Και εγώ δεν ξέρω πόσες γάτες έχω.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Και εγώ δεν ξέρω πόσες γάτες έχω.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Ιαν 27, 2026 1:32 am

Σε μια ομάδα από γάτες, οι δύο ελαφρύτερες ζυγίζουν το 25% του συνολικού βάρους της ομάδας και οι 3 βαρύτερες ζυγίζουν το 59% του συνολικού βάρους. Πόσες είναι οι γάτες στην ομάδα αυτή;

(Ας την αφήσουμε 24 ώρες για τους μικρούς μας μαθητές.)

Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Και εγώ δεν ξέρω πόσες γάτες έχω.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Σάβ Ιαν 31, 2026 7:36 am

Ανοικτή σε όλους.

Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής

Re: Και εγώ δεν ξέρω πόσες γάτες έχω.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος » Σάβ Ιαν 31, 2026 12:01 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Τρί Ιαν 27, 2026 1:32 am
Σε μια ομάδα από γάτες, οι δύο ελαφρύτερες ζυγίζουν το 25% του συνολικού βάρους της ομάδας και οι 3 βαρύτερες ζυγίζουν το 59% του συνολικού βάρους. Πόσες είναι οι γάτες στην ομάδα αυτή;

Ας πούμε ότι οι γάτες του Μιχάλη είναι καλοταϊσμένες. Όλες μαζί ζυγίζουν 100 Kg. (Μήπως κατά λάθος είναι τιγράκια;)

Οι δύο πιο κοκαλιάρες ζυγίζουν 25 Kg και οι τρεις πιο καρδαμωμένες μαζί 59 Kg. Οπότε οι μέτριες 16 Kg.

Δεν μπορεί να είναι δύο οι «μέτριες», γιατί θα ζύγιζαν λιγότερο από τις δύο αδύνατες, άρα είναι μία και τα ορεξάτα (βουβαλο)γατάκια του Μιχάλη είναι 6.

Μαθηματικά, τώρα. Ας πούμε x το βάρος όλων των γατιών. Κάνοντας τις ίδιες σκέψεις, τα "μέτρια" γατάκια έχουν βάρος 16% του συνολικού. Δεν μπορεί να είναι δύο οι «μέτριες», γιατί θα ζύγιζαν λιγότερο από τις δύο αδύνατες, άρα είναι μία και τα γατάκια του Μιχάλη είναι 6.

Εφάρμοσα την οδηγία του Polya: "Μετάτρεψε το πρόβλημα σε ένα απλούστερο, λύσε το και κατόπιν μετάφερε τη λύση στο αρχικό".

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΔΗΜΟΤΙΚΟ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης