Δ.Ε

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

Άβαταρ μέλους
Ch.Chortis

Δ.Ε

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ch.Chortis »

Να λύσετε τις εξισώσεις x''+5x'+4=0,x''-\sqrt {6}x'-7=0,x'''+4x'-9=0 καθώς και την 3\sqrt{2}x''+8\sqrt{8}x'+1=0.Δεν είμαι φοιτητής
ασχολούμαι με τη φυσική τον τελευταίο καιρό και τις εξισώσεις πεδίου του Αϊνστάιν χρησιμοποιώντας ένα εκλαϊκευμένο βιβλίο.Εκεί εμφανίζονται κάτι τέτοιες περίεργες εξισώσεις,όχι αυτές οι συγκεκριμένες σαφώς,απλά θα ήθελα να δω πως λύνονται :) .
"Ο,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό.":Φρειδερίκος Νίτσε
"Τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου.":Λούντβιχ Βιτγκενστάιν
"Οι έξυπνοι άνθρωποι λύνουν προβλήματα. Οι σοφοί τα αποφεύγουν.":Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ετικέτες:
Άβαταρ μέλους
grigkost
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Re: Δ.Ε

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από grigkost »

Ch.Chortis έγραψε:Να λύσετε τις εξισώσεις x''+5x'+4=0,x''-\sqrt {6}x'-7=0,x'''+4x'-9=0 καθώς και την 3\sqrt{2}x''+8\sqrt{8}x'+1=0...
καλησπέρα Ch.Chortis

μια προφανής(;) ερώτηση: τα x, x', x'' από το βιβλίο που διαβάζεις φαίνεται να είναι συναρτήσεις π.χ. του t ; Δηλαδή x(t), x'(t), x''(t) ;
Το να γράφουμε απλώς x, x', x'' , αντί x(t), x'(t), x''(t) είναι κάτι που συνηθίζεται στην γραφή των διαφορικών εξισώσεων. Αλλά έχει σημασία να το έχεις κατανοήσει και εσύ ο ίδιος, πριν περάσουμε στις επιλύσεις.

φιλικά
{\color{dred}\Gamma\!\rho\,{\rm{H}}\gamma\varnothing\varrho{\mathscr{H}}\varsigma \ {\mathbb{K}}\,\Omega\sum{\rm{t}}{\mathscr{A}}\,{\mathbb{K}}\!\odot\varsigma
Άβαταρ μέλους
Ch.Chortis

grigkost έγραψε:γράφουμε απλώς x, x', x'' , αντί x(t), x'(t), x''(t) είναι κάτι που συνηθίζεται στην γραφή των διαφορικών εξισώσεων. Αλλά έχει σημασία να το έχεις κατανοήσει και εσύ ο ίδιος, πριν περάσουμε στις επιλύσεις.
φιλικά
Άμα με είχατε ρωτήσει κάτι τέτοιο την Κυριακή που μας πέρασε,θα ήμουν σοκαρισμένος.Τη Δευτέρα όμως το κατάλαβα και ο ίδιος οτι πρόκειται ουσιαστικά για συναρτήσεις...
"Οι έξυπνοι άνθρωποι λύνουν προβλήματα. Οι σοφοί τα αποφεύγουν.":Άλμπερτ Αϊνστάιν
Άβαταρ μέλους
grigkost
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από grigkost »

κάπως συνοπτικά:

Κατά αρχήν όλες οι εξισώσεις που αναφέρεις είναι γραμμικές δ.ε. με σταθερούς πραγματικούς συντελεστές, δηλαδή είναι της μορφής

a_n\,y^{(n)}+a_{n-1}\,y^{(n-1)}+\ldots+a_2\,y''+a_1\,y'+a_0\,y=b\,,\quad(\star) , με a_i,b\in\mathbb{R}, i=0,1,\ldots,n.

Σε κάθε μια τέτοια δ.ε. έχουμε την αντίστοιχη ομογενή δ.ε. a_n\,y^{(n)}+a_{n-1}\,y^{(n-1)}+\ldots+a_2\,y''+a_1\,y'+a_0\,y=0\,,\quad(\star\star).

Για την δ.ε. (\star\star) ορίζεται το χαρακτηριστικό της πολυώνυμο P(\rho)=a_n\,\rho^{n}+a_{n-1}\,\rho^{n-1}+\ldots+a_2\,\rho^2+a_1\,\rho+a_0.

Αυτές οι γραμμικές δ.ε. είναι από τις ευκολότερες στην επίλυσή τους ή, για να είμαι ακριβής, η μοναδική δυσκολία στην επίλυσή τους είναι η επίλυση του χαρακτηριστικού πολυωνύμου. Έτσι π.χ. αν r_1,r_2,\ldots,r_n είναι οι διακεκριμένες πραγματικές ρίζες του πολυωνύμου P(\rho), τότε η γενική λύση της ομογενούς δ.ε. (\star\star) είναι η y=c_1\,e^{r_1}+c_2\,e^{r_2}+\ldots+c_n\,e^{r_n} και η γενική λύση της (\star) είναι η y=c_1\,e^{r_1}+c_2\,e^{r_2}+\ldots+c_n\,e^{r_n}+y_1 όπου y_1 είναι μια μερική λύση της (\star).

Έτσι για την εξίσωση y''+5y'=-4\,,\quad(1) , το χαρακτηριστικό πολυώνυμο της αντίστοιχης ομογενούς δ.ε. y''+5y'=0 είναι \rho^2+5\rho=0 , οι ρίζες του πολυωνύμου είναι οι 0 και -5 και η γενική λύση της ομογενούς εξίσωσης είναι η y(x)=c_1\,e^{-5x}+c_2\,e^{0x}=c_1\,e^{-5x}+c_2 , c_1,c_2\in\mathbb{R}. Μια μερική λύση της (1) είναι η y_1(x)=-\frac{4}{5}\,x . Επομένως η γενική λύση της (1) είναι η y(x)=c_1\,e^{-5x}+c_2-\frac{4}{5}\,x\,.\quad\square

Ελπίζω να έδωσα κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματά σου.

φιλικά
{\color{dred}\Gamma\!\rho\,{\rm{H}}\gamma\varnothing\varrho{\mathscr{H}}\varsigma \ {\mathbb{K}}\,\Omega\sum{\rm{t}}{\mathscr{A}}\,{\mathbb{K}}\!\odot\varsigma
Atemlos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Atemlos »

Ch.Chortis έγραψε:Να λύσετε τις εξισώσεις x''+5x'+4=0,x''-\sqrt {6}x'-7=0,x'''+4x'-9=0 καθώς και την 3\sqrt{2}x''+8\sqrt{8}x'+1=0.Δεν είμαι φοιτητής
ασχολούμαι με τη φυσική τον τελευταίο καιρό και τις εξισώσεις πεδίου του Αϊνστάιν χρησιμοποιώντας ένα εκλαϊκευμένο βιβλίο.Εκεί εμφανίζονται κάτι τέτοιες περίεργες εξισώσεις,όχι αυτές οι συγκεκριμένες σαφώς,απλά θα ήθελα να δω πως λύνονται :) .
Προσωπικά δεν καταλαβαίνω σε τι θα σας βοηθήσει η επίλυση κάποιας κλάσης ΔΕ.Επιπλέον συνήθως σε προβλήματα Μαθηματικής Φυσικής είναι απαραίτητη και η επίλυση προβλημάτων αρχικών/συνοριακών τιμών.Και εκεί τα Μαθηματικά γίνονται πολύπλοκα...
Άβαταρ μέλους
Ch.Chortis

grigkost έγραψε:κάπως συνοπτικά:
Κατά αρχήν όλες οι εξισώσεις που αναφέρεις είναι γραμμικές δ.ε. με σταθερούς πραγματικούς συντελεστές, δηλαδή είναι της μορφής
a_n\,y^{(n)}+a_{n-1}\,y^{(n-1)}+\ldots+a_2\,y''+a_1\,y'+a_0\,y=b\,,\quad(\star) , με a_i,b\in\mathbb{R}, i=0,1,\ldots,n.
Σε κάθε μια τέτοια δ.ε. έχουμε την αντίστοιχη ομογενή δ.ε. a_n\,y^{(n)}+a_{n-1}\,y^{(n-1)}+\ldots+a_2\,y''+a_1\,y'+a_0\,y=0\,,\quad(\star\star).
Για την δ.ε. (\star\star) ορίζεται το χαρακτηριστικό της πολυώνυμο P(\rho)=a_n\,\rho^{n}+a_{n-1}\,\rho^{n-1}+\ldots+a_2\,\rho^2+a_1\,\rho+a_0.
Αυτές οι γραμμικές δ.ε. είναι από τις ευκολότερες στην επίλυσή τους ή, για να είμαι ακριβής, η μοναδική δυσκολία στην επίλυσή τους είναι η επίλυση του χαρακτηριστικού πολυωνύμου. Έτσι π.χ. αν r_1,r_2,\ldots,r_n είναι οι διακεκριμένες πραγματικές ρίζες του πολυωνύμου P(\rho), τότε η γενική λύση της ομογενούς δ.ε. (\star\star) είναι η y=c_1\,e^{r_1}+c_2\,e^{r_2}+\ldots+c_n\,e^{r_n} και η γενική λύση της (\star) είναι η y=c_1\,e^{r_1}+c_2\,e^{r_2}+\ldots+c_n\,e^{r_n}+y_1 όπου y_1 είναι μια μερική λύση της (\star).
Έτσι για την εξίσωση y''+5y'=-4\,,\quad(1) , το χαρακτηριστικό πολυώνυμο της αντίστοιχης ομογενούς δ.ε. y''+5y'=0 είναι \rho^2+5\rho=0 , οι ρίζες του πολυωνύμου είναι οι 0 και -5 και η γενική λύση της ομογενούς εξίσωσης είναι η y(x)=c_1\,e^{-5x}+c_2\,e^{0x}=c_1\,e^{-5x}+c_2 , c_1,c_2\in\mathbb{R}. Μια μερική λύση της (1) είναι η y_1(x)=-\frac{4}{5}\,x . Επομένως η γενική λύση της (1) είναι η y(x)=c_1\,e^{-5x}+c_2-\frac{4}{5}\,x\,.\quad\square
Ελπίζω να έδωσα κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματά σου.
φιλικά
Κατανοητή η λύση σας θα ήθελα απλά να μου εξηγήσετε δύο συμβολισμούς:
  • 1.τα c_1,c_2 (που μου θυμίζουν την ταχύτητα του φωτός) είναι σταθερές;
  • 2.το e είναι το ίδιο με εκείνο στους λογάριθμους e=2,718...
.Σε ο,τι αφορά τον Atemlos θα μπορούσες να μου δώσεις ένα παράδειγμα σχετικά με τις συνοριακές-αρχικές τιμές(μιλάς για όρια;).
pana1333
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pana1333 »

Μου κάνει λίγο περίεργο να σου είναι κατανοητή η λύση και να έχεις αυτές τις απορίες. Άνευ σημασίας. Απλό σχόλιο. Όσον αφορά τις απαντήσεις

1. ναι είναι πραγματικές σταθερές. Ορίστηκαν στη λύση c_{1},c_{2}\varepsilon R
2. ναι αυτό το e.
3. Όχι οι οριακές - συνοριακές συνθήκες δεν έχουν να κάνουν με όρια!
Κανάβης Χρήστος
Μαθηματικός
Άβαταρ μέλους
Ch.Chortis

Σας ευχαριστώ Κ.Κανάβη.Στην πραγματικότητα ήθελα να βεβαιωθώ, αν ερμήνευσα σωστά τη λύση,με τις ερωτήσεις μου.
STOPJOHN

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από STOPJOHN »

Καλησπέρα ,να πω ότι παρόμοια παραδείγματα έχει το καλό βιβλίο του Σ.Τραχανά ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1 από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης , αν ενδιαφέρεται για περισσότερα παραδείγματα στις Δ.Ε.
Γιάννης Σ
α. Η δυσκολία με κάνει δυνατότερο.
β. Όταν πέφτεις να έχεις τη δύναμη να σηκώνεσαι.
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης