Ανακοινώθηκε η ύλη
Συντονιστής: spyros
- Πρωτοπαπάς Λευτέρης
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Re: Ανακοινώθηκε η ύλη
Η μείωση της ύλης είναι το λιγότερο ύποπτη. Πρέπει να αντιδράσουμε ως μαθηματική κοινότητα.
Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
- Christos75
- Επικοινωνία:
Re: Προς τι ο θρήνος;
Έλα μου ντε... και με εκτρωματικά θέματα σχεδόν κάθε χρόνο!!! Όποιος θυμάται χρονιές δεσμών, ιδίως της δεκαετίας '90, το ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση ήταν τουλάχιστον 70-75%!!! Δεν άνοιγε ρουθούνι θυμάμαι... Τώρα μία τεράστια γκρίνια έχει κατακλύσει τα fora και εν γένει τη μαθηματική κοινότητα. Τα παιδιά των 17-18 χρονών, τα παιδιά των τότε Δεσμών, δεν είχαν ψυχή; Αφομοίωναν καλλίτερα την ύλη ή είχαν μεγαλύτερη οξυδέρκεια από τα σημερινά παιδιά; Φοβάμαι ότι ο λα'ι'κισμός από τη μία και η υπερπροστασία στα νέα παιδιά από την άλλη, οδηγούν τις επόμενες νέες γενεές στην υιοθέτηση μίας εν γένει παθητικής στάσης απέναντι στα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους που τελικά βολεύει σε άλλες καταστάσεις... Ο νοών, νεοείτω!!!Atemlos έγραψε:Πως χωρούσαν όλα όταν υπήρχαν οι Δέσμες;Στέλιος Μαρίνης έγραψε:Το πρόβλημα είναι ότι δεν χωράνε όλα.
Σαφώς και πρέπει να αντιδράσουμε Λευτέρη. Πέραν αυτού, η στάση της Ε.Μ.Ε. ποια είναι; Γιατί εσιώπησε; Δεν πρέπει να πάρει μία θέση δημόσια επί της νέας ύλης ;Πρωτοπαπάς Λευτέρης έγραψε:Η μείωση της ύλης είναι το λιγότερο ύποπτη. Πρέπει να αντιδράσουμε ως μαθηματική κοινότητα.
Χρήστος Λοΐζος
- Στέλιος Μαρίνης
- Επικοινωνία:
Έλα μου ντε... και με εκτρωματικά θέματα σχεδόν κάθε χρόνο!!! Όποιος θυμάται χρονιές δεσμών, ιδίως της δεκαετίας '90, το ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση ήταν τουλάχιστον 70-75%!!! Δεν άνοιγε ρουθούνι θυμάμαι... Τώρα μία τεράστια γκρίνια έχει κατακλύσει τα fora και εν γένει τη μαθηματική κοινότητα. Τα παιδιά των 17-18 χρονών, τα παιδιά των τότε Δεσμών, δεν είχαν ψυχή; Αφομοίωναν καλλίτερα την ύλη ή είχαν μεγαλύτερη οξυδέρκεια από τα σημερινά παιδιά; Φοβάμαι ότι ο λα'ι'κισμός από τη μία και η υπερπροστασία στα νέα παιδιά από την άλλη, οδηγούν τις επόμενες νέες γενεές στην υιοθέτηση μίας εν γένει παθητικής στάσης απέναντι στα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους που τελικά βολεύει σε άλλες καταστάσεις... Ο νοών, νεοείτω!!!Christos75 έγραψε:Atemlos έγραψε:Πως χωρούσαν όλα όταν υπήρχαν οι Δέσμες;Στέλιος Μαρίνης έγραψε:Το πρόβλημα είναι ότι δεν χωράνε όλα.
Θυμηθείτε ότι στις σχολές υψηλού "κύρους" εισάγονταν κατά κανόνα απόφοιτοι με τη δυνατότητα να κρατούν μαθήματα.
Κάποτε οι καμπύλες των γραφικών παραστάσεων ζωντανεύουν, είναι διαφορίσιμες γιατί είναι λείες κι όμορφες, έχουν ακρότατες τιμές γιατί αρνούνται τη μονοτονία, δεν έχουν όριο πραγματικό, αλλά μπορείς και τις φαντάζεσαι στο άπειρο και η ασύμπτωτη ευθεία είναι το καράβι που σε ταξιδεύει πλάι τους.
- Christos75
- Επικοινωνία:
Σαφώς και το θυμόμαστε και μάλιστα πολύ καλά! Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει εδώ και 15 χρόνια η δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας τα θέματα ελάφρυναν και η ύλη μειώθηκε. Γιατί εάν θυμάστε στις Δέσμες είχε στα Μαθηματικά τρία βιβλία. Βιβλίο Ανάλυσης, Βιβλίο Άλγεβρας & Βιβλίο Αναλυτικής γεωμετρίας με διανύσματα εσωτερικό-εξωτερικό γινόμενο και δε συμμαζεύεται!!! Με μία λέξη χ α μ ό ς !!! Δεν είπαμε να γίνει το ίδιο. Γι' αυτό και μαζεύτηκε η ύλη σε λιγότερο από το μισό και τα θέματα ελάφρυναν κατά πολύ! Από εκείνο όμως το σημείο, μέχρι του σημείου τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης να είναι μόνο Ανάλυση... ε νομίζω το παρακάναμε στη λιτότητα!!! Πέραν του τι κόπηκε και πως, η νέα κατανομή της ύλης είναι-κατ'εμέ-αθλία! Είναι δυνατόν υποψήφιος ο οποίος θέλει να εισαχθεί σε οικονομικές σχολές, να μαθαίνει υπαρξιακά θεωρήματα με διάφορες τεχνικές κλπ και να αγνοεί Στατιστική, πιθανότητες ίσως ; ; ; Αυτά κατά την προσωπική μου άποψη δεν δείχνουν ουδέ μία σοβαρότητα απέναντι στη μαθηματική παιδεία, το αντίθετο μάλλον...Στέλιος Μαρίνης έγραψε:Έλα μου ντε... και με εκτρωματικά θέματα σχεδόν κάθε χρόνο!!! Όποιος θυμάται χρονιές δεσμών, ιδίως της δεκαετίας '90, το ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση ήταν τουλάχιστον 70-75%!!! Δεν άνοιγε ρουθούνι θυμάμαι... Τώρα μία τεράστια γκρίνια έχει κατακλύσει τα fora και εν γένει τη μαθηματική κοινότητα. Τα παιδιά των 17-18 χρονών, τα παιδιά των τότε Δεσμών, δεν είχαν ψυχή; Αφομοίωναν καλλίτερα την ύλη ή είχαν μεγαλύτερη οξυδέρκεια από τα σημερινά παιδιά; Φοβάμαι ότι ο λα'ι'κισμός από τη μία και η υπερπροστασία στα νέα παιδιά από την άλλη, οδηγούν τις επόμενες νέες γενεές στην υιοθέτηση μίας εν γένει παθητικής στάσης απέναντι στα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους που τελικά βολεύει σε άλλες καταστάσεις... Ο νοών, νεοείτω!!!Christos75 έγραψε:Atemlos έγραψε:Πως χωρούσαν όλα όταν υπήρχαν οι Δέσμες;Στέλιος Μαρίνης έγραψε:Το πρόβλημα είναι ότι δεν χωράνε όλα.
Θυμηθείτε ότι στις σχολές υψηλού "κύρους" εισάγονταν κατά κανόνα απόφοιτοι με τη δυνατότητα να κρατούν μαθήματα.
Χρήστος Λοΐζος
-
S-Dimopoulos
Εγώ θέλω να κάνω την εξής ερώτηση: καλύτερος πρωτοετής φοιτητής είναι αυτός που έχει συσσωρεύσει περισσότερες γνώσεις από διάφορα μαθηματικά πεδία ή αυτός που έχει μάθει να σκέφτεται μαθηματικά; Με αυτό εννοώ να μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις του στο χαρτί χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά εργαλεία που κατεχει και να έχει μάθει να παλεύει τα προβλήματα κάνωντας τη δική του έρευνα και εφαρμόζοντας τις δικές του ιδέες πριν ζητήσει τη βοήθεια ή τη λύση που θα έρθει από κάποιον καθηγητή, φροντιστή ή όποιον άλλον.
Δεν έχει πολλά χρόνια που ήμουν φοιτητής, αλλά σίγουρα ξέρω τα παρακάτω:
1) Το να μαθαίνεις τα Μαθηματικά (όπως και τη Φυσική και τη Χημεία και όλες τις θετικές επιστήμες) μέσα από μεθοδολογίες και ατέλειωτο αριθμό ασκήσεων -βλέπε προετοιμασία Πανελληνίων- γίνεται κάποια στιγμή ΕΘΙΣΜΟΣ, και οι πιο πολλοί φοιτητές ξέρουν μόνο να αναπαράγουν και όχι να παράγουν Μαθηματικά.
2) Θυμάμαι κι από τον εαυτό μου ότι στις Πανελλήνιες δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να ασχολήθω και με τα έξι εξεταζόμενα μαθήματα όπως θα έπρεπε. Οι μεθοδολογίες και οι στίβες των ασκήσεων ήταν η μόνη λύση στον χρόνο που είχα για να τα βγάλω πέρα. Βλέπω τον κάθε κλάδο (Φυσικούς, Μαθηματικούς, Χημικούς κτλ) να κατακρίνει τις αλλαγές στην ύλη αλλά κανείς δε σκέφτηκε ότι με έξι φουσκωμένα μαθήματα είναι αδύνατον να παράγουν επιστήμονες, παράγουν παπαγάλους επί το πλείστον.
Ένα δύσκολο πρόβλημα Ανάλυσης που μπορεί να πάρει μέρες να λυθεί από τον μαθητή, πολλές φορές είναι πιο διδακτικό από 100 απλές εφαρμογές σε ένα σχολικό βοήθημα. Αλλά δίνεται στα αλήθεια η ευκαιρία στον διδάσκοντα ή στον μαθητή να το κάνουν;
Συγκεκριμένα για τις φετινές αλλαγές, εννοείται ότι είναι εκ του προχείρου όπως και οποιαδήποτε αλλαγή έχει γίνει τελευταία. Εγώ είμαι σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία και φέτος αλλαξε η ύλη σε ένα μάθημα. Αυτό που γίνεται τώρα που τέλειωσε το έτος είναι μια αναλυτική μελέτη στο κατα πόσον αυτή η αλλαγή ήταν πετυχημένη, αν παρουσιάστηκαν προβλήματα, ποιες είναι πιθανές βελτιώσεις και πολλά αλλα. Ούτε μια φορά δεν έχω δει να γίνεται κάτι τέτοιο με τις αλλαγές στην ύλη των Πανελλαδικών που είναι τόσο κρίσιμη για την παιδεία.
Αυτό που εύχομαι είναι κάποια στιγμή η αλλαγή στην ύλη να γίνει έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα και να απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας και της ακαδημίας και όχι στα προσωπικά γούστα και τις νόρμες που έχει ο καθένας μας από τη μαθηματική του εμπειρία. Δεν μπορεί ακόμα να συζητάμε για τις Δέσμες!! Γίνεται τόση έρευνα τη σήμερον ημέρα περι διδασκαλίας των Μαθηματικών, κι εμείς ακόμα κολλάμε στο ίδιο σύστημα του 1983;!
Δεν έχει πολλά χρόνια που ήμουν φοιτητής, αλλά σίγουρα ξέρω τα παρακάτω:
1) Το να μαθαίνεις τα Μαθηματικά (όπως και τη Φυσική και τη Χημεία και όλες τις θετικές επιστήμες) μέσα από μεθοδολογίες και ατέλειωτο αριθμό ασκήσεων -βλέπε προετοιμασία Πανελληνίων- γίνεται κάποια στιγμή ΕΘΙΣΜΟΣ, και οι πιο πολλοί φοιτητές ξέρουν μόνο να αναπαράγουν και όχι να παράγουν Μαθηματικά.
2) Θυμάμαι κι από τον εαυτό μου ότι στις Πανελλήνιες δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να ασχολήθω και με τα έξι εξεταζόμενα μαθήματα όπως θα έπρεπε. Οι μεθοδολογίες και οι στίβες των ασκήσεων ήταν η μόνη λύση στον χρόνο που είχα για να τα βγάλω πέρα. Βλέπω τον κάθε κλάδο (Φυσικούς, Μαθηματικούς, Χημικούς κτλ) να κατακρίνει τις αλλαγές στην ύλη αλλά κανείς δε σκέφτηκε ότι με έξι φουσκωμένα μαθήματα είναι αδύνατον να παράγουν επιστήμονες, παράγουν παπαγάλους επί το πλείστον.
Ένα δύσκολο πρόβλημα Ανάλυσης που μπορεί να πάρει μέρες να λυθεί από τον μαθητή, πολλές φορές είναι πιο διδακτικό από 100 απλές εφαρμογές σε ένα σχολικό βοήθημα. Αλλά δίνεται στα αλήθεια η ευκαιρία στον διδάσκοντα ή στον μαθητή να το κάνουν;
Συγκεκριμένα για τις φετινές αλλαγές, εννοείται ότι είναι εκ του προχείρου όπως και οποιαδήποτε αλλαγή έχει γίνει τελευταία. Εγώ είμαι σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία και φέτος αλλαξε η ύλη σε ένα μάθημα. Αυτό που γίνεται τώρα που τέλειωσε το έτος είναι μια αναλυτική μελέτη στο κατα πόσον αυτή η αλλαγή ήταν πετυχημένη, αν παρουσιάστηκαν προβλήματα, ποιες είναι πιθανές βελτιώσεις και πολλά αλλα. Ούτε μια φορά δεν έχω δει να γίνεται κάτι τέτοιο με τις αλλαγές στην ύλη των Πανελλαδικών που είναι τόσο κρίσιμη για την παιδεία.
Αυτό που εύχομαι είναι κάποια στιγμή η αλλαγή στην ύλη να γίνει έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα και να απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας και της ακαδημίας και όχι στα προσωπικά γούστα και τις νόρμες που έχει ο καθένας μας από τη μαθηματική του εμπειρία. Δεν μπορεί ακόμα να συζητάμε για τις Δέσμες!! Γίνεται τόση έρευνα τη σήμερον ημέρα περι διδασκαλίας των Μαθηματικών, κι εμείς ακόμα κολλάμε στο ίδιο σύστημα του 1983;!
- Αρχιμήδης 6
Και ταS-Dimopoulos έγραψε:Εγώ θέλω να κάνω την εξής ερώτηση: καλύτερος πρωτοετής φοιτητής είναι αυτός που έχει συσσωρεύσει περισσότερες γνώσεις από διάφορα μαθηματικά πεδία ή αυτός που έχει μάθει να σκέφτεται μαθηματικά;
σε συνδυασμό. Το ένα συμπληρώνει το άλλο...Πολύ εύστοχα όσα είπες.
Λάθε βιώσας-Επίκουρος
Κανακάρης Δημήτριος.
Κανακάρης Δημήτριος.
-
nikolovasilis
Νέα ύλη 2015-2016
Καλήμερα οπώς θα γνωρίζετε ανακοινώθηκε η νέα ύλη για την χρονιά 2015-2016.ΑΝ γνωρίζει κάποιος ας μου απαντήσει στο εξής : οι ασκήσεις που αναφέρονται στην παραγώγιση της συνάρτησης -ολοκλήρωμα είναι εκτός ύλης?
Ρωτώ γιατί στην σελίδα του υπουργείου έχει ΄΄φαει΄΄ τον τύπο της συνάρτησης ή τουλάχιστον δεν εμφανίζεται στον browser μου.Επίσης αν ισχυει κάτι τέτοιο ακυρώνεται μια μεγάλη ομαδα ασκήσεων που προοριζόταν για 4ο θέμα.Δεν είναι περίεργο?
Ρωτώ γιατί στην σελίδα του υπουργείου έχει ΄΄φαει΄΄ τον τύπο της συνάρτησης ή τουλάχιστον δεν εμφανίζεται στον browser μου.Επίσης αν ισχυει κάτι τέτοιο ακυρώνεται μια μεγάλη ομαδα ασκήσεων που προοριζόταν για 4ο θέμα.Δεν είναι περίεργο?
- Γιώργος Απόκης
- Διευθύνον Μέλος
- Επικοινωνία:
Κατά την ταπεινή μου γνώμη:
1)Βασικές γνώσεις μιγαδικών (Τουλάχιστον μέχρι εσω-εξωτερικό γινόμενο και τριγωνομετρική μορφή) είναι απαραίτητες σε όλες τις πολυτεχνικές και σχολές θετικών επιστημών
2)Βασικές γνώσεις άλγεβρας (πίνακες-ορίζουσες) είναι απαραίτητες ΚΑΙ στις οικονομικές σχολές
Και τα δύο παραπάνω αντικείμενα πλέον απουσιάζουν εντελώς από τη β΄βάθμια.
1)Βασικές γνώσεις μιγαδικών (Τουλάχιστον μέχρι εσω-εξωτερικό γινόμενο και τριγωνομετρική μορφή) είναι απαραίτητες σε όλες τις πολυτεχνικές και σχολές θετικών επιστημών
2)Βασικές γνώσεις άλγεβρας (πίνακες-ορίζουσες) είναι απαραίτητες ΚΑΙ στις οικονομικές σχολές
Και τα δύο παραπάνω αντικείμενα πλέον απουσιάζουν εντελώς από τη β΄βάθμια.
-
kalafatis_kon
Αγαπητοί συνάδελφοι μου προκαλούν έκπληξη τα σχόλια που έχουν να κάνουν με την ανακοίνωση της ύλης και μιλούν περί υποβάθμισης των Μαθηματικών. Λές και τα Μαθηματικά περιμένουν να αποκτήσουν αξία από την ύλη ή τα βιβλία που θα ανακοινώσει το υπουργείο. Αν ήταν έτσι έπρεπε να κλαίμε, γιατί τα Μαθηματικά δεν είναι πλέον βασικό μάθημα της θετικής κατεύθυνσης, για τα ακατάλληλα βιβλία, για τις μειώσεις των ωρών διδασκαλίας και πάει λέγοντας. Αν πραγματικά πρέπει κάτι να μας απασχολήσει είναι η ποιότητα των Μαθηματικών που διδάσκουμε, ο αλγοριθμικός τρόπος σκέψης που προσπαθούμε να μυήσουμε τους μαθητές μας. Δεν με απογοητεύει καθόλου η έξοδος απο την ύλη της συνάρτησης ολοκλήρωμα. Για να μπορέσει κανείς να το διδάξει αποφεύγοντας "φωτογραφικές" μεθόδους χρειάζεται υποστήριξη Ευκλείδειας Γεωμετρίας (μέθοδος εξάντλησης) που δεν υπάρχει στις προηγούμενες τάξεις του σχολείου. Κάθε μείωση της ύλης σε γενικές γραμμές είναι καλή γιατί δίνει δυνατότητα για περαιτέρο εμβάθυνση σε αυτή που μένει. Αυτά όμως σε γενικές γραμμές είναι αποσπασματικά, πρέπει το θέμα της ύλης να εξεταστεί γενικότερα. Σαν κριτήριο για την εξέταση αυτή πρέπει να είναι η ιστορική εξέλιξη των Μαθηματικών μιά και την ίδια ουσιαστικά πορεία ακολουθούν και οι μαθητές.
Μπήκε η ταφόπλακα της Γεωμετρίας και των Μαθηματικών προσανατολισμού Β λυκείου. Ψάξτε να βρείτε επιχειρήματα για να πείσετε τους μαθητές σας να τα διαβάσουν...
Αυτή η ύλη θα ισχύει για μία ή δύο χρονιές.Κυκλάμινο έγραψε:Μπήκε η ταφόπλακα της Γεωμετρίας και των Μαθηματικών προσανατολισμού Β λυκείου. Ψάξτε να βρείτε επιχειρήματα για να πείσετε τους μαθητές σας να τα διαβάσουν...
- Christos75
- Επικοινωνία:
Προς το παρόν, ισχύει για το σχολικό έτος 2015-2016. Ωστόσο, είχαν ανακοινώσει οι «σοφοί» του υπουργείου ότι η νέα ύλη των μαθημάτων που θα έβγαινε αυτές τις ημέρες θα αποτελούσε την εξεταστέα ύλη όλων των μαθημάτων για τις επόμενες δύο σχολικές χρονιές. Πέραν αυτού, το σύστημα αυτό, θα είναι αρκετά «κοντό» διότι από την σχολική χρονιά 2017-2018 θα υπάρχει νέο σύστημα εισαγωγής στην τροτοβάθμια εκπαίδευσης με νέα ύλη και πάλι!!! Κοντολογίς, «ράβε, ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει»!!!vzf έγραψε:Αυτή η ύλη θα ισχύει για μία ή δύο χρονιές.Κυκλάμινο έγραψε:Μπήκε η ταφόπλακα της Γεωμετρίας και των Μαθηματικών προσανατολισμού Β λυκείου. Ψάξτε να βρείτε επιχειρήματα για να πείσετε τους μαθητές σας να τα διαβάσουν...
Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια "Κυκλάμινο"! Τη γεωμετρία την είχαν καταντήσει ένα δευτερο-τριτεύον μάθημα. Τώρα με τη νέα ύλη και εφόσον πλέον αποδεικνύεται γνωσιακά και εξεταστικά «άχρηστη» θα είναι για τα παιδιά η ώρα χαλάρωσης και αναμονής βαθμού για να μην ζοριστούν να διαβάσουν και άλγεβρα πολύ-πολύ! Πως φαίνεται ότι αυτοί που παίρνουν τις...«σοφές» αποφάσεις, δεν έχουν μπει σε τάξη... Πολύ θα ήθελα να τους καμαρώσω σε μία δειγματική διδασκαλία στη Γεωμετρία της Β' Λυκείου!!!Κυκλάμινο έγραψε:Μπήκε η ταφόπλακα της Γεωμετρίας και των Μαθηματικών προσανατολισμού Β λυκείου. Ψάξτε να βρείτε επιχειρήματα για να πείσετε τους μαθητές σας να τα διαβάσουν...
Χρήστος Λοΐζος
αγαπητοί συνάδελφοι,
παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τον σχετικό διάλογο που, η έγκριτη ιστοσελίδα μας, άνοιξε. Παρακάτω, παραθέτω κάποιες σκέψεις μου
ασκήσεις...κοπτοραπτικής
κάθε φορά που έχουμε μια οποιαδήποτε παρέμβαση της Πολιτείας (συνολική ή μερική), σε θέματα αναλυτικών προγραμμάτων ή εξεταστέας ύλης, αρχίζει πανελλαδικά μια έντονη συζήτηση, σχετικά με το αν έπρεπε να κοπεί ή να μείνει ή να επεκταθεί κάποιο μαθηματικό αντικείμενο. Κι αφού διχαστούμε (γενικά, αφού "πολυ-χαστούμε") και αρχίσουμε μια ατέρμονα κοπτοραπτική ύλης και μια αντιπαράθεση μεταξύ μας (όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, ανά δύο καθ’ όλους τους δυνατούς τρόπους), θα περιμένουμε "ήσυχα" για την επόμενη κοπτοραπτική αντιπαράθεση
Μια ολόκληρη ζωή ασχολούμαστε και διδάσκουμε στα παιδιά τα Μαθηματικά, με το επιχείρημα πως αυτά είναι άκρως αναγκαία. Το κοινωνικό σύνολο πληρώνει δισεκατομμύρια για εγκαταστάσεις, μισθούς και συντάξεις στους εκπαιδευτικούς. Κι όμως διαχρονικά η κρατούσα άποψη, του κοινωνικού συνόλου, για τα Μαθηματικά είναι ότι «τα Μαθηματικά δεν είναι για όλους, παρά μόνο για μερικούς προικισμένους, γι αυτό». Πιστεύετε λοιπόν πως αυτή η πεποίθηση, του κοινωνικού συνόλου, μας περιποιεί τιμή; Προσωπικά, πιστεύω το αντίθετο
Σε όλα τα παραπάνω, είναι βολικό να τους κολλήσουμε την ετικέτα: "είναι έργο ανίκανων και ανεύθυνων προσώπων από τα οποία θα πρέπει να απαλλαγούμε" και...καθαρίσαμε. Όμως, μια τέτοια άποψη, θα ήταν ανευθυνότητα από μέρους μας γιατί, συνάδελφοι, αυτές οι πολιτικές (οι ανεύθυνες κατ’ εμάς), είναι πολύ-πολύ υπεύθυνες και εκφράζουν μια ιδεολογική άποψη για το σκοπό και, άρα, το περιεχόμενο της Εκπαίδευσης (των διεθνικών Κέντρων στα οποία σχεδιάζονται κι απ’ τα οποία εκπορεύονται)
τι να κάνουμε;
για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος, θα πρότεινα να ανοίξουμε κάποτε, μέσω της έγκριτης ιστοσελίδας μας, ένα διάλογο χρονικής διάρκειας ενός έτους. Κι αφού εξοπλιστούμε με τεκμηριωμένες θέσεις, μετά να αποδυθούμε σε έναν αγώνα αποδοχής και υλοποίησης τους, από μέρους της Πολιτείας. Χωρίς τεκμηριωμένες θέσεις δεν θα πείσουμε ποτέ και κανέναν
Το θέμα είναι σύνθετο κι έχει προς διερεύνηση πολλές πλευρές. Εμείς προτείνουμε για επεξεργασία δύο απ’ αυτές
Ι. τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά των αναλυτικών προγραμμάτων και των κριτηρίων (εξετάσεων) επιλογής των υποψηφίων.
Τα θέτουμε με μορφή ρητορικών ερωτήσεων
α΄. η Εκπαίδευση είναι ιδεολογικά και πολιτικά ουδέτερη;
β΄. τα αναλυτικά προγράμματα είναι ιδεολογικά και πολιτικά ουδέτερα;
γ΄. μήπως το κάθε κοινωνικό σύστημα, μέσω της Εκπαίδευσης επιδιώκει να αναπαράξει τον εαυτό του και άρα διαμορφώνει δομές και συνθήκες συμβατές με τους όρους αναπαραγωγής του;
ΙΙ. για την ουσία του μαθήματος των Μαθηματικών
1ο βήμα σαν πρώτο βήμα, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και ν’ απαντήσουμε στο ερώτημα
τί είναι τα Μαθηματικά;
2ο βήμα μετά να είμαστε σε θέση ν’ απαντήσουμε στο ερώτημα
για ποιο λόγο διδάσκουμε τα Μαθηματικά;
3ο βήμα αν απαντήσουμε σ’ αυτά τα δύο ερωτήματα τότε και μόνο θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στο τρίτο ερώτημα
ποια Μαθηματικά θα διδάξουμε στις διάφορες
βαθμίδες της Εκπαίδευσης (Δημοτική, Μέση);
4ο βήμα αν απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα (αυστηρά με τη σειρά που τα διατυπώσαμε), τότε θα μπορέσουμε να απαντήσουμε και στο "αιώνιο" ερώτημα:
με ποιο τρόπο θα κρίνουμε ότι ένα παιδί είναι "ικανό"
να παρακολουθήσει την άλφα ή την βήτα Σχολή;
πράγμα που σημαίνει
με ποια κριτήρια θα ταξινομούμε τα παιδιά
στη ματαδευτεροβάθμια Εκπαίδευση;
με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης
παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τον σχετικό διάλογο που, η έγκριτη ιστοσελίδα μας, άνοιξε. Παρακάτω, παραθέτω κάποιες σκέψεις μου
ασκήσεις...κοπτοραπτικής
κάθε φορά που έχουμε μια οποιαδήποτε παρέμβαση της Πολιτείας (συνολική ή μερική), σε θέματα αναλυτικών προγραμμάτων ή εξεταστέας ύλης, αρχίζει πανελλαδικά μια έντονη συζήτηση, σχετικά με το αν έπρεπε να κοπεί ή να μείνει ή να επεκταθεί κάποιο μαθηματικό αντικείμενο. Κι αφού διχαστούμε (γενικά, αφού "πολυ-χαστούμε") και αρχίσουμε μια ατέρμονα κοπτοραπτική ύλης και μια αντιπαράθεση μεταξύ μας (όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, ανά δύο καθ’ όλους τους δυνατούς τρόπους), θα περιμένουμε "ήσυχα" για την επόμενη κοπτοραπτική αντιπαράθεση
Μια ολόκληρη ζωή ασχολούμαστε και διδάσκουμε στα παιδιά τα Μαθηματικά, με το επιχείρημα πως αυτά είναι άκρως αναγκαία. Το κοινωνικό σύνολο πληρώνει δισεκατομμύρια για εγκαταστάσεις, μισθούς και συντάξεις στους εκπαιδευτικούς. Κι όμως διαχρονικά η κρατούσα άποψη, του κοινωνικού συνόλου, για τα Μαθηματικά είναι ότι «τα Μαθηματικά δεν είναι για όλους, παρά μόνο για μερικούς προικισμένους, γι αυτό». Πιστεύετε λοιπόν πως αυτή η πεποίθηση, του κοινωνικού συνόλου, μας περιποιεί τιμή; Προσωπικά, πιστεύω το αντίθετο
Σε όλα τα παραπάνω, είναι βολικό να τους κολλήσουμε την ετικέτα: "είναι έργο ανίκανων και ανεύθυνων προσώπων από τα οποία θα πρέπει να απαλλαγούμε" και...καθαρίσαμε. Όμως, μια τέτοια άποψη, θα ήταν ανευθυνότητα από μέρους μας γιατί, συνάδελφοι, αυτές οι πολιτικές (οι ανεύθυνες κατ’ εμάς), είναι πολύ-πολύ υπεύθυνες και εκφράζουν μια ιδεολογική άποψη για το σκοπό και, άρα, το περιεχόμενο της Εκπαίδευσης (των διεθνικών Κέντρων στα οποία σχεδιάζονται κι απ’ τα οποία εκπορεύονται)
τι να κάνουμε;
για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος, θα πρότεινα να ανοίξουμε κάποτε, μέσω της έγκριτης ιστοσελίδας μας, ένα διάλογο χρονικής διάρκειας ενός έτους. Κι αφού εξοπλιστούμε με τεκμηριωμένες θέσεις, μετά να αποδυθούμε σε έναν αγώνα αποδοχής και υλοποίησης τους, από μέρους της Πολιτείας. Χωρίς τεκμηριωμένες θέσεις δεν θα πείσουμε ποτέ και κανέναν
Το θέμα είναι σύνθετο κι έχει προς διερεύνηση πολλές πλευρές. Εμείς προτείνουμε για επεξεργασία δύο απ’ αυτές
Ι. τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά των αναλυτικών προγραμμάτων και των κριτηρίων (εξετάσεων) επιλογής των υποψηφίων.
Τα θέτουμε με μορφή ρητορικών ερωτήσεων
α΄. η Εκπαίδευση είναι ιδεολογικά και πολιτικά ουδέτερη;
β΄. τα αναλυτικά προγράμματα είναι ιδεολογικά και πολιτικά ουδέτερα;
γ΄. μήπως το κάθε κοινωνικό σύστημα, μέσω της Εκπαίδευσης επιδιώκει να αναπαράξει τον εαυτό του και άρα διαμορφώνει δομές και συνθήκες συμβατές με τους όρους αναπαραγωγής του;
ΙΙ. για την ουσία του μαθήματος των Μαθηματικών
1ο βήμα σαν πρώτο βήμα, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και ν’ απαντήσουμε στο ερώτημα
τί είναι τα Μαθηματικά;
2ο βήμα μετά να είμαστε σε θέση ν’ απαντήσουμε στο ερώτημα
για ποιο λόγο διδάσκουμε τα Μαθηματικά;
3ο βήμα αν απαντήσουμε σ’ αυτά τα δύο ερωτήματα τότε και μόνο θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στο τρίτο ερώτημα
ποια Μαθηματικά θα διδάξουμε στις διάφορες
βαθμίδες της Εκπαίδευσης (Δημοτική, Μέση);
4ο βήμα αν απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα (αυστηρά με τη σειρά που τα διατυπώσαμε), τότε θα μπορέσουμε να απαντήσουμε και στο "αιώνιο" ερώτημα:
με ποιο τρόπο θα κρίνουμε ότι ένα παιδί είναι "ικανό"
να παρακολουθήσει την άλφα ή την βήτα Σχολή;
πράγμα που σημαίνει
με ποια κριτήρια θα ταξινομούμε τα παιδιά
στη ματαδευτεροβάθμια Εκπαίδευση;
με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης
- Christos75
- Επικοινωνία:
Η ΕΜΕ έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με τη νέα ύλη του μαθήματος της Γ´ Λυκείου.
Παραθέτω εδώ το link: http://www.hms.gr/node/971
Χρήστος Λοΐζος
- Πρωτοπαπάς Λευτέρης
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Τραγική ανακοίνωση, πάρα πολύ μακριά από την ουσία του προβλήματος.Christos75 έγραψε:Η ΕΜΕ έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με τη νέα ύλη του μαθήματος της Γ´ Λυκείου.
Την επόμενη φορά θα ζητήσουν την αντικατάσταση διδακτικών μας ωρών με Κοινωνιολογία (το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο).
Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
- Christos75
- Επικοινωνία:
Πρωτοπαπάς Λευτέρης έγραψε:Τραγική ανακοίνωση, πάρα πολύ μακριά από την ουσία του προβλήματος.Christos75 έγραψε:Η ΕΜΕ έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με τη νέα ύλη του μαθήματος της Γ´ Λυκείου.
Την επόμενη φορά θα ζητήσουν την αντικατάσταση διδακτικών μας ωρών με Κοινωνιολογία (το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο).
Χαχαχαχα... Γέλασα με την αντιστοιχία που έδωσες. Ωστόσο, θα επιθυμούσα να δουν κι άλλοι συνάδελφοι τη θέση που πήρε η ΕΜΕ για το θέμα της προσωρινής ύλης και τη χρονική της τοποθέτηση στο όλο θέμα!
Χρήστος Λοΐζος
Όπως ανέφερε κι ένας συνάδελφος σε προηγούμενο μήνυμα, εκτός από τα διανύσματα είναι και άλλα κομμάτια της ύλης των μαθηματικών που δεν έχει διδαχθεί ο μαθητής της Β τάξης που δεν πήγε θετικές σπουδές και θα του χρειαστούν στην Ανάλυση. Για παράδειγμα: απόσταση 2 σημείων, καθετότητα ευθειών, συντελεστής διεύθυνσης ευθείας που περνάει από 2 σημεία, απόσταση σημείου από ευθεία...
Για το λόγο αυτό προτείνω να εξαιρεθούν και άλλα κομμάτια της ύλης από την Ανάλυση Γ λυκείου, όπως η υποπαράγραφος "πρόβλημα εφαπτομένης", σελ. 211, 212 (χρειάζεται ο τύπος του συντελεστή δ/νσης ευθείας), η γεωμετρική ερμηνεία του Θ.Μ.Τ (για τον ίδιο λόγο), η άσκηση 9ii σελ. 239 (καθετότητα ευθειών) κλπ.
Αν συνεχίσουμε με αυτή τη λογική, δεν ξέρω τι θα πρέπει να μείνει τελικά στην ύλη...
Για το λόγο αυτό προτείνω να εξαιρεθούν και άλλα κομμάτια της ύλης από την Ανάλυση Γ λυκείου, όπως η υποπαράγραφος "πρόβλημα εφαπτομένης", σελ. 211, 212 (χρειάζεται ο τύπος του συντελεστή δ/νσης ευθείας), η γεωμετρική ερμηνεία του Θ.Μ.Τ (για τον ίδιο λόγο), η άσκηση 9ii σελ. 239 (καθετότητα ευθειών) κλπ.
Αν συνεχίσουμε με αυτή τη λογική, δεν ξέρω τι θα πρέπει να μείνει τελικά στην ύλη...
- Christos75
- Επικοινωνία:
Κυκλάμινο έγραψε:Όπως ανέφερε κι ένας συνάδελφος σε προηγούμενο μήνυμα, εκτός από τα διανύσματα είναι και άλλα κομμάτια της ύλης των μαθηματικών που δεν έχει διδαχθεί ο μαθητής της Β τάξης που δεν πήγε θετικές σπουδές και θα του χρειαστούν στην Ανάλυση. Για παράδειγμα: απόσταση 2 σημείων, καθετότητα ευθειών, συντελεστής διεύθυνσης ευθείας που περνάει από 2 σημεία, απόσταση σημείου από ευθεία...
Χρήστος Λοΐζος
Εγώ πάντως απορώ με το εξής.Ωραία βγάζουν τους Μιγαδικούς για να επιτρέψεις σε περσινούς μαθητές της Θεωρητικής να ακολουθήσουν Οικονομικά, αφού αυτοί δε διδάχθηκαν Μαθηματικά Κατεύθυνσης Β' Λυκείου (διανύσματα,κωνικές κλπ)
Γιατί δεν βάζουν τους Πίνακες;Από ότι ξέρω η Γραμμική Άλγεβρα βρίσκεται σε πάρα πολλά Προγράμματα Σπουδών τόσο σε θετικές, όσο οικονομικές και πληροφορικές σχολές.
Τώρα κάποιες άλλες σκέψεις.
Αρχικά,όσον αφορά την ύλη της Γ' Λυκείου για τις Πανελλήνιες, πιστεύω ότι κάθε 10 χρόνια περίπου πρέπει να αλλάζει.Προφανώς μετά από κάποια χρόνια με την ίδια ύλη υπάρχει ένας κορεσμός στα θέματα. Για αυτό, μετά από κάποιο αριθμό ετών αρχίζουν και εμφανίζονται θέματα που τρομάζουν τους μαθητές και κάνουν όλους εμάς να βρίζουμε την επιτροπή θεμάτων.
Επιπλέον, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου η ΕΜΕ να επανεξετάσει εξ ολοκλήρου την ύλη που θέλει για τη Γ' Λυκείου και κατ' επέκταση για όλο το Λύκειο.Και για τη Θετική Ομάδα και για την Οικονομικο-Πληροφορική Ομάδα.Και φυσικά πρέπει να είναι διαφορετικά τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης των δύο ομάδων προσανατολισμού.
Πρέπει με βάση τα Μαθηματικά του πρώτου έτους των προγραμμάτων σπουδών των σχολών κάθε ομάδας προσανατολισμού να παραχθεί η ύλη για τα Μαθηματικά της κάθε ομάδας προσανατολισμού.
Προσωπικά πιστεύω ότι στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης της Θετικής Ομάδας Προσανατολισμού πρέπει να υπάρχει και Άλγεβρα και Ανάλυση (πιθανώς και Αναλυτική Γεωμετρία), όπως είχαμε παλιά εμείς ως μαθητές στις Δέσμες. Δε νοείται η έλλειψη κάποιου από αυτά.
Στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης της Οικονομικο-Πληροφορικής Ομάδας Προσανατολισμού πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει Συνδυαστική και Στατιστική (με κατανομές,ελέγχους υποθέσεων κλπ).Πιθανώς και λίγη Ανάλυση αφού θα τη βρουν μπροστά τους στο πρώτο έτος.
Και βέβαια, Α' και Β' Λυκείου πρέπει να προετοιμάζουν τους μαθητές ακριβώς για αυτά τα παραπάνω.
Υπάρχουν πολλά κεφάλαια Μαθηματικών από τα οποία μπορεί να γίνει επιλογή στα Μαθηματικά και στις δύο ομάδες προσανατολισμού. Σε συνδυασμό φυσικά με αυτό που έγραψα παραπάνω ότι κάθε κάμποσα χρόνια η ύλη των Πανελλαδικών καλό θα ήταν να αλλάζει.
Όλα αυτά βέβαια είναι απλά κάποιες σκέψεις.Εγώ είμαι σχετικά νέος Μαθηματικός.Δεν ξέρω τι άποψη μπορεί να έχουν οι πιο έμπειροι από εμένα. Είναι ηλίου φαεινότερον όμως ότι πρέπει να γίνει μια εκτεταμένη έρευνα και διαβούλευση για το πρόγραμμα σπουδών των Μαθηματικών που θα ακολουθηθεί μετά από δύο χρόνια,που όπως φημολογείται θα ξαναλλάξει το σύστημα.
Γιατί δεν βάζουν τους Πίνακες;Από ότι ξέρω η Γραμμική Άλγεβρα βρίσκεται σε πάρα πολλά Προγράμματα Σπουδών τόσο σε θετικές, όσο οικονομικές και πληροφορικές σχολές.
Τώρα κάποιες άλλες σκέψεις.
Αρχικά,όσον αφορά την ύλη της Γ' Λυκείου για τις Πανελλήνιες, πιστεύω ότι κάθε 10 χρόνια περίπου πρέπει να αλλάζει.Προφανώς μετά από κάποια χρόνια με την ίδια ύλη υπάρχει ένας κορεσμός στα θέματα. Για αυτό, μετά από κάποιο αριθμό ετών αρχίζουν και εμφανίζονται θέματα που τρομάζουν τους μαθητές και κάνουν όλους εμάς να βρίζουμε την επιτροπή θεμάτων.
Επιπλέον, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου η ΕΜΕ να επανεξετάσει εξ ολοκλήρου την ύλη που θέλει για τη Γ' Λυκείου και κατ' επέκταση για όλο το Λύκειο.Και για τη Θετική Ομάδα και για την Οικονομικο-Πληροφορική Ομάδα.Και φυσικά πρέπει να είναι διαφορετικά τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης των δύο ομάδων προσανατολισμού.
Πρέπει με βάση τα Μαθηματικά του πρώτου έτους των προγραμμάτων σπουδών των σχολών κάθε ομάδας προσανατολισμού να παραχθεί η ύλη για τα Μαθηματικά της κάθε ομάδας προσανατολισμού.
Προσωπικά πιστεύω ότι στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης της Θετικής Ομάδας Προσανατολισμού πρέπει να υπάρχει και Άλγεβρα και Ανάλυση (πιθανώς και Αναλυτική Γεωμετρία), όπως είχαμε παλιά εμείς ως μαθητές στις Δέσμες. Δε νοείται η έλλειψη κάποιου από αυτά.
Στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης της Οικονομικο-Πληροφορικής Ομάδας Προσανατολισμού πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει Συνδυαστική και Στατιστική (με κατανομές,ελέγχους υποθέσεων κλπ).Πιθανώς και λίγη Ανάλυση αφού θα τη βρουν μπροστά τους στο πρώτο έτος.
Και βέβαια, Α' και Β' Λυκείου πρέπει να προετοιμάζουν τους μαθητές ακριβώς για αυτά τα παραπάνω.
Υπάρχουν πολλά κεφάλαια Μαθηματικών από τα οποία μπορεί να γίνει επιλογή στα Μαθηματικά και στις δύο ομάδες προσανατολισμού. Σε συνδυασμό φυσικά με αυτό που έγραψα παραπάνω ότι κάθε κάμποσα χρόνια η ύλη των Πανελλαδικών καλό θα ήταν να αλλάζει.
Όλα αυτά βέβαια είναι απλά κάποιες σκέψεις.Εγώ είμαι σχετικά νέος Μαθηματικός.Δεν ξέρω τι άποψη μπορεί να έχουν οι πιο έμπειροι από εμένα. Είναι ηλίου φαεινότερον όμως ότι πρέπει να γίνει μια εκτεταμένη έρευνα και διαβούλευση για το πρόγραμμα σπουδών των Μαθηματικών που θα ακολουθηθεί μετά από δύο χρόνια,που όπως φημολογείται θα ξαναλλάξει το σύστημα.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες