είναι το
. Συγκεκριμένα λέει:Δίνεται συνάρτηση
για την οποία ισχύει:
α) Να αποδείξετε ότι η
είναι 1-1β) Να αποδείξετε ότι το σύνολο τιμών της
είναι το 
Το α) εύκολα αποδεικνύεται. Το β) όμως πώς γίνεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος
είναι το
. Συγκεκριμένα λέει:
για την οποία ισχύει:
είναι 1-1
είναι το 
Και το β) είναι εύκολο.psaxno έγραψε: ↑Κυρ Νοέμ 11, 2018 2:57 amΧαίρεται. Προσπαθώ να λύσω μια άσκηση που ζητείται η απόδειξη πως το σύνολο τιμών τηςείναι το
. Συγκεκριμένα λέει:
Δίνεται συνάρτησηγια την οποία ισχύει:
α) Να αποδείξετε ότι ηείναι 1-1
β) Να αποδείξετε ότι το σύνολο τιμών τηςείναι το
με
; Αν στην θέση του
είχες κάτι άλλο, θα μπορούσες;Θα περιγράψω έναν διαφορετικό τρόπο εύρεσης το ΣΤ από αυτόν που περιγράφει ο κ.Λάμπρου παραπάνω.psaxno έγραψε: ↑Κυρ Νοέμ 11, 2018 2:57 amΧαίρεται. Προσπαθώ να λύσω μια άσκηση που ζητείται η απόδειξη πως το σύνολο τιμών τηςείναι το
. Συγκεκριμένα λέει:
(1) Αν φανταστείς την
σαν αντιστοίχιση που την τροφοδοτείς με
τότε όταν εξαντλήσεις όλα τα
τα
είναι το 
. Όποιο και αν είναι αυτό σίγουρα θα είναι κάποιο
Όμως
. Δεδομένου ότι το ΣΤ της
(δηλαδή αυτό που ψάχνουμε) είναι
έχουμε τελικά ότι 
=500 θα έχω
, το οποίο δε με βοηθάει παρακάτω. Κάτι άλλο που σκέφτηκα ήταν το
ούτως ώστε να έχω
, που και πάλι δε με βοηθάει. Κι αν εξισώσω τα δύο παραπάνω, δηλαδή
, λόγω του ότι η
συνεπάγεται ότι 498=0, που δεν ισχύει. Βέβαια καταλήγω σε αυτό, επειδή αν
ή
, το χ θα παίρνει κάποιες τιμές, που μου είναι άγνωστες αφού δεν έχω τον τύπο της f για να το υπολογίσω. Με δοκιμές που έκανα βρήκα πως
, κι έτσι
, το οποίο ταιριάζει, γιατί αν βάλω στην
όπου χ=χ-1 θα βγει χ-1+1=χ, δηλαδή το αποτέλεσμα της
. Αυτό όμως δεν ξέρω πώς μπορώ να το αποδείξω, γιατί όπως είπα βρέθηκε με δοκιμές, αφού αν μπορούσα είναι προφανές πως το σύνολο τιμών θα βρεθεί από τον τύπο της αντίστροφης
, το οποίο έχει πεδίο ορισμού όλο το
, και άρα το σύνολο τιμών της
είναι το
.
και η εξίσωση γίνεται
. Άρα το σύνολο τιμών της
είναι το
, όπως και το πεδίο ορισμού της. Από τον ορισμό της σύνθεσης συναρτήσεων ισχύει
, άρα για να είναι αυτό ίσο με
, θα είναι
και
. Οπότε αντίστοιχα και τα σύνολα τιμών αυτών των δύο θα είναι το
. Ή μήπως αυτό παρ' όλα αυτά δεν αποδεικνύει κάτι για τα σύνολα τιμών;Κάνεις τα εύκολα δύσκολα. Καλύτερα να εργάζεσαι με αυτά που ισχύουν παρά να μπαίνεις σε έναν λαβύρινθο με αυτά
αν θέσουμε
; Αυτό γενικά δεν είναι σωστό. Πάρε π.χ.
Το βέβαιο είναι ότι
.
και όχι
περιορισμένη σε ένα υποσύνολο
έχει σύνολο τιμών το
αναγκαστικά το σύνολο τιμών της
ορισμένης στο
θα είναι το
Νομίζω το παρακάτω σχήμα βοηθάει. Στο δικό μας παράδειγμα βάλε 
ώστε
ενώ ο κ. Λάμπρου το βρίσκει
.Για το β).psaxno έγραψε: ↑Κυρ Νοέμ 11, 2018 2:57 amΧαίρεται. Προσπαθώ να λύσω μια άσκηση που ζητείται η απόδειξη πως το σύνολο τιμών τηςείναι το
. Συγκεκριμένα λέει:
. Θα δείξουμε ότι υπάρχει (ακριβώς ένα)
ώστε
.
, παίρνουμε
, άρα επιλέγουμε
, και εύκολα διαπιστώνεται ότι ισχύει η
, άρα το σύνολο τιμών της
είναι το
.Αν και παλιό ποστ μου άρεσε η άσκηση και θέλω να δείξω μια λύση που μου ήρθε στο μυαλόpsaxno έγραψε: ↑Κυρ Νοέμ 11, 2018 2:57 amΧαίρεται. Προσπαθώ να λύσω μια άσκηση που ζητείται η απόδειξη πως το σύνολο τιμών τηςείναι το
. Συγκεκριμένα λέει:

με
έχει λύση για κάθε 

Εχεις λάθος.Nikos002 έγραψε: ↑Τετ Αύγ 21, 2019 11:33 amΑν και παλιό ποστ μου άρεσε η άσκηση και θέλω να δείξω μια λύση που μου ήρθε στο μυαλόpsaxno έγραψε: ↑Κυρ Νοέμ 11, 2018 2:57 amΧαίρεται. Προσπαθώ να λύσω μια άσκηση που ζητείται η απόδειξη πως το σύνολο τιμών τηςείναι το
. Συγκεκριμένα λέει:
Για να αποδείξουμε ότι η f έχει σύνολο τιμών το
Αρκεί να δείξω ότι η εξίσωσημε
έχει λύση για κάθε
Το οποιο μας δείχνει ότι για κάθε α υπάρχει λύση στην εξίσωση άρα και στην ισοδύναμη της την
Άρα η f έχει σύνολο τιμών το![]()
Δεν μπορώ να το διακρίνω μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε ;ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: ↑Τετ Αύγ 21, 2019 11:40 amΕχεις λάθος.Nikos002 έγραψε: ↑Τετ Αύγ 21, 2019 11:33 amΑν και παλιό ποστ μου άρεσε η άσκηση και θέλω να δείξω μια λύση που μου ήρθε στο μυαλόpsaxno έγραψε: ↑Κυρ Νοέμ 11, 2018 2:57 amΧαίρεται. Προσπαθώ να λύσω μια άσκηση που ζητείται η απόδειξη πως το σύνολο τιμών τηςείναι το
. Συγκεκριμένα λέει:
έχει λύση για κάθε
Το οποιο μας δείχνει ότι για κάθε α υπάρχει λύση στην εξίσωση άρα και στην ισοδύναμη της την
Κοίταξε την τελευταία ισοδυναμία.
Από τηνNikos002 έγραψε: ↑Τετ Αύγ 21, 2019 12:51 pmΔεν μπορώ να το διακρίνω μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε ;ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: ↑Τετ Αύγ 21, 2019 11:40 amΕχεις λάθος.Nikos002 έγραψε: ↑Τετ Αύγ 21, 2019 11:33 amΑν και παλιό ποστ μου άρεσε η άσκηση και θέλω να δείξω μια λύση που μου ήρθε στο μυαλόpsaxno έγραψε: ↑Κυρ Νοέμ 11, 2018 2:57 amΧαίρεται. Προσπαθώ να λύσω μια άσκηση που ζητείται η απόδειξη πως το σύνολο τιμών τηςείναι το
. Συγκεκριμένα λέει:
έχει λύση για κάθε
Κοίταξε την τελευταία ισοδυναμία.

ότι 

έχει λύση για κάθε
και πηγαίνω σε μια ισοδύναμη εξίσωση η οποία έχει λύση για κάθε
καθώς η ταυτοτικη έχει συνολικό τιμών το 
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι προσπαθεί να σου πει ο Σταύρος που επισημαίνει ότι η λύση σου είναι λάθος.
Ζητω συγνωμη , απλως δεν κοιταω τις λυσεις των υπολοιπων μου εκανε εντυπωση το ερωτημα και ειπα να το προσπαθησω και να παρουσιασω την προσπαθεια μου .Ωστοσο δεν μπορω να αντιληφθω το λαθος αν μπορειτε να με βοηθησετεMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τετ Αύγ 21, 2019 4:43 pmΜάλλον δεν έχεις καταλάβει τι προσπαθεί να σου πει ο Σταύρος που επισημαίνει ότι η λύση σου είναι λάθος.
Έχω όμως και μία δεύτερη απορία: Αφού στο ποστ #8, αμέσως πριν από την "λύση" σου, ο Ορέστης έχει γράψει σωστή λύση στο ίδιο ύφος με την δική σου (αλλά χωρίς τα λάθη), ποιος ο λόγος να επανερχόμαστε;
Γράφε τουλάχιστον με σωστά Ελληνικά (τονισμό των λέξεων, στίξη και λοιπά). Στο έχουμε πει πολλές φορές αυτό, στο φόρουμ.
Nikos002 έγραψε: ↑Τετ Αύγ 21, 2019 4:55 pmΖητώ συγνωμη , απλώς δεν κοιτάω τις λύσεις των υπόλοιπων. Μου έκανε εντύπωση το ερώτημα και είπα να το προσπαθήσω και να παρουσιάσω την προσπάθεια μου .Ωστόσο δεν μπορώ να αντιληφθώ το λάθος μου, αν μπορείτε να με βοηθήσετε.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τετ Αύγ 21, 2019 4:43 pmΜάλλον δεν έχεις καταλάβει τι προσπαθεί να σου πει ο Σταύρος που επισημαίνει ότι η λύση σου είναι λάθος.
Έχω όμως και μία δεύτερη απορία: Αφού στο ποστ #8, αμέσως πριν από την "λύση" σου, ο Ορέστης έχει γράψει σωστή λύση στο ίδιο ύφος με την δική σου (αλλά χωρίς τα λάθη), ποιος ο λόγος να επανερχόμαστε;
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες