Τεστ Εξάσκησης (14), Μικροί

Συντονιστές: cretanman, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, socrates

socrates
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Τεστ Εξάσκησης (14), Μικροί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates » Τρί Μαρ 03, 2020 2:42 pm

ΘΕΜΑ 1
Να βρείτε όλες τις τριάδες θετικών ακεραίων (a, b, c) για τις οποίες υπάρχει ορθογώνιο τρίγωνο με μήκη πλευρών a, b και c και εμβαδόν αριθμητικά ίσο με  a + b + c.

ΘΕΜΑ 2
Θεωρούμε ισοσκελές τρίγωνο ABC με AB=AC και σημεία P και Q των πλευρών AB και AC, αντίστοιχα, διάφορα των A,B,C, τέτοια ώστε  AP = CQ. Να δείξετε ότι ο περιγεγραμμένος κύκλος του τριγώνου APQ διέρχεται από το περίκεντρο του τριγώνου ABC.

ΘΕΜΑ 3
Ο καθένας εκ δέκα ατόμων είναι είτε ευγενής και λέει πάντα την αλήθεια, είτε ψεύτης και λέει πάντα ψέματα. Ο καθένας τους σκέφτηκε κάποιο αριθμό (όχι απαραίτητα ακέραιο). Ύστερα ο πρώτος είπε: «Ο αριθμός μου είναι μεγαλύτερος του 1», ο δεύτερος είπε: «Ο αριθμός μου είναι μεγαλύτερος του 2», …, ο δέκατος είπε: «Ο αριθμός μου είναι μεγαλύτερος του 10». Μετά από αυτό και οι δέκα τους, αναφώνησαν με κάποια σειρά: «Ο αριθμός μου είναι μικρότερος του 1», «Ο αριθμός μου είναι μικρότερος του 2», …, «Ο αριθμός μου είναι μικρότερος του 10» (ο καθένας τους είπε μία από αυτές τις φράσεις). Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ευγενών που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ αυτών των 10 ατόμων;
(Από εδώ: https://mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=58&t=63964)

ΘΕΜΑ 4
Να βρείτε την ελάχιστη και τη μέγιστη τιμή της παράστασης x + y, όπου x και y πραγματικοί αριθμοί με x \geq  −2, y\geq −3 και
\displaystyle{x − 2\sqrt{x + 2} = 2\sqrt{y + 3} − y.}

Θανάσης Κοντογεώργης

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

Re: Τεστ Εξάσκησης (14), Μικροί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ » Τρί Μαρ 03, 2020 3:42 pm

socrates έγραψε:
Τρί Μαρ 03, 2020 2:42 pm
ΘΕΜΑ 2
Θεωρούμε ισοσκελές τρίγωνο ABC με AB=AC και σημεία P και Q των πλευρών AB και AC, αντίστοιχα, διάφορα των A,B,C, τέτοια ώστε  AP = CQ. Να δείξετε ότι ο περιγεγραμμένος κύκλος του τριγώνου APQ διέρχεται από το περίκεντρο του τριγώνου ABC.
252.PNG
252.PNG (25.29 KiB) Προβλήθηκε 1089 φορές
Επειδή AB=AC και AP=CQ θα είναι PB=QA άρα PB\cdot PA=QC\cdot QA.Τα P,Q έχουν ίσες δυνάμεις ως προς τον (A,B,C) άρα OP=OQ δηλαδή η τομή της μεσοκάθετης του PQ με την διχοτόμο της \angle A είναι το περίκεντρο του ABC.Αν O το σημείο τομής του (A,P,Q) με την διχοτόμο της \angle A τότε προφανώς OP=OQ άρα O το περίκεντρο του ABC και η απόδειξη ολοκληρώθηκε.

Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ » Τρί Μαρ 03, 2020 5:56 pm

socrates έγραψε:
ΘΕΜΑ 1
Να βρείτε όλες τις τριάδες θετικών ακεραίων (a, b, c) για τις οποίες υπάρχει ορθογώνιο τρίγωνο με μήκη πλευρών a, b και c και εμβαδόν αριθμητικά ίσο με  a + b + c.
Έστω a η υποτείνουσα του τριγώνου οπότε θα πρέπει \left\{\begin{matrix} &a^2=b^2+c^2 & \\ & bc=2(a+b+c) & \end{matrix}\right..
Από την τριγωνική ανισότητα θα είναι a<b+c άρα bc=2(a+b+c)< 4(b+c)\Leftrightarrow bc<4(b+c)\Leftrightarrow \dfrac{1}{4}<\dfrac{1}{b}+\dfrac{1}{c}
Έστω χωρίς βλάβη ότι b> c (η ισότητα δεν μπορεί να ισχύει γιατί τότε a^2=2b^2 που είναι άτοπο αφού το 2 δεν είναι τέλειο τετράγωνο) .Αν c\geq 8 τότε \dfrac{1}{b}+\dfrac{1}{c}\leq \dfrac{1}{8}+\dfrac{1}{9}< \dfrac{1}{4} άτοπο.
Παίρνοντας τις περιπτώσεις c=7,6,..1 από την a^2-b^2=\left ( a-b \right )\left ( a+b \right )=c^2 κρατάμε τις λύσεις (a,b,c)=(10,8,6),(13,12,5) που ικανοποιούν και την bc=2(a+b+c) .

socrates
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates » Τετ Μαρ 04, 2020 1:01 am

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ έγραψε:
Τρί Μαρ 03, 2020 5:56 pm
socrates έγραψε:
ΘΕΜΑ 1
Έστω a η υποτείνουσα του τριγώνου οπότε θα πρέπει \left\{\begin{matrix} &a^2=b^2+c^2 & \\ & bc=2(a+b+c) & \end{matrix}\right..
Από την τριγωνική ανισότητα θα είναι a<b+c άρα bc=2(a+b+c)< 4(b+c)\Leftrightarrow bc<4(b+c)\Leftrightarrow \dfrac{1}{4}<\dfrac{1}{b}+\dfrac{1}{c}
Έστω χωρίς βλάβη ότι b> c (η ισότητα δεν μπορεί να ισχύει γιατί τότε a^2=2b^2 που είναι άτοπο αφού το 2 δεν είναι τέλειο τετράγωνο) .Αν c\geq 8 τότε \dfrac{1}{b}+\dfrac{1}{c}\leq \dfrac{1}{8}+\dfrac{1}{9}< \dfrac{1}{4} άτοπο.
Παίρνοντας τις περιπτώσεις c=7,6,..1 από την a^2-b^2=\left ( a-b \right )\left ( a+b \right )=c^2 κρατάμε τις λύσεις (a,b,c)=(10,8,6),(13,12,5) που ικανοποιούν και την bc=2(a+b+c) .
Ωραία!

Αλλιώς:
a^2=b^2+c^2  \iff 2bc=(b+c+a)(b+c-a) \\  \iff b+c-a=4 \iff (b+c-4)^2=a^2 \\ \iff b^2+c^2+16+2bc-8b-8c=b^2+c^2 \iff bc-4b-4c+8=0  \\ \iff (b-4)(c-4)=8...

Θανάσης Κοντογεώργης
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ » Τετ Μαρ 04, 2020 10:26 am

socrates έγραψε:
ΘΕΜΑ 4
Να βρείτε την ελάχιστη και τη μέγιστη τιμή της παράστασης x + y, όπου x και y πραγματικοί αριθμοί με x \geq  −2, y\geq −3 και
\displaystyle{x − 2\sqrt{x + 2} = 2\sqrt{y + 3} − y.}
Η δοθείσα γράφεται
\displaystyle x +y = 2(\sqrt{x + 2} + \sqrt{y + 3})
Χρησιμοποιώντας την
(a+b)^{2}\leq 2(a^{2}+b^{2})
παίρνουμε ότι
\displaystyle (x+y)^{2}-8(x+y)-40\leq 0
που γίνεται
\displaystyle (x+y-4)^{2}\leq 56
Από την τελευταία παίρνω
\displaystyle 4-\sqrt{56}\leq x+y\leq 4+\sqrt{56}
Τα φράγματα είναι το μέγιστο και ελάχιστο.
Το δεξί το πιάνει για
\displaystyle y=\frac{6+2\sqrt{56}}{4},x=y+1
ενώ το αριστερό για
\displaystyle y=\frac{6-2\sqrt{56}}{4},x=y+1

socrates
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates » Δευ Μαρ 09, 2020 3:17 pm

socrates έγραψε:
ΘΕΜΑ 3
Ο καθένας εκ δέκα ατόμων είναι είτε ευγενής και λέει πάντα την αλήθεια, είτε ψεύτης και λέει πάντα ψέματα. Ο καθένας τους σκέφτηκε κάποιο αριθμό (όχι απαραίτητα ακέραιο). Ύστερα ο πρώτος είπε: «Ο αριθμός μου είναι μεγαλύτερος του 1», ο δεύτερος είπε: «Ο αριθμός μου είναι μεγαλύτερος του 2», …, ο δέκατος είπε: «Ο αριθμός μου είναι μεγαλύτερος του 10». Μετά από αυτό και οι δέκα τους, αναφώνησαν με κάποια σειρά: «Ο αριθμός μου είναι μικρότερος του 1», «Ο αριθμός μου είναι μικρότερος του 2», …, «Ο αριθμός μου είναι μικρότερος του 10» (ο καθένας τους είπε μία από αυτές τις φράσεις). Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ευγενών που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ αυτών των 10 ατόμων;
(Από εδώ: https://mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=58&t=63964)
Τι συμβαίνει με τις προτάσεις «Ο αριθμός μου είναι μικρότερος του 1» και «Ο αριθμός μου είναι μεγαλύτερος του 10»;

Θανάσης Κοντογεώργης
Άβαταρ μέλους
Ορέστης Λιγνός
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ορέστης Λιγνός » Δευ Μαρ 09, 2020 3:49 pm

socrates έγραψε:
ΘΕΜΑ 3
(Από εδώ: viewtopic.php?f=58&t=63964)
Αυτός που είπε ότι ο αριθμός του είναι μεγαλύτερος του 10 είναι σίγουρα ψεύτης (πράγματι, σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε να πει καμία από τις φράσεις "ο αριθμός μου είναι μικρότερος του ...'' χωρίς να ψεύδεται).

Άρα έχω το πολύ 9 ευγενείς. Ένα παράδειγμα που δείχνει ότι μπορώ να έχω 9 ευγενείς:

Ο i-οστός ευγενής σκέφτεται έναν αριθμό μεταξύ i και i+1, και λέει τις προτάσεις ''Ο αριθμός μου είναι μεγαλύτερος του i'' και ''Ο αριθμός μου είναι μικρότερος του i+1'' για κάθε i \in \{1,2, \ldots , 9 \}.

Το δέκατο άτομο, ο μοναδικός ψεύτης, σκέφτεται αριθμό μεταξύ 1 και 10, και λέει τις προτάσεις ''Ο αριθμός μου είναι μεγαλύτερος του 10'' και ''Ο αριθμός μου είναι μικρότερος του 1''.

Κερδίζουμε ό,τι τολμούμε!
Απάντηση

Επιστροφή σε “Θέματα διαγωνισμών (ΕΜΕ, ΚΥΜΕ, BMO, JBMO, IMO, Kangaroo κλπ)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες