Μια ανισότητα του van der Corput!

Συντονιστής: emouroukos

Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μια ανισότητα του van der Corput!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha » Τρί Οκτ 06, 2015 12:34 am

Ξεφυλλίζοντας το κλασικό βιβλίο Analytic Inequalities του Dragoslav S. Mitrinović, στη σελίδα 237 έπεσα σε μια ανισότητα του van der Corput, η οποία παρατίθεται χωρίς απόδειξη.

\displaystyle{\boxed{\color{blue}\rm \bf a,b\in [0,\pi]\implies |\cos a-\cos b|\geq |a-b|\sqrt{\sin a\sin b}}}

Η απόδειξη που βρήκα είναι φυσικά με ανάλυση. Μπορούμε να βρούμε τριγωνομετρική απόδειξη;

\displaystyle{\color{red}\rule{500pt}{1pt}}
Συνημμένα
van der Corput.png
van der Corput.png (7.29 KiB) Προβλήθηκε 2367 φορές

Μάγκος Θάνος
Atemlos

Re: Μια ανισότητα του van der Corput!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Atemlos » Τρί Οκτ 06, 2015 10:24 am

H αρχική ισότητα γράφεται σαν

\left| 2 \sin \frac{a+b}{2} \sin \frac{a-b}{2} \right| \geq \left| b-a \right| \sqrt{\frac{\cos(a-b)-\cos(a+b)}{2}}

Έστω x=\frac{a+b}{2} και y=\frac{a-b}{2} η ανίσωση γίνεται

4 \sin^{2}x  \ \sin^{2}y  \geq 4y^{2} \left(  \frac{(1-2\sin^{2} y) -(1-2\sin^{2} x)}{2} \right)

που είναι ισοδύναμη με

y^{2} \sin^{2}y - \sin^{2} x \left( y^{2} - \sin^{2} y \right) \geq 0

Επειδή y^{2} - \sin^{2} y \geq 0 και \sin^{2} x \leq 1 αρκεί να δείξω οτι y^{2} \sin^{2}y-(y^{2} - \sin^{2} y) \geq 0

η \sin^{2} y \geq y^{2} \cos^{2} y που ισχύει αφού \tan |y| \geq |y|

Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha » Τρί Οκτ 06, 2015 3:44 pm

Atemlos έγραψε:H αρχική ισότητα γράφεται σαν

\left| 2 \sin \frac{a+b}{2} \sin \frac{a-b}{2} \right| \geq \left| b-a \right| \sqrt{\frac{\cos(a-b)-\cos(a+b)}{2}}

4 \sin^{2}x  \ \sin^{2}y  \geq 4y^{2} \left(  \frac{(1-2\sin^{2} y) -(1-2\sin^{2} x)}{2} \right)

που είναι ισοδύναμη με

Επειδή y^{2} - \sin^{2} y \geq 0 και \sin^{2} x \leq 1 αρκεί να δείξω οτι y^{2} \sin^{2}y-(y^{2} - \sin^{2} y) \geq 0

Να ενημερώσω τον κύριο Μιχαηλίδη (Atemlos) ότι είναι τουλάχιστον ανήθικο να πλασάρουμε λύσεις άλλων σαν δικές μας! Στο κάτω κάτω, αν δεν μπορούμε να δώσουμε απόδειξη σε ένα πρόβλημα, αφήνουμε να το λύσει κάποιος άλλος που μπορεί!
Συνημμένα
atemlos-Mihailides.png
atemlos-Mihailides.png (79.59 KiB) Προβλήθηκε 2215 φορές

Μάγκος Θάνος
Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha » Τρί Οκτ 06, 2015 4:08 pm

Πέρα από τα προηγούμενα, ας αναφερθεί ότι ισχύει και η ισχυρότερη ανισότητα

\displaystyle{\boxed{|\cos a-\cos b|\geq |a-b|\frac{\sin a+\sin b}{2}~~\forall a,b\in [0,\pi]}}

Μια απόδειξη μπορεί να γίνει όπως η απόδειξη του Li Lai εδώ.

Πιο σύντομα, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι, αν υποθέσουμε χωρίς βλάβη της γενικότητας, ότι \displaystyle{b>a}, από το κοίλο της συνάρτησης \displaystyle{\sin x, x\in [0,\pi]} και την ανισότητα Hermite-Hadamard έχουμε

\displaystyle{\frac{1}{b-a}\int_{a}^{b}\sin xdx>\frac{\sin a+\sin b}{2}}

δηλαδή η ζητούμενη.

Μάγκος Θάνος
Άβαταρ μέλους
G.Bas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από G.Bas » Τρί Οκτ 06, 2015 6:19 pm

matha έγραψε:Ξεφυλλίζοντας το κλασικό βιβλίο Analytic Inequalities του Dragoslav S. Mitrinović, στη σελίδα 237 έπεσα σε μια ανισότητα του van der Corput, η οποία παρατίθεται χωρίς απόδειξη.

\displaystyle{\boxed{\color{blue}\rm \bf a,b\in [0,\pi]\implies |\cos a-\cos b|\geq |a-b|\sqrt{\sin a\sin b}}}

Η απόδειξη που βρήκα είναι φυσικά με ανάλυση. Μπορούμε να βρούμε τριγωνομετρική απόδειξη;

\displaystyle{\color{red}\rule{500pt}{1pt}}

Γειά σου Θάνο!

Μια απόδειξη που βρήκα είναι η εξής:

Ισχύει σύμφωνα με την Ανισότητα AM-GM

\displaystyle{|a-b|\sqrt{\sin a\sin b}\leq\frac{\sin a+\sin b}{2}|a-b|} οπότε είναι αρκετό να δείξουμε την

\displaystyle{|a-b|(\sin a+\sin b)\leq 2|\cos a-\cos b|.} Επειδή όμως \displaystyle{\cos a-\cos b=2\sin\frac{a+b}{2}\cdot\sin\frac{b-a}{2}} και \displaystyle{\sin a+\sin b=2\sin\frac{a+b}{2}\cdot\cos\frac{a-b}{2}} η προς απόδειξη Ανισότητα γράφεται

\displaystyle{4\sin\frac{a+b}{2}\cdot\sin\frac{b-a}{2}\geq 2|a-b|\sin\frac{a+b}{2}\cdot\cos\frac{a-b}{2}} ή καλύτερα

\displaystyle{2\sin\frac{b-a}{2}\geq |a-b|\cos\frac{a-b}{2}=|a-b|\cos\frac{b-a}{2}} η οποία τελικά παίρνει τη μορφή

\displaystyle{\tan\frac{b-a}{2}\geq\frac{|b-a|}{2}} όπου σαφώς και ισχύει. :smile:

Let Solutions Say Your Method!

George Basdekis

Cauchy-Schwarz is the best tool!
Atemlos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Atemlos » Τρί Οκτ 06, 2015 9:56 pm

matha έγραψε:

που είναι ισοδύναμη με

Να ενημερώσω τον κύριο Μιχαηλίδη (Atemlos) ότι είναι τουλάχιστον ανήθικο να πλασάρουμε λύσεις άλλων σαν δικές μας! Στο κάτω κάτω, αν δεν μπορούμε να δώσουμε απόδειξη σε ένα πρόβλημα, αφήνουμε να το λύσει κάποιος άλλος που μπορεί!
Σε ευχαριστω για το μαθημα ηθικης. Βεβαια θα μπορουσες να ερθεις σε επαφη μου μαζι μου εφοσον γνωριζες ποιος ειμαι απο πριν ετσι; Η αναγκη σου να διαβαλεις καποιον συναδελφο λεει πολλα.Λυπαμαι πολυ για σενα.

Atemlos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Atemlos » Τρί Οκτ 06, 2015 9:56 pm

Atemlos έγραψε:
matha έγραψε:

που είναι ισοδύναμη με

Σε ευχαριστω για το μαθημα ηθικης. Βεβαια θα μπορουσες να ερθεις σε επαφη μου μαζι μου εφοσον γνωριζες ποιος ειμαι απο πριν ετσι; Η αναγκη σου να διαβαλεις καποιον συναδελφο λεει πολλα.Λυπαμαι πολυ για σενα.

Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha » Τρί Οκτ 06, 2015 10:30 pm

Atemlos έγραψε:
Δεν κατάλαβα! Να σε ενημερώσω για ποιο πράγμα; Ότι συνελήφθης επ' αυτοφόρω; Δεν είμαστε καλά! Μάλλον έχεις παρεξηγήσει ορισμένα πράγματα.

Δεύτερον και κυριότερον! Δεν διέβαλα κανέναν! Αντί να έχεις το θάρρος να παραδεχτείς το ατόπημα ζητάς και τα ρέστα. Ήμαρτον!

Μάγκος Θάνος
Atemlos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Atemlos » Τρί Οκτ 06, 2015 10:39 pm

matha έγραψε:
Atemlos έγραψε:
Δεν κατάλαβα! Να σε ενημερώσω για ποιο πράγμα; Ότι συνελήφθης επ' αυτοφόρω; Δεν είμαστε καλά! Μάλλον έχεις παρεξηγήσει ορισμένα πράγματα.

Δεύτερον και κυριότερον! Δεν διέβαλα κανέναν! Αντί να έχεις το θάρρος να παραδεχτείς το ατόπημα ζητάς και τα ρέστα. Ήμαρτον!
Aν θελεις να βρεθουμε να μιλησουμε αντρικα και παντελονωτα ...ελπιζω να μην κρυφτεις πισω απο το πληκτρολογιο ...εγω δεν κρυβομαι οπως βλεπεις

Edit Aπεσυρα τον χαρακτηρισμο...

Atemlos

Αποχώρηση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Atemlos » Τρί Οκτ 06, 2015 11:49 pm

Θα ηθελα να ευχαριστησω το φορουμ για την φιλοξενια ολα αυτα τα χρονια.Γνωρισα μεγαλους μαθηματικους και 'εμαθα' πραγματα.Θα ημουνα 'ολιγος' αν δεν το παραδεχομουν.Δυστυχως η ανανδρη ,δολια, υπουλη επιθεση απο μελος του φορουμ δεν μου επιτρεπει να συνεχισω.

Ευχομαι καλη συνεχεια σε ολους.

Κλειδωμένο

Επιστροφή σε “Ανάλυση”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες