Αρχίζω τη γραφή μου με κώδικα (επιτέλους!) δίνοντας μια ενδιαφέρουσα άσκηση,σχετική με τον υπολογισμό ενός ολοκληρώματος...
Να υπολογίσετε το ολοκλήρωμα:
\displaystyle \int\limits_0^1 {\sqrt[3]{{2x^3 - 3x^2 - x + 1}}} dx

Συντονιστές: Πρωτοπαπάς Λευτέρης, R BORIS, KAKABASBASILEIOS, Μπάμπης Στεργίου, m.pαpαgrigorakis, Καρδαμίτσης Σπύρος
\displaystyle 
και αλλάζει πρόσημο στο
. Για να παρακάμψουμε το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να επαναορίσουμε τον ολοκληρωτέο ως![f\left( x \right) = \left\{ {\begin{array}{*{20}{c}}
{\sqrt[3]{{2{x^3} - 3{x^2} - x + 1}}} & {0 \le x < \frac{1}{2}} \\
{-\sqrt[3]{{ - \left( {2{x^3} - 3{x^2} - x + 1} \right)}}} & {\frac{1}{2} \le x \le 1} \\
\end{array}} \right f\left( x \right) = \left\{ {\begin{array}{*{20}{c}}
{\sqrt[3]{{2{x^3} - 3{x^2} - x + 1}}} & {0 \le x < \frac{1}{2}} \\
{-\sqrt[3]{{ - \left( {2{x^3} - 3{x^2} - x + 1} \right)}}} & {\frac{1}{2} \le x \le 1} \\
\end{array}} \right](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/7f0de36d825356715c1b65a6b39da9e1.png)
αναμένεται το ολοκλήρωμα να βγεί 0. Αυτό επιτυχγάνεται τεχνικά γράφοντας
.
\displaystyle
''.Και η δική μου λύση είναι ουσιαστικά όπως του Νίκου, βάσει τηςchris_gatos έγραψε:Τελικα άλλοι μαθηματικοί δε θεωρούν χρήσιμο να λαμβάνουν περιορισμούς σε ρίζες με περιττό δείκτη;;;;Μα ο ορισμός και μόνο μιλάει ''για τη θετική λύση της εξίσωσης\displaystyle
x^n = a
''.

. Όποτε χρειαστεί να την γράψουμε, καταφεύγουμε σε "ακροβασία": μείον η κυβική ρίζα του αντιθέτου.
, ότι και αν είναι το a.
είναι απλή και ωραία αντίστροφη της αντιστρέψιμης
. Γιατί να την χάσουμε;
", δεν παραγωγίζεται (!) για x < 0. Όμως θα μας ήταν χρήσιμο να την διδάσκαμε, αφού η παράγωγος είναι
, 
κάτι θα χάσουμε: ή δεν θα επιτρέψουμε κλασματικούς εκθέτες είτε δεν θα έχουμε την ιδιότητα
.![\sqrt[\nu ]{\alpha } = x \Leftrightarrow \left\{ \begin{array}{l}
\alpha \ge 0 \\
x \ge 0 \\
{x^\nu } = \alpha \\
\end{array} \right\} \sqrt[\nu ]{\alpha } = x \Leftrightarrow \left\{ \begin{array}{l}
\alpha \ge 0 \\
x \ge 0 \\
{x^\nu } = \alpha \\
\end{array} \right\}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/964dd13d1d5b0d91240ab748d4ac0f89.png)
\displaystyle
% MathType!MTEF!2!1!+-
...Δύσκολη περίπτωση θα έλεγα, επαναλαμβάνω, μόνο λόγω της ασάφειας...Χίλια ευχαριστώ ξανά!Συμφωνούμε. Αυτά είναι σοβαρά πλεονεκτήματα. Στο πάλαι ποτέ βιβλίο μου, μάλιστα, είχα άσκηση που αναδεικνύει το πρόβλημα.nsmavrogiannis έγραψε: Φαίνεται ότι αν υιοθετήσουμε την σύμβασηκάτι θα χάσουμε: ή δεν θα επιτρέψουμε κλασματικούς εκθέτες είτε δεν θα έχουμε την ιδιότητα
.
Τα σχολικά βιβλία και κατ' επέκτασιν το σύνολο σχεδόν των μαθηματικών σπουδών (λέω σχεδόν διότι δεν ξέρω τι διδάσκει κανείς που) υιοθετούν, και σωστά, την σύμβαση ότι το υπόρριζο θα είναι μη αρνητικό και το αποτέλεσμα της ρίζας θα είναι και αυτό μη αρνητικό

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης