Πιθανότερο τηλεόραση ή βίντεο; (ΓΛ ΓΕΝ)

Σ' αυτόν τόν φάκελο καταχωρούνται, γιά περιορισμένο χρονικό διάστημα, ασκήσεις πού προτείνονται από οποιοδήποτε μέλος, αλλά η επίλυσή τους αφήνεται ΜΟΝΟ στούς μαθητές.

Συντονιστής: polysot

Άβαταρ μέλους
parmenides51
Δημοσιεύσεις: 6238
Εγγραφή: Πέμ Απρ 23, 2009 9:13 pm
Τοποθεσία: Πεύκη
Επικοινωνία:

Πιθανότερο τηλεόραση ή βίντεο; (ΓΛ ΓΕΝ)

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από parmenides51 »

Σε μια κωμόπολη το \displaystyle{15\%} των νοικοκυριών δεν έχουν τηλεόραση, το \displaystyle{40\%} δεν έχουν βίντεο και το \displaystyle{10\%} δεν έχουν ούτε τηλεόραση ούτε βίντεο.
Επιλέγουμε τυχαίως ένα νοικοκυριό. Να βρείτε την πιθανότητα να:

i. έχει τηλεόραση.
ii. έχει βίντεο.
iii. έχει τηλεόραση και βίντεο
iv. έχει τουλάχιστον ένα από τα δυο
v. έχει μόνο τηλεόραση.
vi. έχει μόνο βίντεο.
vii. έχει μόνο ένα από τα δυο
viii. μην έχει τουλάχιστον ένα από τα δυο
ix. μην έχει μόνο τηλεόραση.
x. μην έχει μόνο βίντεο.
xi. μην έχει μόνο ένα από τα δυο

εως 17 Νοεμβρίου 2011
Μια άσκηση από το pathfinder, δεν θυμάμαι πιο club ακριβώς, ούτε ποιος την πρότεινε εξαρχής.
dr.tasos
Δημοσιεύσεις: 432
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 12, 2011 6:40 pm

Re: Πιθανότερο τηλεόραση ή βίντεο; (ΓΛ ΓΕΝ)

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dr.tasos »

Θεωρώ ενδεχόμενα : Α: έχει τηλεόραση και Β : έχει βίντεο .
i) P(A')=1-P(A) \Leftrightarrow 15\%-100\%=-P(A) \Leftrightarrow P(A)=85 \%
ii) P(B)=1-P(B') \Leftrightarrow P(B)=100\%-40\% \Leftrightarrow P(B)=60 \%
iii) P( A \bigcup B )=P(A)+P(B)-P( A\bigcap B ) \Leftrightarrow 90 \%-145\%=-P(A \bigcap B ) \Leftrightarrow P( A \bigcap B ) =55 \%
iv) P[(A \bigcup B )']=1-P[(A \bigcup B )  \Leftrightarrow 90\%=P(A \bigcup B )
v)P(A-B)=P(A)-P(A \bigcap B) \Leftrightarrow P(A-B)=85 \%-55\% \Leftrightarrow P(A-B)=30\%
vi) P(B-A)=P(B)-P(A \bigcap B ) \Leftrightarrow P(B-A)= 5 \%
vii) P[(A-B) \bigcup (B-A)]=P(A)+P(B)-2P(A\bigcap) \Leftrightarrow P[(A-B)\bigcup (B-A)]=35\%
viii)P[(A\bigcup B)']=1-P(A\bigcup B) \Leftrightarrow P[(A\bigcup B)']=10 \%
ix) P[(A-B)']=1-P(A-B) \Leftrightarrow P[(A-B)']=70 \%
x)P[(B-A)']=1-P(B-A) \Leftrightarrow P[(B-A)']=95 \%
xi) P[(A-B)\bigcup (B-A)]'=1-P[(A-B)\bigcup (B-A)] \Leftrightarrow P[(A-B)\bigcup (B-A)]'=65\%
ΒΑΣΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2014 2:00 pm

Re: Πιθανότερο τηλεόραση ή βίντεο; (ΓΛ ΓΕΝ)

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΒΑΣΙΚΟΣ »

Καλησπέρα

Τα 4 τελευταία υποερωτήματα είναι σίγουρα σωστά?
Είναι δυνατόν το 85% να έχει τηλέοραση και το 70% (ix υποερώτημα)να μην έχει μόνο τηλεόραση.Η το 15% να μην εχει τηλεόραση και το 70% να μην έχει μόνο τηλεόραση.
Π.χ σε δείγμα 20 ατόμων οι 17 έχουν τηλεόραση, (οι 11 έχουν τηλεόραση και βίντεο), 1 μόνο βίντεο, 2 δεν έχουν ουτε τηλεόραση ούτε βίντεο.
Άρα μόνο τηλεόραση δεν έχει 1 (αυτός που έχει μόνο βίντεο)
Το ίδιο και στα αλλα 3 υποερωτήματα.
Άβαταρ μέλους
parmenides51
Δημοσιεύσεις: 6238
Εγγραφή: Πέμ Απρ 23, 2009 9:13 pm
Τοποθεσία: Πεύκη
Επικοινωνία:

Re: Πιθανότερο τηλεόραση ή βίντεο; (ΓΛ ΓΕΝ)

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από parmenides51 »

parmenides51 έγραψε:Σε μια κωμόπολη το \displaystyle{15\%} των νοικοκυριών δεν έχουν τηλεόραση, το \displaystyle{40\%} δεν έχουν βίντεο και το \displaystyle{10\%} δεν έχουν ούτε τηλεόραση ούτε βίντεο.
Επιλέγουμε τυχαίως ένα νοικοκυριό. Να βρείτε την πιθανότητα να:

i. έχει τηλεόραση.
ii. έχει βίντεο.
iii. έχει τηλεόραση και βίντεο
iv. έχει τουλάχιστον ένα από τα δυο
v. έχει μόνο τηλεόραση.
vi. έχει μόνο βίντεο.
vii. έχει μόνο ένα από τα δυο
viii. μην έχει τουλάχιστον ένα από τα δυο
ix. μην έχει μόνο τηλεόραση.
x. μην έχει μόνο βίντεο.
xi. μην έχει μόνο ένα από τα δυο
δες το παρακάτω σχήμα για να σου φύγουν οι όποιες αμφιβολίες
Πιθανότερο τηλεόραση ή βίντεο; (ΓΛ ΓΕΝ).png
Πιθανότερο τηλεόραση ή βίντεο; (ΓΛ ΓΕΝ).png (41.58 KiB) Προβλήθηκε 1150 φορές
ΒΑΣΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2014 2:00 pm

Re: Πιθανότερο τηλεόραση ή βίντεο; (ΓΛ ΓΕΝ)

#5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΒΑΣΙΚΟΣ »

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Λοιπόν από το διάγραμμα Venn φαίνεται ότι αυτοί που δεν έχουν μόνο τηλεόραη ανήκουν στο 5% (ουσιαστικά αυτοί που έχουν βίντεο αλλά όχι τηλεόραση).
Το 85% εχει τηλεόραση, το 10% δεν έχει τηλεόραση αλλά ουτε βίντεο και απομένει το 5%
Είμαι καπου λάθος? Μήπως δεν ερμηνεύω σωστά την πρόταση?
Άβαταρ μέλους
parmenides51
Δημοσιεύσεις: 6238
Εγγραφή: Πέμ Απρ 23, 2009 9:13 pm
Τοποθεσία: Πεύκη
Επικοινωνία:

Re: Πιθανότερο τηλεόραση ή βίντεο; (ΓΛ ΓΕΝ)

#6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από parmenides51 »

ΒΑΣΙΚΟΣ έγραψε:Ευχαριστώ για την απάντηση.
Λοιπόν από το διάγραμμα Venn φαίνεται ότι αυτοί που δεν έχουν μόνο τηλεόραση ανήκουν στο \displaystyle{5\% } (ουσιαστικά αυτοί που έχουν βίντεο αλλά όχι τηλεόραση).
Το \displaystyle{85\%} έχει τηλεόραση, το \displaystyle{10\% } δεν έχει τηλεόραση αλλά ούτε βίντεο και απομένει το \displaystyle{5\%}
Είμαι κάπου λάθος? Μήπως δεν ερμηνεύω σωστά την πρόταση?
ναι, κάνεις λάθος
το ενδεχόμενο ''δεν έχουν μόνο τηλεόραση'' είναι αντίθετο το ενδεχομένου ''έχουν μόνο τηλεόραση''
γιατί λεκτικά είναι η άρνηση της παραπάνω πρότασης
εφόσον ''μόνο τηλεόραση '' έχει το \displaystyle{30\%} , το αντίθετο του, δηλαδή ''δεν έχουν μόνο τηλεόραση'' θα είναι το \displaystyle{70\%}
ΒΑΣΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2014 2:00 pm

Re: Πιθανότερο τηλεόραση ή βίντεο; (ΓΛ ΓΕΝ)

#7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΒΑΣΙΚΟΣ »

Το αντίθετο/συμπλήρωμα του να έχει κάποιος τηλεόραση P(T) είναι να μην έχει κάποιος τηλεόραση P'(T)=1-P(T).
Νομίζω δεν συμβαίνει το ίδιο με το αντίθετο του να έχει κάποιος μόνο τηλεόραση. Στην περίπτωση μας το 30\% έχει μόνο τηλεόραση στο υπόλοιπο 70\% (55\%+10\%+5\%) περιλαμβάνεται το 55\% που έχει τηλεόραση και βίντεο (άρα σ'αυτό το ποσοστό δεν περιλαμβάνονται αυτοί που δεν έχουν μόνο τηλεόραση) και το 10\% που δεν έχουν τηλεόραση αλλά ούτε βίντεο.
Μπορείς να μου εξηγήσει γιατι αυτό το 55\%+10\% το περιλαμβάνεις σ'αυτους που δεν έχουν μόνο τηλεόραση?
Νομίζω οτι είναι λάθος να πάρουμε το συμπλήρωμα του ενδεχομένου "έχουν μόνο τηλεόραση" έτσι όπως το έλυσες είναι πιο σύνθετη πρόταση.
ΒΑΣΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2014 2:00 pm

Re: Πιθανότερο τηλεόραση ή βίντεο; (ΓΛ ΓΕΝ)

#8

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΒΑΣΙΚΟΣ »

Μάλλον κατάλαβα το λάθος μου

Παίρνοντας το συμπλήρωμα της πρότασης έχει μόνο τηλεόραση παίρνουμε το υπόλοιπο 70% που αφορά πράγματι
α) αυτούς που έχουν τηλεόραση και βίντεο 55%
β) αυτούς που έχουν μόνο βίντεο 5%
γ) αυτούς που δεν έχουν τηλεόραση και βίντεο 10%

Αυτοί είναι πράγματι αυτοί που δεν έχουν μόνο τηλεόραση αλλά έχουν όλες τις άλλες επιλογές.

Εγώ κόλλησα λεκτικά και έψαχνα αρχικά να μην έχουν γενικά στην κατοχή τους τηλεόραση( εδώ μάλλον είμαι λάθος) γι αυτό απέκλεια την α) περίπτωση και στη συνέχεια να είναι μόνο αυτοί γι αυτό απέκλεια τη γ) περίπτωση. Έτσι κατέληγα στην β) περίπτωση που είναι αυτοί που επειδή έχουν μόνο βίντεο τους θεωρώ ισοδύναμους μ' αυτούς που έχουν δεν έχουν μόνο tv. Δηλαδή στην πρόταση να "μην έχει μόνο τηλεόραση" θεώρησα να του λείπει η τηλεόραση και μόνο αυτή (δηλαδή να έχει μόνο βίντεο).
Πιστεύω (γραπτώς ίσως να φανεί με ένα κόμμα δηλ "να μην έχει, μόνο τηλεόραση) μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση από τον τρόπο που μπορεί να το πει κάποιος προφορικά
Ευχαριστώ για το χρόνο σου
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ασκήσεις ΜΟΝΟ για μαθητές”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες