Τα Μαθηματικά σε άλλα μαθήματα
Συντονιστής: spyros
Τα Μαθηματικά σε άλλα μαθήματα
Γεια σας,
Από τη Β' Γυμνασίου, όταν και ξεκινήσαμε να κάνουμε Φυσική και Χημεία έχω παρατηρήσει ότι σε αυτά τα μαθήματα πολλοί χρησιμοποιούν λάθος τα Μαθηματικά. Δηλαδή, αντί για ισοδυναμίες, οι περισσότεροι, ακόμα και τα σχολικά βιβλία και βοηθήματα χρησιμοποιούν απλές συνεπαγωγές! Αυτό είναι ένα παράδειγμα που μου έρχεται αμέσως στο μυαλό γι' αυτό το θέμα!
Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν είναι σωστή αυτή η γραφή?
Ευχαριστώ
Υ.Γ.: το ίδιο συμβαίνει και με κάποια όρια, δηλαδή αντί να γράψουν lim, γράφουν όριο του τάδε!
Από τη Β' Γυμνασίου, όταν και ξεκινήσαμε να κάνουμε Φυσική και Χημεία έχω παρατηρήσει ότι σε αυτά τα μαθήματα πολλοί χρησιμοποιούν λάθος τα Μαθηματικά. Δηλαδή, αντί για ισοδυναμίες, οι περισσότεροι, ακόμα και τα σχολικά βιβλία και βοηθήματα χρησιμοποιούν απλές συνεπαγωγές! Αυτό είναι ένα παράδειγμα που μου έρχεται αμέσως στο μυαλό γι' αυτό το θέμα!
Ευχαριστώ
Υ.Γ.: το ίδιο συμβαίνει και με κάποια όρια, δηλαδή αντί να γράψουν lim, γράφουν όριο του τάδε!
-
Νασιούλας Αντώνης
- Επικοινωνία:
Re: Τα Μαθηματικά σε άλλα μαθήματα
Όσον αφορά τα περί συνεπαγωγών δες εδώ.Minasmath έγραψε:Γεια σας,
Ευχαριστώ
Όσον αφορά αυτό με το όριο, δεν το χω συναντήσει ποτέ αλλά τα σχόλια περιττεύουν.
Και εγώ πάντως έχω παρατηρήσει αρκετές παρατυπείες ,σε μαθηματικά κομμάτια, καθηγητών μου άλλων ειδικοτήτων -όχι ότι από μαθηματικούς δεν βλέπουμε μαργαριτάρια...
"Το να έχεις συνείδηση της άγνοιάς σου, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση" , Benjamin Disraeli
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
- Γιώργος Ρίζος
- Επιμελητής
Αγαπητέ Μηνά, πριν λίγες μέρες το θέμα στο οποίο αναφέρεσαι συζητήθηκε σε ημερίδα στη Βέροια.
δες εδώ
Αναζήτησε το κείμενο του Ν. Ιωσηφίδη στο αρχείο: εδώ
με τίτλο: ΝΙΚΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ εισήγηση ΕΜΕ 20-2-2011
δες εδώ
Αναζήτησε το κείμενο του Ν. Ιωσηφίδη στο αρχείο: εδώ
με τίτλο: ΝΙΚΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ εισήγηση ΕΜΕ 20-2-2011
- Πρωτοπαπάς Λευτέρης
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Φίλε Μηνά,
το πρόβλημα είναι υπαρκτό και έντονο.
Είναι λίγοι οι Φυσικοί που ξέρουν να χρησιμοποιούν σωστά τις συναπαγωγές και τις ισοδυναμίες. Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές πολύ συχνά χρησιμοποιούν αποκλειστικά συνεπαγωγές (μάλλον είναι πιο βολικό
!!!!).
Συχνά πυκνά καταβάλω προσπάθειες να εξηγήσω τη διαφορά και να πείσω για την αναγκαιότητα χρήσης των σωστών συμβολισμών μαθητές που έχουν αφομοιώσει λάθος πράγματα.
Ακόμα και δάσκαλοι χρησιμοποιούν και επιβάλλουν συνεπαγωγές ...
Είναι λίγοι οι Φυσικοί που ξέρουν να χρησιμοποιούν σωστά τις συναπαγωγές και τις ισοδυναμίες. Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές πολύ συχνά χρησιμοποιούν αποκλειστικά συνεπαγωγές (μάλλον είναι πιο βολικό
Συχνά πυκνά καταβάλω προσπάθειες να εξηγήσω τη διαφορά και να πείσω για την αναγκαιότητα χρήσης των σωστών συμβολισμών μαθητές που έχουν αφομοιώσει λάθος πράγματα.
Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
- greek_sorcerer
και πολλοι μαθηματικοι δεν πανε πισω...Πρωτοπαπάς Λευτέρης έγραψε:Φίλε Μηνά,
Είναι λίγοι οι Φυσικοί που ξέρουν να χρησιμοποιούν σωστά τις συναπαγωγές και τις ισοδυναμίες. Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές πολύ συχνά χρησιμοποιούν αποκλειστικά συνεπαγωγές (μάλλον είναι πιο βολικό!!!!).
- Α.Κυριακόπουλος
Μηνά
δες εδώ και εδώ και εδώ .
και γράφει:
.
Και στη συνέχεια λέει: « Θα αποδείξουμε τώρα και το αντίστροφο!!!». Απίστευτο; Και όμως αληθινό!
Πρόσφατα, έχω δει γραμμένο και το εξής καταπληκτικό: «Απόδειξη μιας συνεπαγωγής με ισοδυναμίες»!!! Απίστευτο; Έλεος…
δες εδώ και εδώ και εδώ .
Στις εξισώσεις που χρειάζονται ισοδυναμίες χρησιμοποιούν συνεπαγωγές και όταν θέλουν να απόδειξουν μια συνεπαγωγή χρησιμοποιούν ισοδυναμίες!!! Η σύγχυση είναι πλήρης.Το κακό ξεκίνησε από το προηγούμενο βιβλίο της Α΄ τάξης του λυκείου που είχε μόνο το σύμβολο της ισοδυναμίας. Το ίδιο το βιβλίο όταν ήθελε να αποδείξει μια συνεπαγωγή χρησιμοποιούσε ισοδυναμίες ( σαν να ήθελε κάποιος να πάει στην Αμερική για να μείνει εκεί και να τον υποχρέωναν να βγάλει εισιτήριο με επιστροφή!!!). Έτσι έχει μείνει η εντύπωση ότι για να αποδείξουμε μία συνεπαγωγή πρέπει να χρησιμοποιούμε ισοδυναμίες. Το αναθεωρημένο βιβλίο που χρησιμοποιείται από φέτος έχει την συνεπαγωγή ( όπως την έχει) αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ισοδυναμίες όταν θέλει να αποδείξει μια συνεπαγωγή!!!. Η σύγχυση ( όχι μόνο μεταξύ των μαθητών, οι μαθητές ότι τους λέμε εμείς μαθαίνουν) είναι τέτοια που σε βιβλίο έχω δει γραμμένο το εξής: Θέλει να αποδείξει μια ισοδυναμία:greek_sorcerer έγραψε:Πρωτοπαπάς Λευτέρης έγραψε:Φίλε Μηνά,
Είναι λίγοι οι Φυσικοί που ξέρουν να χρησιμοποιούν σωστά τις συναπαγωγές και τις ισοδυναμίες. Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές πολύ συχνά χρησιμοποιούν αποκλειστικά συνεπαγωγές (μάλλον είναι πιο βολικό!!!!).
και γράφει:
.Και στη συνέχεια λέει: « Θα αποδείξουμε τώρα και το αντίστροφο!!!». Απίστευτο; Και όμως αληθινό!
Πρόσφατα, έχω δει γραμμένο και το εξής καταπληκτικό: «Απόδειξη μιας συνεπαγωγής με ισοδυναμίες»!!! Απίστευτο; Έλεος…
Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
Στη φυσική του σχολείου τουλάχιστον δεν ενδιαφέρει συνήθως το αντίστροφο.Minasmath έγραψε:Δηλαδή, αντί για ισοδυναμίες, οι περισσότεροι, ακόμα και τα σχολικά βιβλία και βοηθήματα χρησιμοποιούν απλές συνεπαγωγές!
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες