Απορία: Τι εννοούμε λέγοντας "πρόβλημα"

Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος

Άβαταρ μέλους
Στέλιος Μαρίνης
Επικοινωνία:

Απορία: Τι εννοούμε λέγοντας "πρόβλημα"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Μαρίνης »

Η λέξη έχει γίνει της μόδας και είναι και το κεντρικό θέμα του προσεχούς συνδρίου της ΕΜΕ. Μου έκανε εντύπωση στην προκήρυξη του συνεδρίου η μη επεξήγηση του όρου "πρόβλημα". Μήπως όλοι οι υπόλοιποι μαθηματικοί ξέρουν κάτι που εγώ αγνοώ;
Θα είμαι υπόχρεος σε όσους με βοηθήσουν να καταλάβω.
Κάποτε οι καμπύλες των γραφικών παραστάσεων ζωντανεύουν, είναι διαφορίσιμες γιατί είναι λείες κι όμορφες, έχουν ακρότατες τιμές γιατί αρνούνται τη μονοτονία, δεν έχουν όριο πραγματικό, αλλά μπορείς και τις φαντάζεσαι στο άπειρο και η ασύμπτωτη ευθεία είναι το καράβι που σε ταξιδεύει πλάι τους.
zorba_the_freak

Re: Απορία: Τι εννοούμε λέγοντας "πρόβλημα"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από zorba_the_freak »

Κατά τη γνώμη μου, η λέξη ''πρόβλημα'' επινοήθηκε για να ονομάσει έτσι τις ασκήσεις που αναφέρονται σε πρακτικά θέματα καθημερινότητας (σκάλες που ακουμπάνε σε τοίχο, χωράφια που ζητάμε εμβαδόν κ.τλ). Όμως όλα είναι ασκήσεις και μόνο ή προβλήματα και μόνο. Σε ξενόγλωσση βιβλιογραφία, δεν έχω συναντήσει τέτοια διαφοροποίηση. Όλα είναι problems.
Κική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κική »

Κάποιος καθηγητής μου είπε ότι λύση προβλήματος είναι η αντιμετώπιση πρωτότυπων καταστάσεων σε αντίθεση με την 'άσκηση' που απαιτεί εφαρμογή γνωστών τύπων- αλγορίθμων-θεωρίας
Έτσι για παράδειγμα η λύση μιας δευτεροβάθμιας εξίσωσης στην Γ Γυμνασίου είναι άσκηση ένω αν αυτή τεθεί σε μαθητές Α Γυμνασίου γίνεται πρόβλημα που απαιτεί προτότυπη για τους μαθητές λύση

Φιλικά Κική
Άβαταρ μέλους
Στέλιος Μαρίνης
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Μαρίνης »

Ευχαριστώ και τους δυο σας για τη συμμετοχή. Πράγματι τα όρια είναι ασαφή. Πράγματι το πρόβλημα διαφέρει από την άσκηση στο ότι δεν είναι άμεση εφαρμογή μιας μεθόδου. 'Εχω άποψη, αλλά περιμένω να συμμετάσχουν και άλλοι συνάδελφοι, γιατί σημασία έχει τι πιστεύουν οι έλληνες μαθηματικοί ότι είναι το πρόβλημα και όχι ο άλφα ή ο βήτα ορισμός.
Κάποτε οι καμπύλες των γραφικών παραστάσεων ζωντανεύουν, είναι διαφορίσιμες γιατί είναι λείες κι όμορφες, έχουν ακρότατες τιμές γιατί αρνούνται τη μονοτονία, δεν έχουν όριο πραγματικό, αλλά μπορείς και τις φαντάζεσαι στο άπειρο και η ασύμπτωτη ευθεία είναι το καράβι που σε ταξιδεύει πλάι τους.
jackbaron

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jackbaron »

Mε όλο το θάρρος κε Μαρίνη (για την καθυστέρηση), νομίζω ότι σαν πρόβλημα εννοούμε κάτι που ζητά μαθηματικοποίηση για να μεταφραστεί απο την καθημερινή ή την όποια επιστημονική γλώσσα σε μαθηματικές σχέσεις, να επιλυθεί εκεί και μετά να απομαθηματικοποιηθεί δηλαδή να καθοριστεί αν και πόσο οι μαθηματικές λύσεις εκφράζουν πραγματικές σχχέσεις στο χώρο του προβλήματος. Τυπικά πράγματα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διδακτική των Μαθηματικών”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες