Τα παραπάνω δεν είναι φυσικά καινούργια ή μοναδικά: κάπως έτσι εξέλιπε η ανάγκη διδασκαλίας της Παραστατικής Γεωμετρίας στα πολυτεχνεία, ενώ φίλος μου έλεγε για τους φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών "γιατί να ασχοληθούν με τα Μαθηματικά κλπ αφού ξέρουν ότι υπάρχουν 4 γραφεία στην Θεσσαλονίκη που κάνουν όσους υπολογισμούς χρειάζονται για το κτίσιμο ενός κτηρίου;", κοκ Ερχόμενος τώρα στο θέμα του Λογισμού, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: θα δούμε ανάλογα φαινόμενα στις επόμενες δεκαετίες, καθώς τα διάφορα πακέτα κάνουν λίγο πολύ τα πάντα; Γιατί να 'παιδεύονται' τα 'παιδιά' με τις 'ζόρικες' έννοιες του ορίου, της παραγώγισης και του ολοκληρώματος ... όταν θα είναι αρκετή η μαθηματικοποίηση του όποιου πρακτικού προβλήματος; Ας αναφέρω εδώ ότι ο εξ Αμερικής παλιός συνάδελφος, Στατιστικός που έχει φυσικά διδάξει και Γραμμικό Προγραμματισμό, μου εξήγησε ότι ανάλογος κίνδυνος δεν υπάρχει -- προς το παρόν τουλάχιστον! -- για μαθήματα όπως Forecasting, Time Series κλπ ... καθώς εκεί έχει σημασία να αναγνωρίσει ο λύτης σε ποιο μοντέλο ανήκει το πρόβλημα, παρουσιάζει δηλαδή αυξημένη δυσκολία η μοντελοποίση/μαθηματικοποίηση του προβλήματος (σε σχέση με τις εφαρμογές του Γραμμικού Προγραμματισμού και, τολμώ να πω, και του Λογισμού). Βεβαίως στον Λογισμό είναι 'πολλά' τα πρακτικά προβλήματα που λύνονται πλήρως με το χέρι, σε αντίθεση με τον Γραμμικό Προγραμματισμό ... αλλά είναι πολλά και αυτά, 'εκτός βιβλίου' ιδίως, που δεν λύνονται με το χέρι, αναγόμενα σε μη υπολογίσιμα ολοκληρώματα, τερατώδεις παραγωγίσεις, κλπ κλπ Εννοείται ότι μια θετική πλευρά τέτοιου τύπου εξελίξεων θα ήταν η στροφή των μαθητών και φοιτητών από την τυπολατρική εφαρμογή κάποιων μαθηματικών κανόνων (ασκήσεις) στην κατανόηση και μαθηματικοποίηση πρακτικών θεμάτων (προβλήματα): έλεγα κάποτε στους φοιτητές μου -- ιδίως σε στιγμές εκνευρισμού, όταν γκρίνιαζαν για τα word problems (προβλήματα, προβλήματα εφαρμογών, πρακτικά προβλήματα) -- ότι "ο μόνος λόγος που παίρνετε αυτό το μάθημα (Calculus) είναι να είστε σε θέση να λύνετε πρακτικά προβλήματα (word problems)"
[Έχοντας πει όλα αυτά ... δεν μπορώ παρά να αναπολώ εκείνες τις Τρίτες του Εαρινού Εξαμήνου του 1989 ... που εκτός Μαθηματικού Τμήματος φοιτητές συμμετείχαν ισότιμα με τους δικούς μας σε συζητήσεις/αποδείξεις σχετιζόμενες με την θεωρητική πλευρά του Γραμμικού Προγραμματισμού!]