hsiodos έγραψε:Μπάμπη καλημέρα!
Αν πράγματι ο συγγραφέας ήθελε να περάσει αυτό το μήνυμα γιατί δεν το κάνει και στο αντίστοιχο σχόλιο στην κυρτότητα , όπου μένει μόνο στο παράδειγμα χωρίς να γενικεύει;
Προσωπικά λέω στα παιδιά αν κάνουν χρήση να κάνουν και την απόδειξη.
Γιώργο, εσύ ως δάσκαλος καλά κάνεις και τους λες να το αποδείξουν, αλλά αυτός που διορθώνει κακώς το απαιτεί, αν το συναντήσει. Δεν ξέρω πώς καταφέραμε να βλέπουμε τον βαθμολογητή ως έναν νόμιμο τρομοκράτη που κάνει ό,τι θέλει και κόβει μονάδες σε κάθετι που δεν του αρέσει. Εγώ στη μέχρι τώρα επαφή μου στα Β.Κ. βλέπω το αντίθετο, ότι δηλαδή κάθε συνάδελφος νοιώθει άβολα όταν αναγκάζεται ακόμα και από σίγουρα λάθη να στερήσει μονάδες, πόσο μάλλον όταν ο μαθητής χρησιμοποιεί σωστές σκέψεις.
Μπορεί λοιπόν αυτός ή άλλος συνάδελφος να αφαιρέσει μονάδες όταν βλέπει ότι ο μαθητής κάνει χρήση μιας απλής, προφανούς συχνά, πρότασης που την δίδαξαν οι συνάδελφοί του, με μόνο το πρόσχημα ότι δεν αναφέρεται ρητά στο σχολικό βιβλίο ; Το βρίσκω τελείως παράλογο.
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που η μαθηματική κοινότητα τα διδάσκει , μέσα και έξω από τα σχολεία, επειδή πιστεύει ότι είναι χρήσιμα για τη διαμόρφωση ικανής μαθηματικής στάθμης που θα επιτρέψει το μαθητή να συνεχίσει τις σπουδές του, αλλά και για να αγαπήσει τα μαθηματικά . Πολλά από αυτά είναι στοιχειώδεις προτάσεις που μερικές φορές υπάρχουν σε προηγούμενα σχολικά βιβλία και άλλες όχι . Εκτός αυτού ,το σωστό σχολείο και ο καλός εκπαιδευτικός νοιώθουν υποχρέωση να διδάξουν αυτά τα στοιχεία στους μαθητές τους. Έτσι επιβάλλεται !
Αλοίμονο αν ο διδάσκων δεν έχει την ελευθερία να πάει το μάθημα εκεί που πρέπει και να το διανθίσει με σχόλια, παρατηρήσεις, γενικεύσεις και συμπληρώσεις , μέσα στα πλαίσια που ο ρόλος του ως δάσκαλου του επιτρέπει, χωρίς βέβαια υπερβολές, διότι τότε αυτοκαταργείται .Ο καθηγητής δεν έχει πρωταρχικό ρόλο να ετοιμάσει έναν τυποποιημένο , άβολο υποψήφιο που έχει αποστηθίσει το σχολικό βιβλίο ,αλλά να καλιεργήσει κριτική σκέψη,ικανότητα σύνθεσης και επινόησης με ό,τι εργαλεία διαθέτει .
Είμαι πια σίγουρος ότι με το κλίμα που δημιουργούν οι εξετάσεις στην τελευταία τάξη, όλα αυτά ακυρώνονται, τόσο στα θεωρητικά μαθήματα όσο και στα μαθηματικά.Το εκπαιδευτικό μας σύστημα νοσεί και είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Όχι απλά νοσεί, αλλά αποσυντίθεται.
Ως επίλογο, επαναλαμβάνω αυτό που πάντα λέω σε αυτή την περίπτωση και το ξέρουν καλά αυτοί που με ξέρουν :
Ό, τι υπάρχει στα σχολικά βιβλία όλων τάξεων, είτε διδάσκεται είτε όχι, είτε είναι εξεταστέα ύλη είτε όχι, οφείλει ο εκπαιδευτικός να το αποδέχεται ως γνωστή ύλη σε κάθε φάση αξιολόγησης , οποιασδήποτε βαθμίδας.
Πέρα από αυτό, γνωστή θα θεωρείται και κάθε πρόταση που υπάρχει στα κλασικά βιβλία μαθηματικών, μέχρι τα πανεπιστημιακά βιβλία πρώτου έτους,πόσο μάλλον προτάσεις που όλοι μας σχεδόν τις αναφέρουμε στις τάξεις μας . Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά ο διαφορικός και ολοκληρωτικός λογισμός, στη μορφή που τον έχουν τα σχολικά μας βιβλία, είναι ύλη από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Γιατί να μην μπορεί ο μαθητής να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε θεώρημα απειροστικού λογισμού , είτε αυτό είναι το θεώρημα Darboux είτε το γενικευμένο θεώρημα του Cauchy και ότιδήποτε άλλο οδηγεί σε λύση, αν έχει να τη χαρά ή την τύχη να το γνωρίζει ;
Είναι αυτονόητο ότι τα θέματα κάθε φύσης εξέτασης πρέπει να επιλέγονται ώστε να λύνονται τουλάχιστον με χρήση προτάσεων σχολικών βιβλίων και μάλιστα της εξετεταστέας ύλης.
Από εκεί και πέρα κάθε άλλη λύση, σε όποιο θεώρημα και να βασίζεται, πρέπει να εκλαμβάνεται πλήρως ως σωστή και να βαθμολογείται με άριστα. Ας φροντίζει ο θεματοδότης το θέμα να λύνεται μόνο με σχολική ύλη, αν δεν θέλει να το λύσουν οι μαθητές με χρήση άλλων εργαλείων. Αν αυτό δεν το μπορεί να το πετύχει , ας μην πάει για θεματοδότης.Υπάρχουν άλλοι που μπορούν και είνα χαρά μας να το λέμε .
Με αφορμή αυτό το θέμα , θα χαιρόμουν πολύ να συγκεντώσουμε κάπου λύσεις σε θέματα πανελληνίων που οι διαγωνιζόμενοι(δεν είναι μόνο μαθητές, μην το ξεχνάμε αυτό) χρησιμοποίησαν θεωρήματα εκτός σχολικών βιβλίων, πχ Flett, Darboux ,Παραγώγιση Cauchy, γενικευμένο cauchy αλλά και άλλα, όχι επώνυμα θεωρήματα, όπως πχ ότι κάθε συνεχής και 1- 1 συνάρτηση είναι γνησίως μονότονη κλπ.
Σε μια τέτοια προσπάθεια δεν έχω δυστυχώς να παρουσιάσω τίποτα.Τόσα χρόνια δεν έχω βρει ούτε ένα γραπτό, ούτε μου ανέφερε κανείς κάτι. Μένω έτσι με την απορία τι ρόλο έχουν έχουν τελικά όλες αυτές οι ωραίες μεν αλλά υποθετικές συζητήσεις, αφού μέχρι τώρα κανένας μαθητής δεν μας χάρισε μια απόδειξη που να μας κάνει να ... τρίψουμε τα μάτια από θαυμασμό.
Δυστυχώς , όλες αυτές οι συζητήσεις που περιορίζονται μόνο στα μαθηματικά της Γ' Λυκείου, έχουν μοναδική αφετηρία την
βαθμολογική τρομοκρατία που προσωπικά την ακούω συχνά και για χρόνια αλλά ευτυχώς δεν την έχω συναντήσει μέχρι τώρα.
Κλείνοντας , θα έλεγα ότι το σύνθημά μας προς τους μαθητές πρέπει να είναι :
Λύστε με όποιο τρόπο μπορείτε, με όποιες προτάσεις θέλετε ! Το σωστό βαθμολογείται με άριστα !
Με ένα τέτοιο σύνθημα όλη η μαθηματική κοινότητα θα συμπλεύσει με το προφανές και θα προσφέρει αληθινή χαρά στους μαθητές της αλλά και στον εαυτό της.
Διαφορετικά, μένοντας και επιμέντας στην ελλειμματική λογική θα συνεχίσει να δημιουργεί ελλειμματική κοινωνία , ελλειμματική οικονομία .
Μπ
(Γνωρίζω και σέβομαι τις αντιρρήσεις όσων καλών φίλων έχουν διαφορετική άποψη καθώς και που εστιάζουν τις αντιρρήσεις αυτές, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπροστά στα θετικά στοιχεία που προκύψουν , οι επιφυλλάξεις αυτές αξίζει και πρέπει να παραμεριστούν.)