να κρατήσεις ζωντανό το ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά.

Φιλικά,

Μιχάλης Λάμπρου

Babiskar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Babiskar » Σάβ Σεπ 29, 2012 7:36 pm

Την άσκηση αυτήν δεν είναι άσκηση για το σπίτι από φροντιστήριο. Κάποιος φίλος μου μου την πρότεινε και μαλών είναι από το διαδίκτυο. Επίσης την έχω προσπαθήσει "μέχρι εσχάτων". Αυτό το φόρουμ το ξέρω πολύ καλά εδώ και πολύ καιρό γι' αυτό αν ήθελα να το χρησιμοποιήσω για επίλυση ασκήσεων θα το είχα κάνει νωρίτερα και συχνότερα. Ανάρτησα την άσκηση αυτή γιατί είμαι πολύ περίεργος να δω την λύσει. Ευχαριστώ και συγνώμη που το διευκρίνισα πιο πριν για να μην παρεξηγηθώ.

Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha » Σάβ Σεπ 29, 2012 7:48 pm

Babiskar έγραψε:Την άσκηση αυτήν δεν είναι άσκηση για το σπίτι από φροντιστήριο. Κάποιος φίλος μου μου την πρότεινε και μαλών είναι από το διαδίκτυο.
...
Αν θυμάμαι καλά (δεν είμαι στο σπίτι για να το ελέγξω) η άσκηση αυτή βρίσκεται σε "δημοφιλές" βοήθημα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης.

Φίλε Μπάμπη (;) όταν προτείνουμε άσκηση, της οποίας δε γνωρίζουμε τη λύση, οφείλουμε να το δηλώνουμε από την αρχή.
Babiskar έγραψε: ...
Επίσης την έχω προσπαθήσει "μέχρι εσχάτων". Αυτό το φόρουμ το ξέρω πολύ καλά εδώ και πολύ καιρό γι' αυτό αν ήθελα να το χρησιμοποιήσω για επίλυση ασκήσεων θα το είχα κάνει νωρίτερα και συχνότερα. Ανάρτησα την άσκηση αυτή γιατί είμαι πολύ περίεργος να δω την λύσει. Ευχαριστώ και συγνώμη που το διευκρίνισα πιο πριν για να μην παρεξηγηθώ.
Ωραία! Πες μας ποια υποερωτήματα αντιμετώπισες επιτυχώς, ώστε να σε βοηθήσουμε σε ό,τι δεν κατάφερες. Π.χ. φαντάζομαι ότι τουλάχιστον το πρώτο ερώτημα δε σου φάνηκε δύσκολο.

Φιλικά, Θάνος.

Μάγκος Θάνος
Άβαταρ μέλους
erxmer
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από erxmer » Σάβ Σεπ 29, 2012 7:58 pm

1)
Θέτω x=y=0 στην σχέση f(x)-f(y)=f(x-y) (1), οπότε έχω f(0)-f(0)=f(0).

Φανερά προκύπτει ότι f(0)=0.

2)
Yποθέτουμε οτι f(x_1)=f(x_2)\Leftrightarrow f(x_1)-f(x_2)=0\Leftrightarrow f(x_1-x_2)=0.

H τελευταία σχέση προκύπτει απο την (1), x=x_1, y=x_2. Με δεδομένο οτι υπάρχει μοναδική λύση το 0, λόγω του προηγούμενου ερωτήματος πρέπει x_1-x_2=0 \Leftrightarrow x_1=x_2

3)
Εστώ οτι είναι γνήσια φθίνουσα x_1<x_2\Leftrightarrow f(x_1)>f(x_2)\Leftrightarrow f(x_1)-f(x_2)>0 \Leftrightarrow f(x_1-x_2)>0, το οποίο είναι άτοπο καθώς x_1-x_2<0 οπότε πρέπει να βάση την αρχική υπόθεση πρέπει f(x_1-x_2)<0
τελευταία επεξεργασία από erxmer σε Σάβ Σεπ 29, 2012 8:10 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha » Σάβ Σεπ 29, 2012 8:01 pm

erxmer έγραψε:
1)
Θέτω x=y=0 στην σχέση f(x)-f(y)=f(x-y) (1), οπότε έχω f(0)-f(0)=f(0).

Φανερά προκύπτει ότι f(0)=0.

2)
Yποθέτουμε οτι f(x_1)=f(x_2)\Leftrightarrow f(x_1)-f(x_2)=0\Leftrightarrow f(x_1-x_2)=0.

H τελευταία σχέση προκύπτει απο την (1), x=x_1, y=x_2. Με δεδομένο οτι υπάρχει μοναδική λύση το 0, λόγω του προηγούμενου ερωτήματος πρέπει x_1-x_2=0 \Leftrightarrow x_1=x_2

3)
Αν υποθέσουμε οτι είναι γνήσια φθίνουσα x_1<x_2\Leftrightarrow f(x_1)>f(x_2)\Leftrightarrow f(x_1)-f(x_2)>0 \Leftrightarrow f(x_1-x_2)>0, το οποίο είναι άτοπο καθώς x_1-x_2<0 οπότε πρέπει να βάση την υπόθεση f(x_1-x_2)<0
Erxmer, out of curiosity, που λένε και στο χωριό μου, διάβασες τι γράφει ο Μιχάλης παραπάνω ή όχι.

Μάγκος Θάνος
Άβαταρ μέλους
erxmer
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από erxmer » Σάβ Σεπ 29, 2012 8:03 pm

Η γραφή της λύσης γινόταν την ώρα ανταλλαγής των μηνυμάτων, γι αυτό μπήκε σε hide. Στο τελευταίο ερώτημα κάτι δεν πάει καλά.

BAGGP93

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από BAGGP93 » Σάβ Σεπ 29, 2012 8:16 pm

Λογικά η σωστή διατύπωση του τελευταίου ερωτήματος είναι η ακόλουθη

Να λύσετε την ανίσωση \displaystyle{f(e^x+1)-f(3x-1)<f(e^x-x)}

Παπαπέτρος Ευάγγελος
Babiskar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Babiskar » Σάβ Σεπ 29, 2012 8:16 pm

Αυτό για το "δημοφιλές" βοήθημα δεν μου το είπε ο φίλος μου ούτε το ήξερα .Το πρόβλημά το αντιμετώπισα στο τελευταίο υποερώτημα του τελευταίου ερωτήματος.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Σάβ Σεπ 29, 2012 8:26 pm

BAGGP93 έγραψε:Λογικά η σωστή διατύπωση του τελευταίου ερωτήματος είναι η ακόλουθη

Να λύσετε την ανίσωση \displaystyle{f(e^x+1)-f(3x-1)<f(e^x-x)}
Θα μάντευα ότι η σωστή εκδοχή του ερωτήματος είναι η αρχική, με +f(3x-1). Γι αυτό και μόνο δίνω την υπόδειξη που ακολουθεί παρακάτω. Αλλιώς θα περίμενα περισσότερα από την λύση σου, πριν δώσω κάποια βοήθεια για να την λύσεις μόνος σου.

Με δεδομένο το +f(3x-1), δίνω υπόδειξη: Η ανίσωση γράφεται \displaystyle{f(3x-1)<f(e^x-x)- f(e^x+1)}. Χρησιμοποίησε τώρα την υπόθεση f(X)-f(Y) = f(X-Y). Μετά χρησιμοποίησε την υπόθεση ότι η f είναι γνήσια αύξουσα.
Με αυτά δεν πρέπει να έχεις κανένα πρόβλημα για τη λύση.

Μ

Άβαταρ μέλους
gian7
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gian7 » Σάβ Σεπ 29, 2012 8:44 pm

Babiskar έγραψε:Αυτό για το "δημοφιλές" βοήθημα δεν μου το είπε ο φίλος μου ούτε το ήξερα .Το πρόβλημά το αντιμετώπισα στο τελευταίο υποερώτημα του τελευταίου ερωτήματος.
Νομίζω ότι είναι οκ η εκφώνηση (προφανώς έπρεπε να λέει να λυθεί η ανίσωση.)
Απο σχέση ενα έχουμε: \displaystyle{\displaystyle{f(e^x) - f(-1) - f(3x) + f(1) < f(e^x) - f(x) \Leftrightarrow f(x) - f(-1)< f(3x) - f(1)}... κλπ (διορθώστε με αν κάνω λάθος)

Γιαννης Μπαρουμας

Empty your mind, be formless, shapeless — like water. Now you put water in a cup, it becomes the cup; You put water into a bottle it becomes the bottle; You put it in a teapot it becomes the teapot. Now water can flow or it can crash. Be water, my friend. Bruce Lee
dennys

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dennys » Σάβ Σεπ 29, 2012 9:11 pm

απο την δοσμένη σχέση έχουμε :f(e^x+1)-f(e^x-x)<-f(3x-1)\Rightarrow  f(1+x)<f(1-3x)\Rightarrow f(x) \nearrow 1+x<1-3x\Rightarrow x<0

οπου έκανα χρήση οτι απο την αρχική για x=0, -f(y)=f(-y) και έτσι "πνίξαμε "το μειον.

dennys

Dennys =Ξεκλείδωμα κάθε άσκησης
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Σάβ Σεπ 29, 2012 9:33 pm

dennys έγραψε:απο την δοσμένη σχέση έχουμε :f(e^x+1)-f(e^x-x)<-f(3x-1)\Rightarrow  f(1+x)<f(1-3x)\Rightarrow f(x) \nearrow 1+x<1-3x\Rightarrow x<0

οπου έκανα χρήση οτι απο την αρχική για x=0, -f(y)=f(-y) και έτσι "πνίξαμε "το μειον.

dennys
Σωστά, μόνο που έχουμε πει ότι Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ προς τους μαθητές είναι οι υποδείξεις και ΌΧΙ οι λύσεις.

Και στη περίπτωσή μας είχε ευοδώσει η πρακτική αυτή. Για του λόγου το αληθές σημειώνω ότι έλαβα (πριν από το παραπάνω ποστ) προσωπικό μήνυμα από τον (ΚΡΥΒΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ *) με πλήρη λύση. Για λόγους πληρότητας την παραθέτω με κοπή/αντιγραφή
XXX έγραψε:Ναι,τελικά έχετε δίκιο.Από την υπόθεση είναι

\displaystyle{f(e^x-x)-f(e^x+1)=f\left((e^x-x)-(e^x+1)\right)=f(-x-1)}

Συνεπώς η ανίσωση ισοδύναμα γράφεται ως εξής

\displaystyle{f(3x-1)<f(-x-1)\Rightarrow 3x-1<-x-1\Rightarrow 4x<0\Rightarrow x<0}
Φιλικά,

Μιχάλης

* Έκρυψα το όνομα γιατί δεν πήρα την άδεια του ιδίου να το παραθέσω.

dennys

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dennys » Σάβ Σεπ 29, 2012 11:22 pm

κ.Λάμπρου πολύ σωστά

Θεώρησα οτι είχε δοθεί η λύση κρυφά ή οχι και έδωσα την απάντηση.Συμφωνω απολυτα στα οσα γράψατε και ετσι βοηθιούνται πραγματικά οι μαθητές .

dennys

Dennys =Ξεκλείδωμα κάθε άσκησης
Babiskar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Babiskar » Σάβ Σεπ 29, 2012 11:34 pm

Ναι και εγώ αυτό πιστεύω. Οι υποδείξεις είναι καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης