Να δείξετε ότι κάθε ανοικτό υποσύνολο του
είναι μια αριθμήσιμη ένωση κλειστών διαστημάτων.Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος
είναι μια αριθμήσιμη ένωση κλειστών διαστημάτων.pito έγραψε:Καλησπέρα.
Να δείξετε ότι κάθε ανοικτό υποσύνολο τουείναι μια αριθμήσιμη ένωση κλειστών διαστημάτων.
![\displaystyle(a,b)= \bigcup_{n=1}^{+\infty}\left[a+\dfrac{b-a}{n+1},b-\dfrac{b-a}{n+1}\right] \displaystyle(a,b)= \bigcup_{n=1}^{+\infty}\left[a+\dfrac{b-a}{n+1},b-\dfrac{b-a}{n+1}\right]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/670dc23700cdeabb4a9dddfba2190377.png)
όπου
ρητοί στο
. Επιπρόσθετο ερώτημα που ενδεχομένως να έχει απαντηθεί :Να συνεχίσω την λύση του Κώστα γιατί ίσως δεν είναι σε όλους σαφής η συνέχεια. Δείχνουμε τώρα ότι κάθε ανοικτό υποσύνολο τουpito έγραψε:Καλησπέρα.
Να δείξετε ότι κάθε ανοικτό υποσύνολο τουείναι μια αριθμήσιμη ένωση κλειστών διαστημάτων.
γράφεται ως ξένη ένωση αριθμήσιμου πλήθους ανοικτών διαστημάτων. Η απόδειξη είναι απλή (αλλά όχι τετριμμένη) και βρίσκεται σε όλα τα βιβλία Τοπολογίας.
είναι ένα ανοικτό σύνολο και
, τότε υπάρχει ανοικτό διάστημα
με 
μία σχέση ~ ως εξής
~
υπάρχει ανοικτό διάστημα
με 
~
είναι η κλάση ισοδυναμίας που περιέχει το
και
το σύνολο των κλάσεων
~
είναι διάστημα
~
ή ταυτίζονται ή είναι ξένα μεταξύ τους και
γράφεται ως ένωση ανοικτών διαστημάτων, που, επειδή είναι ξένα ανά δύο, το πλήθος τους είναι αριθμήσιμο.
γράφεται ως αριθμήσιμη ένωση κλειστών διαστημάτων( αριθμήσιμη ένωση αριθμησίμων συνόλων)s.kap έγραψε: 1. Προφανώς το~
είναι διάστημα
2. Τα διαστήματα~
ή ταυτίζονται ή είναι ξένα μεταξύ τους και
3.
Άρα τογράφεται ως ένωση ανοικτών διαστημάτων, που, επειδή είναι ξένα ανά δύο, το πλήθος τους είναι αριθμήσιμο.
s.kap έγραψε:Νομίζω το πρόβλημα αναφέρεται στα ανοικτά σύνολα γενικά και όχι στα ανοικτά διαστήματα.
Κάθε ανοιχτό υποσύνολο γράφεται σαν ένωση ξένων ανοιχτών διαστημάτων ( από τη συνήθη τοπολογική βάση των πραγματικών και το γεγονός ότι αν δύο ανοιχτά διαστήματα είχαν τομή τότε απλά τα αντικαθιστούμε από την ένωση τους). Διαλέγοντας έναν ρητό σε καθένα από αυτά τα διαστήματα καταλαβαίνουμε ότι το πλήθος τους είναι το πολύ αριθμήσιμο.Mihalis_Lambrou έγραψε:Δείχνουμε τώρα ότι κάθε ανοικτό υποσύνολο τουγράφεται ως ξένη ένωση αριθμήσιμου πλήθους ανοικτών διαστημάτων. Η απόδειξη είναι απλή (αλλά όχι τετριμμένη) και βρίσκεται σε όλα τα βιβλία Τοπολογίας.
Μ.
Ἡ ἰδέα εἶναι μέν ὀρθή, ἀλλά ἡ ἀπαιτούμενη αὐστηροποίηση δέν εἶναι ἰδιαίτερα προφανής. Ὁ κομψότερος, κατά τήν γνώμη μου τρόπος εἶναι ὁ ἀκόλουθος. Ἔστωslash έγραψε:Σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω μια ερώτηση μάλλον συνολο-θεωρητικής φύσης. Είναι σωστό το σημείο "αν δύο ανοιχτά διαστήματα είχαν τομή τότε απλά τα αντικαθιστούμε από την ένωση τους" ? Με είχαν απασχολήσει και σε άλλες περιπτώσεις παρόμοια ερωτήματα και δεν είμαι σίγουρος αν γνωρίζω την απάντηση. Διαισθητικά μου φαίνεται προφανές αλλά ίσως απαιτείται δικαιολόγηση μέσω του λήμματος του Zorn. Επειδή είναι ελαφρώς off-topic αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει σε pm.
ἀνοικτό. Ὁρίζομε στό
τήν ἑξῆς σχέση:
ὡς ἕνωση ξένων ἀνά δύο ἀνοικτῶν διαστημάτων.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης