πλήθος συναρτήσεων

Mathletic

πλήθος συναρτήσεων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mathletic » Παρ Απρ 25, 2014 12:49 am

Μπορείτε να με βοηθήσετε στην ακόλουθη άσκηση: :shock:

Αν A=\{-n,-n+1, \dots, n-1,n \}, ποιό το πλήθος των συναρτήσεων A \to A που είναι άρτιες,πληρούν δηλαδή f(-x)=f(x) για όλα τα x \in A.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: πλήθος συναρτήσεων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Απρ 25, 2014 1:11 am

Επειδή προφανώς πρόκειται για "άσκηση στο σπίτι" από κάποιο μάθημα που παρακολουθείς και επειδή παράλληλα πρόκειται για πολλή απλή άσκηση, θα δώσω μόνο υπόδειξη:

Βρες πόσες συναρτήσεις υπάρχουν από το \{0, \, 1, \,2, \, ... \, , \, n\} στο A. Για κάθε μία τέτοια οι τιμές στους υπόλοιπους αριθμούς, δηλαδή τους \{ -n, \, -n+1, \, ... \, , -1\} , είναι υποχρεωτικές από την συνθήκη αρτιότητας.

Μ.

Υ.Γ. Δες τι σου είχαμε γράψει εδώ (βλέπε το δεύτερο μήνυμα στο thread)
τελευταία επεξεργασία από Mihalis_Lambrou σε Παρ Απρ 25, 2014 10:36 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Mathletic

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mathletic » Παρ Απρ 25, 2014 1:15 am

Mihalis_Lambrou έγραψε:Επειδή προφανώς πρόκειται για "άσκηση στο σπίτι" από κάποιο μάθημα που παρακολουθείς και επειδή παράλληλα πρόκειται για πολύ απλή άσκηση, θα δώσω μόνο υπόδειξη:

Βρες πόσες συναρτήσεις υπάρχουν από το \{0, \, 1, \,2, \, ... \, , \, n\} στο A. Για κάθε μία τέτοια οι τιμές στους υπόλοιπους αριθμούς, δηλαδή τους \{ -n, \, -n+1, \, ... \, , -1\} είναι υποχρεωτικές από την συνθήκη αρτιότητας.

Μ.

Υ.Γ. Δες τι σου είχαμε γράψει εδώ
Δεν έχω καταλάβει γιατί το πεδίο ορισμού είναι το \{0, \, 1, \,2, \, ... \, , \, n\} και το σύνολο τιμών είναι το A και όχι ανάποδα.Θα μπορούσατε να μου το εξηγήσετε;Έχω μπερδευτεί.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Απρ 25, 2014 1:17 am

Mathletic έγραψε: Θα μπορούσατε να μου το εξηγήσετε;Έχω μπερδευτεί.
Ξαναδιάβασε την τελευταία γραμμή στο παραπάνω μήνυμά μου.

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες "έχεις μπερδευτεί". Το μήνυμά μου το έγραψα στις 12:15 ενώ η απάντησή σου είναι στις 12:17. Δηλαδή το κοίταξες μόνο δύο λεπτά! Και δύο λεπτά είναι άραγε αρκετά για να παραδώσεις τα όπλα και να μπερδευτείς; Κάτι δεν πάει καλά.

Mathletic

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mathletic » Παρ Απρ 25, 2014 1:27 am

Mihalis_Lambrou έγραψε:Επειδή προφανώς πρόκειται για "άσκηση στο σπίτι" από κάποιο μάθημα που παρακολουθείς και επειδή παράλληλα πρόκειται για πολύ απλή άσκηση, θα δώσω μόνο υπόδειξη:

Βρες πόσες συναρτήσεις υπάρχουν από το \{0, \, 1, \,2, \, ... \, , \, n\} στο A. Για κάθε μία τέτοια οι τιμές στους υπόλοιπους αριθμούς, δηλαδή τους \{ -n, \, -n+1, \, ... \, , -1\} , είναι υποχρεωτικές από την συνθήκη αρτιότητας.

Μ.

Υ.Γ. Δες τι σου είχαμε γράψει εδώ (βλέπε το δεύτερο μήνυμα στο thread)
Σκέφτηκα ότι υπάρχουν (2n+1)^{n+1} συναρτήσεις από το \{0, \, 1, \,2, \, ... \, , \, n\} στο A ,καθώς ο πληθάριθμος του πεδίου ορισμού είναι n+1 ενώ ο πληθάριθμος του συνόλου τιμών είναι 2n+1.Έτσι δεν είναι;

Απάντηση

Επιστροφή σε “Μαθηματική Λογική & Θεμέλια Μαθηματικών”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες