Θέματα εξετάσεων 2011-Γεωμετρία Α Λυκείου

Συντονιστής: Μιχάλης Νάννος

runner

Re: πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από runner »

bilstef έγραψε:Η πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα στη χώρα μας καλύπτεται νομοθετικά από το άρθρο 5 του νόμου 2690/1999 http://www.segak.gr/Legisl/Leg-2690-a1-A.htm(πρόσβαση σε έγγραφα), ο οποίος αντικατέστησε το άρθρο 16 του νόμου 1599/1986 (δικαίωμα γνώσης των διοικητικών εγγράφων). Επιπρόσθετα, ο νόμος 3448/2006 http://www.tedkaxaias.gr/pub/law/nomos3448_06.pdfεναρμονίζει την ελληνική με την κοινοτική νομοθεσία.
δες και εδώ http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=87017
και εδώ http://www.edps.europa.eu/EDPSWEB/webda ... ary_EL.pdf
και εδώ http://www.esos.gr/index.php?option=com ... temid=1796
Καλημέρα σας,

Επειδή οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο οδηγούν σε αυτό το πολύ καλό και αναλυτικό post θέλω να παραθέσω προς σχολιασμό δύο αντεπιχειρήματα που μου ετέθησαν:

1) Τα θέματα μπορούν θα θεωρηθούν πνευματική ιδιοκτησία του καθηγητή!
2) Υπάρχει εγκύκλιος για τα δημόσια έγγραφα, http://www.ydmed.gov.gr/?cat=71 , που στην σελίδα 5, παράγραφος ζ του αρχείου doc, έγγραφα από σχολεία, ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.α. μπορούν να μην χαρακτηριστούν ως δημόσια.

Δυστηχώς από την εγκύκλιο δεν μπορώ να αντιληφθώ σε ποιες περιπτώσει χαρακτηριζετα ένα εκπαιδευτικό έγγραφο δημόσιο ή όχι.

Δυστήχως φίλος μου δικηγόρος που είπε ότι επειδή δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο δίκαιο, δεν μπορεί να μου απαντήσει σίγουρα, ειδικά δε για την πνευματική ιδιοκτησία :(
nik21

Re: πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik21 »

runner έγραψε: 1) Τα θέματα μπορούν θα θεωρηθούν πνευματική ιδιοκτησία του καθηγητή!
Το ίδιο θα μπορούσε να πει κάποιος και για τα θέματα των πανελληνίων, ότι είναι πνευματική ιδιοκτησία της εκάστοτε επιτροπής. Άρα να μην ανακοινώνονται ούτε κι αυτά;
Antonis_A

Re: Θέματα εξετάσεων 2011-Γεωμετρία Α Λυκείου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antonis_A »

Η μυστικότητα μπορούμε να καταλάβουμε όλοι που αποσκοπεί. Η άρνηση της δημοσίευσης τι λόγο εξυπηρετεί δεν το βρίσκει κανείς. Επομένως είμαστε όλοι στόκοι.
Long live the dimosio.
Μάκης Χατζόπουλος έγραψε: "Σε τραπέζιο οι βάσεις μπορούν να είναι ίσες" Λάθος γιατί αν είναι ίσες (και παράλληλες λόγω τραπεζίου) τότε έχουμε δύο απέναντι πλευρές ίσες και παράλληλες άρα παραλληλόγραμμο, όμως το τραπέζιο έχει μόνο δύο απέναντι πλευρές παράλληλες, άρα άτοπο.
Σωστή απόδειξη (αν τηρηθεί ο ορισμός αυστηρά) που δημιουργεί πρόβλημα.
Αν σε μια άσκηση ζητείται να αποδειχθεί ότι το τάδε τετράπλευρο είναι παραλληλόγραμμο...
πολύ φυσιολογικά κάποιος μαθητής θα έβρισκε 2 παράλληλες πλευρές και θα συμπλήρωνε εντός εισαγωγικών δίπλα 'άρα το τετράπλευρο είναι τραπέζιο'
και συνεχίζοντας με κάποιο τρόπο θα τις έβγαζε και ίσες, άρα το τετράπλευρο είναι παραλληλόγραμμο. Αν μετά δεν γράψει ότι ξέρετε, αυτό που έγραψα για το τραπέζιο πιο πάνω είναι λάθος, η λύση του περιέχει λάθος και ως τέτοια πρέπει να διορθωθεί.
Δεν είναι οξύμωρο;

Ή οι ασκήσεις στα τραπέζια θα τελειώνουν όταν οι παράλληλες αποδειχθούν και άνισες.
runner

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από runner »

nik21 έγραψε:
runner έγραψε: 1) Τα θέματα μπορούν θα θεωρηθούν πνευματική ιδιοκτησία του καθηγητή!
Το ίδιο θα μπορούσε να πει κάποιος και για τα θέματα των πανελληνίων, ότι είναι πνευματική ιδιοκτησία της εκάστοτε επιτροπής. Άρα να μην ανακοινώνονται ούτε κι αυτά;
Επειδή δεν το κάνουν δεν σημαίνει ότι δεν έχουν το δικαίωμα ;)
Antonis_A έγραψε:Η μυστικότητα μπορούμε να καταλάβουμε όλοι που αποσκοπεί. Η άρνηση της δημοσίευσης τι λόγο εξυπηρετεί δεν το βρίσκει κανείς. Επομένως είμαστε όλοι στόκοι.
Long live the dimosio.
Το θέμα είναι αν έχουν νομικό πάτημα, διαφορετικά τους "κολλάς στο τοίχο".
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου »

Δεν είμαι Δικηγόρος ούτε θα ήθελα να είμαι - δεν ξέρω βέβαια αν θα μπορούσα να είμαι - αλλά τα κάθε είδους θέματα εξετάσεων στα Σχολεία ή στα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να θεωρηθούν με καμία λογική ή νομοθεσία απόρρητα.

Πνευματική ιδιοκτησία του Σχολείου ή των Συγγραφέων (ως ομάδα ερωτήσεων, όχι ως μεμονωμένα ερωτήματα) πιθανόν να μπορούν να θεωρηθούν (και έτσι πρέπει να είναι κατά την άποψή μου) , αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη δημοσίευσή τους έξω από το Σχολείο, αφού ήδη έχουν δημοσιευθεί στη σχολική τάξη αλλά έμμεσα και σε όλο το Σχολείο .

Αν τα ξαναδημοσιεύσω εγώ ή κάποιος άλλος σε άλλο χώρο ή με οποιοδήποτε μέσο και μπορεί να αποδειχθεί ότι από αυτή τη δημοσίευση έχω κερδίσει χρήματα ή δόξα , καλό είναι να υπάρχει η νομική δυνατότητα η ομάδα των συντακτών των θεμάτων ή το Σχολείο το ίδιο να διεκδικήσει μέρος από το κέρδη !!!

Συμπέρασμα :

Τα θέματα εξετάσεων μπορούν να δημοσιεύονται ελεύθερα, με ή χωρίς αναφορά στο Σχολείο και στους συντάκτες τους, αρκεί να μην έχουν τροποποιηθεί σε κανένα σημείο .Καλό είναι επίσης να υπάρχει ένας τουλάχιστον ακόμα άνθρωπος που έχει τα πρωτότυπα θέματα, ώστε αν κάποιο υποερώτημα είναι λάθος, κανένας να μην μπορεί να σε κατηγορήσει ότι τα παραποίησες με σκοπό τη δυσφήμηση.

Αν δεν είναι έτσι, τότε αλοίμονο στη χώρα που ζούμε και συνάμα και σε μας που την υπηρετούμε !

Μπάμπης
Antonis_A

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antonis_A »

Φρέσκο περιστατικό, που μου έφερε στο νου αυτή την συζήτηση. Τίτλος, η βλακεία όλα τα μπορεί.
Μαθήτρια που έγραψε διαγώνισμα στην Άλγεβρα β-λυκείου Α'τετραμήνου, προσπάθησε να γράψει στο τετράδιο της τα θέματα της εξέτασης. Μετά την εξέταση εννοείται.
Η καθηγήτρια της το απαγόρευσε "διότι τα θέματα δεν πρέπει να βγαίνουν εκτός σχολείου".
:wallbash: Σιγά τα κρατικά μυστικά ...

Είχε τύχει πριν αρκετά χρόνια, σε κάποιο γυμνάσιο -στην δευτέρα αν θυμάμαι καλά- του Ηρακλείου η καθηγήτρια να βάλει για το σπίτι σε Σ/Λ εκ των οποίων δύο ήταν οι εξής:
"το άθροισμα άρρητων, είναι άρρητος" και "το γινόμενο άρρητων, είναι άρρητος"
και στα δύο όταν πήγαν τα παιδιά σχολείο τους δώθηκε η απάντηση ότι είναι σωστά...

Αν αυτό μπεί σε εξετάσεις, με θέματα "κρυφά" και δεν το δεί άλλο μάτι, τότε τι; Εντάξει κάναμε την δουλειά μας;
Antonis_A έγραψε: οι ασκήσεις στα τραπέζια θα τελειώνουν όταν οι παράλληλες αποδειχθούν και άνισες.
Επαναφέρω αυτό το ερώτημα. Αν ζητείται να δειχθεί ότι το τετράπλευρο είναι τραπέζιο, απο την εφαρμογή του ορισμού πρέπει να
αποδειχθεί ότι 2 πλευρές του είναι παράλληλες και άνισες ή οι δύο πλευρές του παράλληλες και άλλες δύο μη παράλληλες.
Ποιός το κάνει αυτό;
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες