Όριο με αντίστροφη συνάρτηση.

Συντονιστής: m.pαpαgrigorakis

Bill Μέγιστος

Όριο με αντίστροφη συνάρτηση.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bill Μέγιστος »

Γεια σας.Πριν λίγο καιρό στο διαγώνισμα του σχολείου μου μπήκε η εξής άσκηση που προβλημάτισε έμενα και κάποιους συμμαθητές μου.
Δίνεται η συνάρτηση f(x)=\sqrt{x}+lnx
1)Να βρεθεί το πεδίο ορισμού της.
2)Να αποδειχθεί ότι η συνάρτηση έχει αντιστρέφεται.
3)Να υπολογίσετε το όριο \lim_{y\rightarrow1}\frac{f^{-1}(y)-1}{y-lnx-1}

Το τελευταίο ζήτημα ήταν βεβαίως αυτό που προκάλεσε όλο τον πανικό καθώς παρουσιάστηκε το ερώτημα του αν πρέπει να θεωρήσουμε σταθερό το lnx.Η προσωπική μου λύση ήταν αυτή:
1)D_f=(0,+\infty )
2)f'(x)=\frac{1}{2\sqrt{x}}+\frac{1}{x} >0 άρα η f γνησίως αύξουσα,επομένως και ''1-1" και αντιστρέφεται.
3)Αρχικά απέδειξα κάτι που θα χρησιμοποιούσα αργότερα:
Η εξίσωση f(x)=1 έχει λύση την x=1 και αφού η f γνησίως αύξουσα είναι και μοναδική λύση.(Θέση 1)
Στο ζητούμενο όριο θέτω f(x)=yκαι διότι όταν y\rightarrow 1\Leftrightarrow f(x)\rightarrow 1\Leftrightarrow x\rightarrow 1 (Λόγω της θέσης 1),έγραψα το όριο ως εξής:
\lim_{y\rightarrow1} \frac{f^{-1}(y)-1}{y-lnx-1}=\lim_{x\rightarrow 1}\frac{f^{-1}(f(x))-1}{f(x)-1}=\lim_{x\rightarrow 1}\frac{x-1}{\sqrt{x}-1}=\lim_{x\rightarrow 1}\frac{(\sqrt{x}-1)(\sqrt{x}+1)}{\sqrt{x}-1}=2
Δεν πίστευα ότι ήταν σωστή αυτή η λύση επειδή δεν ήξερα αν μπορώ να αντικαταστήσω το \lim_{f(x)\rightarrow 1} με \lim_{x\rightarrow 1} έτσι απλά.Παρά όλα αυτά η καθηγήτρια μου μου είπε ότι η λύση αυτή είναι σωστή και έτσι δεν έδωσε περαιτέρω σημασία μέχρι που ένας φίλος μου μου έδειξε την δική του λύση που φαίνονταν εξίσου σωστή.Αρχικά απέδειξε ότι : f^{-1}(1)=1 διότι f(1)=1 και θεωρώντας το x στο όριο σταθερό είπε:
\lim_{y\rightarrow 1}\frac{f^{-1}(y)-1}{y-lnx-1}=\frac{1-1}{1-1-lnx}=\frac{0}{lnx}=0
Ποια είναι η σωστή λύση???
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Re: Όριο με αντίστροφη συνάρτηση.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos »

Bill Μέγιστος έγραψε:....
Δεν πίστευα ότι ήταν σωστή αυτή η λύση επειδή δεν ήξερα αν μπορώ να αντικαταστήσω το \lim_{f(x)rightarrow1} με \lim_{x\rightarrow1} έτσι απλά.Παρά όλα αυτά η καθηγήτρια μου μου είπε ότι η λύση αυτή είναι σωστή και έτσι δεν έδωσε περαιτέρω σημασία μέχρι που ένας φίλος μου μου έδειξε την δική του λύση που φαίνονταν εξίσου σωστή.Αρχικά απέδειξε ότι :
f^{-1}(1)=1 (διότι f(1)=1 και θεωρώντας το \color{red}x στο όριο σταθερό είπε:
\lim_{y\rightarrow1}\frac{f^{-1}(y)-1}{y-(lnx+1)}=\frac{1-1}{1-1-lnx}=\frac{0}{lnx}=0

Καλημέρα. Εδώ έχουμε πρόβλημα. Το x φυσικά και μεταβάλλεται όταν μεταβάλλονται τα υπόλοιπα.
Χρήστος Κυριαζής
Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos »

chris_gatos έγραψε:
Δεν πίστευα ότι ήταν σωστή αυτή η λύση επειδή δεν ήξερα αν μπορώ να αντικαταστήσω το \lim_{f(x)rightarrow1} με \lim_{x\rightarrow1} έτσι απλά.Παρά όλα αυτά η καθηγήτρια μου μου είπε ότι η λύση αυτή είναι σωστή και έτσι δεν έδωσε περαιτέρω σημασία μέχρι που ένας φίλος μου μου έδειξε την δική του λύση που φαίνονταν εξίσου σωστή.Αρχικά απέδειξε ότι :
\lim_{y\rightarrow1}\frac{f^{-1}(y)-1}{y-(lnx+1)}=\frac{1-1}{1-1-lnx}=\frac{0}{lnx}=0

Καλημέρα. Εδώ έχουμε πρόβλημα. Το x φυσικά και μεταβάλλεται όταν μεταβάλλονται τα υπόλοιπα.
κ. Χρήστο καλημέρα,
γιατί μεταβάλλεται το \displaystyle{x}; Η μεταβλητή του ορίου είναι το \displaystyle{y}. Ίσως να μην καταλαβαίνω κάτι.
Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Tolaso J Kos έγραψε:
chris_gatos έγραψε:

κ. Χρήστο καλημέρα,
γιατί μεταβάλλεται το \displaystyle{x}; Η μεταβλητή του ορίου είναι το \displaystyle{y}. Ίσως να μην καταλαβαίνω κάτι.
Μπορείς να μου πεις τι έχεις θέσει ως y;
Χρήστος Κυριαζής
BILLVED

Re: Όριο με αντίστροφη συνάρτηση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από BILLVED »

Θεωρώ ότι και οι δύο λύσεις έχουν πρόβλημα.
Καταρχήν η λύση του φίλου σου δεν είναι σωστή διότι δεν γνωρίζουμε ότι η f^{-1} είναι συνεχής στο \displaystyle{x=1.}
Επίσης και η δική σου λύση δεν είναι σωστή διότι στο ζητούμενο όριο η μεταβλητή είναι το \displaystyle{y} άρα το \displaystyle{x} είναι αριθμός. Αν θέλεις να κάνεις αλλαγή μεταβλητής πρέπει να θέσεις y=f(u) και όχι y=f(x) διότι το \displaystyle{x} αυτόματα από αριθμός μετατρέπεται σε μεταβλητή.
Θα ήθελα όμως και τη γνώμη και άλλων συναδέρφων για το δεύτερη δικαιολόγηση μου.
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

BILLVED έγραψε:Θεωρώ ότι και οι δύο λύσεις έχουν πρόβλημα.
Η πρώτη λύση είναι σωστή. Δεν έχει πρόβλημα. Η δεύτερη είναι πολύ λάθος. Το σημειώνει επαρκέστατα ο Χρήστος παραπάνω και δεν θα έγραφα σχόλιο αν δεν ακολουθούσαν τα
BILLVED έγραψε: Επίσης και η δική σου λύση δεν είναι σωστή διότι στο ζητούμενο όριο η μεταβλητή είναι το \displaystyle{y} άρα το \displaystyle{x} είναι αριθμός. Αν θέλεις να κάνεις αλλαγή μεταβλητής πρέπει να θέσεις y=f(u) και όχι y=f(x) διότι το \displaystyle{x} αυτόματα από αριθμός μετατρέπεται σε μεταβλητή.
που είναι προβληματικά. Καλό είναι οι μαθητές που μας διαβάζουν να ξεκαθαρίσουν τις έννοιες. Για παράδειγμα να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους ότι αν μεταβάλλεται το y, όπου y=f(x), δεν μπορεί το x να είναι σταθερό ας μην εμφανίζεται στην φράση \displaystyle{\lim _{y\to 1}...}
BILLVED

Καλησπέρα. Με ποιο κριτήριο δεχόμαστε ότι το x του \ln x είναι το ίδιο με αυτό του y=f(x) ; Αν στο ζητούμενο όριο αντί για \ln x υπήρχε \ln a, τότε θα θέταμε y=f\left(\alpha  \right) και θα είμαστε πάλι σωστοί;
Δεν το θεωρώ σωστό. Εκτός κι αν μου ξεφεύγει κάτι.
Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να θέσουμε y=f(u) να προκύψει \frac{0}{lnx} και στη συνέχεια διερεύνηση για lnx\neq 0 και lnx=0.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nsmavrogiannis την Κυρ Φεβ 02, 2014 7:23 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Διόθωση Κώδικα LaTeX
Άβαταρ μέλους
Τηλέγραφος Κώστας
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τηλέγραφος Κώστας »

Bill Μέγιστος έγραψε:Γεια σας.Πριν λίγο καιρό στο διαγώνισμα του σχολείου μου μπήκε η εξής άσκηση που προβλημάτισε έμενα και κάποιους συμμαθητές μου.
3)Να υπολογίσετε το όριο \ln x είναι αριθμός για το όριο \lim_{y\rightarrow1}\frac{f^{-1}(y)-1}{y-lnx-1}
Στην πρώτη λύση υπάρχει το εξής λάθος θέτεις y=f(x) πουθενά στην άσκηση ( Ερώτημα 3) δεν έχουμε την πληροφορία ότι ισχύει y=f(x) ενώ θα έπρεπε να θέσεις y=f(\alpha ) και μετά να συνεχίσεις

Στην δεύτερη λύση δεν έχουμε την συνέχεια της αντιστροφής άρα και πάλι έχουμε λάθος .

Θέτεις λοιπόν y=f(\alpha )και θα βγει .

Το \ln x είναι αριθμός για το όριο \lim_{y\rightarrow1}\frac{f^{-1}(y)-1}{y-lnx-1} .
Φιλικά
Τηλέγραφος Κώστας
\displaystyle{
F(x) = \int_a^x {f(t)dt} 
}
BILLVED

Mihalis_Lambrou έγραψε:
BILLVED έγραψε:Θεωρώ ότι και οι δύο λύσεις έχουν πρόβλημα.
Η πρώτη λύση είναι σωστή. Δεν έχει πρόβλημα. Η δεύτερη είναι πολύ λάθος. Το σημειώνει επαρκέστατα ο Χρήστος παραπάνω και δεν θα έγραφα σχόλιο αν δεν ακολουθούσαν τα
BILLVED έγραψε: Επίσης και η δική σου λύση δεν είναι σωστή διότι στο ζητούμενο όριο η μεταβλητή είναι το \displaystyle{y} άρα το \displaystyle{x} είναι αριθμός. Αν θέλεις να κάνεις αλλαγή μεταβλητής πρέπει να θέσεις y=f(u) και όχι y=f(x) διότι το \displaystyle{x} αυτόματα από αριθμός μετατρέπεται σε μεταβλητή.
που είναι προβληματικά. Καλό είναι οι μαθητές που μας διαβάζουν να ξεκαθαρίσουν τις έννοιες. Για παράδειγμα να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους ότι αν μεταβάλλεται το y, όπου y=f(x), δεν μπορεί το x να είναι σταθερό ας μην εμφανίζεται στην φράση \displaystyle{\lim _{y\to 1}...}
Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι θεωρείτε προβληματικό σε αυτά που έγραψα;
gradion

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gradion »

Θα ήθελα να πώ την γνώμη μου, πως σε όλα τα βιβλία βοηθήματα εννοείται πως είναι y=f(x),f^{-1}συνεχής.Τώρα οι μαθητές πρέπει να καταλάβουμε ότι μπορεί και να μην είναι τελικά έτσι;
Nομίζω ο πρώτος μαθητής είναι σωστός και ο άλλος λάθος ,πάντα με ότι θεώρησα πιο πάνω οτι ισχύει .Αν είναι δυνατόν
να θεωρείται το lnx,αριθμός ,σε ένα όριο .Ισως για καθηγητές και πάλι δύσκολο .Βλέπεται τι γίνεται.
Ευχαριστώ και πάντα με σεβασμό.
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Καλησπέρα ξανά. Πάντως μετά από όλα όσα γράφτηκαν και διαβαζοντάς τα θέλω να ρωτήσω το μέλος που έθεσε το θέμα.
Είναι όντως έτσι η εκφώνηση; Μήπως λείπει κάτι; Ακόμη κι αν θεωρήσουμε το lnx αριθμό για ποιό λόγο να μην είναι το μηδέν;
Κι αν είναι μηδέν; Τι κάνουμε; :roll:
Πάντως αν μπορούσα να δώσω μία ονομασία στο θέμα, αυτή θα ήταν "τρικυμία εν κρανίω".
Χρήστος Κυριαζής
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου »

Bill Μέγιστος έγραψε:Γεια σας.Πριν λίγο καιρό στο διαγώνισμα του σχολείου μου μπήκε η εξής άσκηση που προβλημάτισε έμενα και κάποιους συμμαθητές μου.
3)Να υπολογίσετε το όριο \lim_{y\rightarrow1}\frac{f^{-1}(y)-1}{y-lnx-1}
Όπως είπε και ο Χρήστος στην αρχή , κάτι δεν κολλάει καλά στην άσκηση(στο τελευταίο ερώτημα). Θα ήθελα να δω την λύση του εισηγητή. Ούτε το x είναι (κανονικά) μεταβλητό -το αντίθετο επιβάλλει η θεωρία - ούτε η συνέχεια της αντίστροφης είναι δεδομένη(είναι όμως απαραίτητη στην αλλαγή μεταβλητής).

Μπάμπης
hsiodos
Διευθύνον Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hsiodos »

Καλησπέρα σε όλους.

Αν το θέμα έχει τεθεί ως έχει (μπορεί ο συνάδελφος να έχει δώσει κάποια διευκρίνηση(;) ) τότε ο όρος \displaystyle{\ln x} , που υπάρχει στον τύπο της συνάρτησης \displaystyle{g(y) = \frac{{f^{ - 1} (y) - 1}}{{y - \ln x - 1}}} ,
της οποίας ζητούμε το όριο όταν \displaystyle{y \to 1} , πρέπει να θεωρηθεί ως σταθερά.

Θυμίζω το όριο \displaystyle{ 
\mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{g(x + h) - 2g(x) + g(x - h)}}{{h^2 }}} που υπήρχε στο τέταρτο θέμα του 2008. Αν θεωρήσουμε (το έπραξαν κάποιοι μαθητές) τον όρο \displaystyle{{g(x)}} συνάρτηση θα οδηγηθούμε σε λάθος.

Αν συμφωνήσουμε λοιπόν ότι το \displaystyle{\ln x} είναι αταθερά ,τότε θεωρώ το θέμα προβληματικό όπως και τις λύσεις που παρουσιάστηκαν.

Ακόμη τίποτα δεν εννοείται αν δεν είναι δεδομένο ή αν δεν προκύπτει από τα δεδομένα με απόδειξη.

Γιώργος
Γιώργος Ροδόπουλος
AIAS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AIAS »

Είναι γνωστό ότι αν μια συνάρτηση f έχει αντίστροφη συνάρτηση {f^{ - 1}} αυτή (
δηλαδή η {f^{ - 1}}) έχει για ανεξάρτητες μεταβλητές όλες τις τιμές του συνόλου τιμών της f.
Έτσι αν f(x) = \sqrt x  + \ln x και ζητάμε \mathop {\lim }\limits_{k \to 1} \dfrac{{{f^{ - 1}}(k) - 1}}{{k - \ln x - 1}} το k προφανές παίρνει τις

εξαρτημένες μεταβλητές της f δηλαδή k = f(x).

Αν δεν σ αρέσει το σύμβολο x και θέλεις να το «βαπτίσεις» π.χ. u , ε τότε πάλι το k = f(u)\, = \sqrt u  + \ln u και προφανώς , λόγω «βάπτισης» αντί \ln x θα είχαμε \ln u δηλαδή θα ζητούσαμε :

\mathop {\lim }\limits_{k \to 1} \dfrac{{{f^{ - 1}}(k) - 1}}{{k - \ln u - 1}}.

Μόνο αν ρητά και ενώ εξ αρχής είχε π. χ .f(t) = \sqrt t  + \ln t και μετά ζητούσε το
\mathop {\lim }\limits_{k \to 1} \dfrac{{{f^{ - 1}}(k) - 1}}{{k - \ln x - 1}} θα λέγαμε k = f(t) και το x θεωρείται πράγματι σταθερό .

Και για να μην γίνεται σύγχυση γραμμάτων :

Αν δίδεται f(x) = \sqrt x  + \ln x και ζητάμε \mathop {\lim }\limits_{y \to 1} \dfrac{{{f^{ - 1}}(y) - 1}}{{y - \ln a - 1}}\,\,\,,a > 0
ή στη θέση του a > 0 έχουμε οποιοδήποτε γράμμα εκτός από το x

θα μιλούσαμε για σταθερό a και κατ’ επέκταση σταθερό \ln a

AIAS
Άβαταρ μέλους
Τηλέγραφος Κώστας
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Νομίζω ότι ο μαθητής μας ρώτησε κάτι για το ξεκαθαρίσει και πιστεύω ότι τον μπερδέψαμε περισσότερο .
Ας γράψει κάποιος όλες τις δυνατές εκφωνήσεις για το 3 και να δώσουμε τις αντίστοιχες λύσεις .
Δεν είναι δυνατόν να διαφωνούμε στα βασικά.
Φιλικά
Τηλέγραφος Κώστας
\displaystyle{
F(x) = \int_a^x {f(t)dt} 
}
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Τηλέγραφος Κώστας έγραψε:Νομίζω ότι ο μαθητής μας ρώτησε κάτι για το ξεκαθαρίσει και πιστεύω ότι τον μπερδέψαμε περισσότερο .
Ας γράψει κάποιος όλες τις δυνατές εκφωνήσεις για το 3 και να δώσουμε τις αντίστοιχες λύσεις .
Δεν είναι δυνατόν να διαφωνούμε στα βασικά.
Κώστα διαφωνώ. Η εκφώνηση είναι ασαφής κι αν κάποιος μπερδεύτηκε είμαστε εμείς. Όπως και να το πιάσεις κάπου θα σηκώσεις τα χέρια ψηλά. Έγω προσωπικά το αφήνω είναι από τα θέματα που με απωθούν (εννοώ το να είναι ασαφώς διατυπωμένο). Υπάρχει και ο υπεύθυνος καθηγητής που το έθεσε στα παιδιά οπότε ας απευθυνθούν και σε εκείνον να δουν τι εννοούσε. Ως εδώ. Καλό βράδυ.
Χρήστος Κυριαζής
Άβαταρ μέλους
Τηλέγραφος Κώστας
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Νομίζω, ότι το μόνο που λείπει από την εκφώνηση είναι η συνεχεία της αντίστροφης ( όχι βεβαία ότι εκφώνηση είναι η καλύτερη δυνατή )

Δίνω την λύση στην άσκηση (Με προσθήκη της συνέχειας) οποιοιδήποτε κριτική δεκτή .
α. Να βρεθεί το πεδίο ορισμού της.
β. Να αποδειχθεί ότι η συνάρτηση αντιστρέφεται.
γ. Αν η{{f}^{-1}} είναι συνεχής
i). να υπολογίσετε το όριο \underset{y\to 1}{\mathop{\lim }}\,\frac{{{f}^{-1}}(y)-1}{y-\ln x-1}
ii). να υπολογίσετε το όριο \underset{y\to 1}{\mathop{\lim }}\,\frac{{{f}^{-1}}(y)-1}{y-\ln x-1}όταν f(x)=y.

Λύση
α. {{D}_{f}}=(0,+\infty )

β. {f}'(x)=\frac{1}{2\sqrt{x}}+\frac{1}{x}>0άρα η f γνησίως αύξουσα, επομένως και ''1-1" και αντιστρέφεται.

γ. Η εξίσωση f(x)=1 έχει λύση την x=1 και αφού η f γνησίως αύξουσα είναι και μοναδική λύση άρα f(1)=1\Leftrightarrow 1={{f}^{-1}}(1).

i). Θέτουμε f(\alpha )=y\Leftrightarrow \alpha ={{f}^{-1}}(y) έτσι \underset{y\to 1}{\mathop{\lim }}\,\alpha =\underset{y\to 1}{\mathop{\lim }}\,{{f}^{-1}}(y)\underset{\varepsilon \iota \nu \alpha \iota \,\sigma \upsilon \nu \varepsilon \chi \eta \varsigma }{\overset{\alpha \varphi o\upsilon \,\,\eta \,\,{{f}^{-1}}}{\mathop{=}}}\,{{f}^{-1}}(1)=1
** Ανlnx\ne 0τότε \underset{y\to 1}{\mathop{\lim }}\,\frac{{{f}^{-1}}(y)-1}{y-lnx-1}=\underset{\alpha \to 1}{\mathop{\lim }}\,\frac{{{f}^{-1}}(f(\alpha ))-1}{f(\alpha )-lnx-1}=\underset{\alpha \to 1}{\mathop{\lim }}\,\frac{\alpha -1}{f(\alpha )-lnx-1}\overset{\ln x\ne 0}{\mathop{=}}\,\frac{0}{\ln x}=0
2ος Τρόπος
\underset{y\to 1}{\mathop{\lim }}\,\frac{{{f}^{-1}}(y)-1}{y-lnx-1}=\frac{{{f}^{-1}}(1)-1}{-lnx}=\frac{0}{\ln x}=0
** Αν lnx=0τότε \underset{y\to 1}{\mathop{\lim }}\,\frac{{{f}^{-1}}(y)-1}{y-1}=\underset{\alpha \to 1}{\mathop{\lim }}\,\frac{{{f}^{-1}}(f(\alpha ))-1}{f(\alpha )-1}=\underset{\alpha \to 1}{\mathop{\lim }}\,\frac{\alpha -1}{f(\alpha )-1}\underset{{D}'LH}{\overset{\left( \frac{0}{0} \right)}{\mathop{=}}}\,\underset{\alpha \to 1}{\mathop{\lim }}\,\frac{1}{{f}'(\alpha )}=\frac{2}{3}
Δηλαδή δείξαμε ότι η αντίστροφη είναι παραγωγίσιμη στο 1

ii). Έχουμε f(x)=y\Leftrightarrow x={{f}^{-1}}(y) έτσι \underset{y\to 1}{\mathop{\lim }}\,x=\underset{y\to 1}{\mathop{\lim }}\,{{f}^{-1}}(y)\underset{\varepsilon \iota \nu \alpha \iota \,\sigma \upsilon \nu \varepsilon \chi \eta \varsigma }{\overset{\alpha \varphi o\upsilon \,\,\eta \,\,{{f}^{-1}}}{\mathop{=}}}\,{{f}^{-1}}(1)=1
\underset{y\to 1}{\mathop{\lim }}\,\frac{{{f}^{-1}}(y)-1}{y-lnx-1}=\underset{x\to 1}{\mathop{\lim }}\,\frac{{{f}^{-1}}(f(x))-1}{f(x)-lnx-1}=\underset{x\to 1}{\mathop{\lim }}\,\frac{x-1}{\sqrt{x}-1}=2
Φιλικά
Τηλέγραφος Κώστας
\displaystyle{
F(x) = \int_a^x {f(t)dt} 
}
Bill Μέγιστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bill Μέγιστος »

Η εκφώνηση μας δόθηκε στο διαγώνισμα όπως ακριβώς την διατύπωσα χωρίς τίποτα περισσότερο.Η καθηγήτρια μας δεν μας έχει δώσει ακόμα κάποια λύση αν και μου είπε ότι η δική μου λύση ήταν η σωστή.Πιστεύω ότι γενικά το 3ο ζήτημα είναι λάθος διατυπωμένο.Παρά όλα αυτά είναι φανερό ότι αυτό που επιδιώχθηκε ήταν να καταλήξουμε στο \lim_{x\rightarrow 1}\frac{x-1}{\sqrt{x}-1}
Άβαταρ μέλους
Λάμπρος Μπαλός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λάμπρος Μπαλός »

Εξαιρετικά προβληματικό από όπου και να το πιάσει κάποιος. Φαίνεται σωστό να πούμε ότι f(x)=y λες και εννοείται κάτι τέτοιο. Σαφώς και τίποτα δεν εννοείται. Όπως δίνεται το όριο αφήνει να εννοηθεί ότι το γραμματάκι x δεν είναι παρά μία παράμετρος. Που και πάλι δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Το μόνο που είναι σαφές εδώ μέσα είναι η "ασάφεια" και αρκετά ασχοληθήκαμε.
Τρικυμία εν κρανίω, θα συμφωνήσω με τον φίλο Χρήστο.
Λάμπρος Μπαλός
lamprosbalos81@gmail.com
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες