Το ιστορικό πρόβλημα μας είναι το παρακάτω:
Μπορείτε να γράψετε το κλάσμα
ως άθροισμα τεσσάρων διαφορετικών κλασμάτων με αριθμητή σε όλα τη μονάδα;Συντονιστής: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
ως άθροισμα τεσσάρων διαφορετικών κλασμάτων με αριθμητή σε όλα τη μονάδα;Δεν ξέρω με τέσσερα κλάσματα, αλλά είναι ευκαιρία να μιλήσω για τον λεγόμενο "greedy algorithm". Χρησιμοποιώντας τον βγάζω πέντε κλάσματα:chris_gatos έγραψε: Μπορείτε να γράψετε το κλάσμαως άθροισμα τεσσάρων διαφορετικών κλασμάτων με αριθμητή σε όλα τη μονάδα;
που χωράει στο
είναι το
. Άρα γράφουμε
.
. Το κλάσμα που χωράει είναι το
οπότε γράφουμε
, Επίτηδες το έδωσα ξέροντας πως θα σταθείς εδώ και θα δώσεις τα φώτα σου!Mihalis_Lambrou έγραψε: Δεν ξέρω με τέσσερα κλάσματα, αλλά είναι ευκαιρία να μιλήσω για τον λεγόμενο "greedy algorithm".

Το αφήνω σαν άσκηση ότι ο greedy algorithm πάντοτε τερματίζει.Mihalis_Lambrou έγραψε: τον λεγόμενο "greedy algorithm" <...> Κάποτε θα τελειώσουμε.
το πρώτο κλάσμα που παίρνουμε είναι το
αφού ο παρονομαστής
απαγορεύεται. Το επόμενο είναι το
και ο αλγόριθμος συνεχίζει για να δώσει
Πραγματικά, στον πάπυρο Rhind, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, έχει πολλά τέτοια παραδείγματα.chris_gatos έγραψε: Να πω απλά πως αυτό το πρόβλημα προέρχεται από την αρχαία Αίγυπτο.
<...>
Πηγή: Πως να ενεργοποιήσουμε τα παιδιά στο μάθημα των μαθηματικών-Μπάμπης Τουμάσης.
, που παραθέτει ο Μπάμπης Τουμάσης, αλλά μπορεί να κάνω λάθος γιατί ο πάπυρος έχει αρκετές πράξεις σκόρπιες εδώ και εκεί.
σε άθροισμα κλασμάτων της μορφής
. Παραθέτω από κάτω τις πράξεις, αλλά δεν θα δικαιολογήσω τα βήματα γιατί είναι πολλή φασαρία. Το κάνω γι' αυτούς που ξέρουν τα βήματα, τα οποία πάντως περιγράφονται στο βιβλίο Bunt, Jones, Bedient, Οι ιστορικές ρίζες των στοιχειωδών Μαθηματικών, μετάφραση Ι. Φερεντίνου, 1981, Εκδόσεις Πνευματικός (δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμα).
.
πλησιάζει το
, με χρήση των βοηθητικών κόκκινων αριθμών διαπιστώνουμε ότι μας λείπει
άρα

Ερώτηση: Σε ποιούς αναφέρεται η άσκηση;Demetres έγραψε:Το αφήνω σαν άσκηση ότι ο greedy algorithm πάντοτε τερματίζει.
Η απόδειξη είναι απλή και μπορεί να γίνει κατανοητή από παιδιά Α' Γυμνασίου.michmak έγραψε:Ερώτηση: Σε ποιούς αναφέρεται η άσκηση;Demetres έγραψε:Το αφήνω σαν άσκηση ότι ο greedy algorithm πάντοτε τερματίζει.
Ωραία, ΠΩΣ όμως φτάνουμε σ' αυτό το αποτέλεσμα; Για να δούμε...chris_gatos έγραψε:Για την ιστορία:
ως παράγοντα. Αυτό σημαίνει αμέσως ότι ο μεγαλύτερος παρονομαστής είναι τουλάχιστον
, άρα ο μικρότερος (πρώτος στην σειρά) παρονομαστής είναι υποχρεωτικά το
λόγω της
λόγω της
ο τρίτος παρονομαστής, οφείλει για πιθανή λύση να ισχύει κάποια από τις ανισότητες (με δεύτερο παρονομαστή αντίστοιχα το
, το
, το
)

(δεύτερος παρονομαστής ο
),
(δεύτερος παρονομαστής ο
),
(δεύτερος παρονομαστής ο
).
) έχει πολλές (98) υποπεριπτώσεις, οπότε την αφήνω (για αργότερα ας πούμε)
) ανάγεται στις υποπεριπτώσεις
,
,
,
, οπότε αρκεί να διερευνήσουμε τις αντίστοιχες εξισώσεις 

, και αυτή οδηγεί άμεσα στο αποτέλεσμα μας.
) ανάγεται στις υποπεριπτώσεις
και
, και οι αντίστοιχες εξισώσεις δεν έχουν ακέραια λύση.Ας το δούμε (ξεφεύγοντας μάλλον από τον φάκελλο της Α Γυμνασίου):gbaloglou έγραψε:Η πρώτη από τις παραπάνω περιπτώσεις (δεύτερος παρονομαστής ο) έχει πολλές (98) υποπεριπτώσεις, οπότε την αφήνω (για αργότερα ας πούμε)
![]()
δίνει
, και επειδή
-- ήδη αποδείξαμε ότι
-- και η ως προς
συνάρτηση φθίνει (αυτό ας το δώσουμε στα παιδιά ... πειραματικά) έχουμε
.
δίνει όμως και
, οπότε αρκεί να δούμε αν προκύπτει ακέραιος
για
. Αντιστοιχεί μία περίπου τιμή σε κάθε μαθητή, άρα ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνει σε χρόνο μηδέν, αλλά ... ας το κάνω και μόνος μου (και τρώγοντας το μεσημεριανό μου μάλιστα):
*,
,
,
,
,
,
,
,
**,
,
,
,