Άσκηση στα τρίγωνα
Συντονιστής: gbaloglou
-
Μαρία Σαμπάνη
Άσκηση στα τρίγωνα
Να αποδείξετε οτι υπάρχουν άπειρα ζεύγη άνισων τριγώνων με τις γωνίες τους ίσες μία προς μία και δύο πλευρές ίσες μία προς μία.
- Doloros
- Επιμελητής
Re: Άσκηση στα τρίγωνα
Στο σχήμαΜαρία Σαμπάνη έγραψε:Να αποδείξετε οτι υπάρχουν άπειρα ζεύγη άνισων τριγώνων με τις γωνίες τους ίσες μία προς μία και δύο πλευρές ίσες μία προς μία.
προφανώς όμοια, τα τρίγωνα:
, γιατί έχουν κοινή τη γωνία
.Νομίζω είναι προφανής ο τρόπος κατασκευής τέτοιων , απείρων, τριγώνων με τις προδιαγραφές που ζητάτε . (Υπάρχει και άλλος με ορθογώνια τρίγωνα)
Νίκος
-
Μαρία Σαμπάνη
Θεωρώ οτι πρέπει να γενικεύσουμε.
- Doloros
- Επιμελητής
Μαρία Σαμπάνη έγραψε:Θεωρώ οτι πρέπει να γενικεύσουμε.
Έστω δύο ευθύγραμμα τμήματα
.Κατασκευάζω το τμήμα
για το οποίο:
( κατασκευή τέταρτης ανάλογου) και επιλέγω τμήμα
. Στο τρίγωνο
και πάνω στην
θεωρώ σημείο
με
.Τα τρίγωνα
είναι τα ζητούμενα .Παραθέτω και δυναμικό αρχείο ( Γι’ αυτό και καθυστέρησα)
Νίκος
- Γιώργος Ρίζος
- Επιμελητής
Καλησπέρα σε όλους.
Έχω "δανεικό" υπολογιστή και wifi και δεν μπορώ να αναρτήσω σχήμα.
Το θέμα το έχουμε ξανασυζητήσει, ίσως και πολλές φορές.
Προφανώς αν οι τρεις πλευρές των τριγώνων ήταν ίσες μία προς μία, τα τρίγωνα θα ήταν ίσα.
Ερευνούμε λοιπόν την περίπτωση δύο τρίγωνα να έχουν δύο πλευρές τους και τρεις γωνίες ίσες μία προς μία, δίχως να είναι ίσα. Προφανώς τα τρίγωνα είναι όμοια. Οι ομόλογες πλευρές τους δεν μπορεί να είναι ίσες, γιατί τότε θα ήταν ίσα τα τρίγωνα.
Έστω
με
και
.
Τότε αρκεί να υπολογίσουμε την πλευρά
του δεύτερου τριγώνου, ώστε να ισχύει η αναλογία, (που προκύπτει από την ομοιότητα) 
Πράγματι υπάρχουν άπειρα τέτοια τρίγωνα με πέντε στοιχεία ίσα. Η προϋπόθεση είναι να ισχύουν για τις πλευρές τους, εκτός των τριγωνικών ανισοτήτων, και οι σχέσεις
.
Τέτοια τρίγωνα με πλευρές ακέραιους αριθμούς είναι τα τρίγωνα με πλευρές αντίστοιχα:
και
.
To θέμα είναι μία προσέγγιση του προβλήματος των δύο μέσων αναλόγων του Ιπποκράτη του Χίου.
edit: Τώρα βλέπω ότι ο Νίκος παραπάνω έχει ήδη δώσει το σχήμα που περιγράφω στην παραπάνω λύση.
Έχω "δανεικό" υπολογιστή και wifi και δεν μπορώ να αναρτήσω σχήμα.
Το θέμα το έχουμε ξανασυζητήσει, ίσως και πολλές φορές.
Προφανώς αν οι τρεις πλευρές των τριγώνων ήταν ίσες μία προς μία, τα τρίγωνα θα ήταν ίσα.
Ερευνούμε λοιπόν την περίπτωση δύο τρίγωνα να έχουν δύο πλευρές τους και τρεις γωνίες ίσες μία προς μία, δίχως να είναι ίσα. Προφανώς τα τρίγωνα είναι όμοια. Οι ομόλογες πλευρές τους δεν μπορεί να είναι ίσες, γιατί τότε θα ήταν ίσα τα τρίγωνα.
Έστω
με
και
. Τότε αρκεί να υπολογίσουμε την πλευρά
του δεύτερου τριγώνου, ώστε να ισχύει η αναλογία, (που προκύπτει από την ομοιότητα) 
Πράγματι υπάρχουν άπειρα τέτοια τρίγωνα με πέντε στοιχεία ίσα. Η προϋπόθεση είναι να ισχύουν για τις πλευρές τους, εκτός των τριγωνικών ανισοτήτων, και οι σχέσεις
.Τέτοια τρίγωνα με πλευρές ακέραιους αριθμούς είναι τα τρίγωνα με πλευρές αντίστοιχα:
και
.To θέμα είναι μία προσέγγιση του προβλήματος των δύο μέσων αναλόγων του Ιπποκράτη του Χίου.
edit: Τώρα βλέπω ότι ο Νίκος παραπάνω έχει ήδη δώσει το σχήμα που περιγράφω στην παραπάνω λύση.
-
Μαρία Σαμπάνη
Κι εγω κάπως έτσι το είχα σκεφτεί. Δηλαδή, αν ΑΒΓ τρίγωνο με πλευρές α,β,γ και ΔΕΖ όμοιο αυτού με μήκη ομόλογων πλευρών β,γ,δ τότε 
γ=λδ ,
,
Με την τριγωνική ανισότητα και στα δύο τρίγωνα έχουμε λ>0,
,
δηλαδή πρέπει
Κι εφόσον υπάρχουν άπειρες τιμές του λ στο παραπάνω διάστημα υπάρχουν κι άπειρα ζεύγη τριγώνων.
Τα μήκη των πλευρών του ενός θα είναι
και του άλλου
.
Ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε αν κ το έχετε συζητήσει. Είμαι καινούργια στο φόρουμ κι ίσως επαναλαμβάνομαι

γ=λδ ,
,
Με την τριγωνική ανισότητα και στα δύο τρίγωνα έχουμε λ>0,
,
δηλαδή πρέπει

Κι εφόσον υπάρχουν άπειρες τιμές του λ στο παραπάνω διάστημα υπάρχουν κι άπειρα ζεύγη τριγώνων.
Τα μήκη των πλευρών του ενός θα είναι

και του άλλου
.Ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε αν κ το έχετε συζητήσει. Είμαι καινούργια στο φόρουμ κι ίσως επαναλαμβάνομαι
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης