Πώς να διαλέξω τομέα εξειδίκευσης;
Συντονιστής: spyros
Πώς να διαλέξω τομέα εξειδίκευσης;
Ξέρω πως είναι ακόμα νωρίς για να με απασχολεί αυτό το θέμα, αλλά δε μπορώ να μη το σκέφτομαι. Για παράδειγμα, το ΑΠΘ προσφέρει τους εξής τομείς:
1)Άλγεβρας, Θεωρίας Αριθμών και Μαθηματικής Λογικής
2)Γεωμετρίας
3)Επιστήμης Υπολογιστών και Αριθμητικής Ανάλυσης
4)Μαθηματικής Ανάλυσης
5)Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας
Αν ενδιαφέρομαι εξίσου για τους 1) και 2), όταν αναγκαστώ να επιλέξω έναν εκ των δύο θα χάσω κάθε ελπίδα να εμβαθύνω στον άλλο;
1)Άλγεβρας, Θεωρίας Αριθμών και Μαθηματικής Λογικής
2)Γεωμετρίας
3)Επιστήμης Υπολογιστών και Αριθμητικής Ανάλυσης
4)Μαθηματικής Ανάλυσης
5)Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας
Αν ενδιαφέρομαι εξίσου για τους 1) και 2), όταν αναγκαστώ να επιλέξω έναν εκ των δύο θα χάσω κάθε ελπίδα να εμβαθύνω στον άλλο;
Ετικέτες:
Re: Πώς να διαλέξω τομέα εξειδίκευσης;
Από εσένα εξαρτάται. Το να διαλέξεις μια εξειδίκευση σε προπτυχιακό τμήμα μαθηματικών ελλάδας απλά σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πάρεις λίγα παραπάνω μαθήματα σε αυτόν τον τομέα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσεις επαφή με την δεύτερη επιλογή σου. Μπορείς να ασχοληθείς με τον άλλο τομέα με προσωπικό διάβασμα η επανάληψη μαθημάτων που έχεις πάρει στη δεύτερη επιλογή σου.
Για να καταλάβεις, εγώ έχω κάνει διδακτορικό στην ανάλυση αλλά πιστεύω ότι δεν έχω μείνει πίσω στην άλγεβρα που μου αρέσει και αυτή αρκετά.
Μην ανυσηχείς τόσο πολύ από τώρα. Από εσένα εξαρτάται πάντως.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσεις επαφή με την δεύτερη επιλογή σου. Μπορείς να ασχοληθείς με τον άλλο τομέα με προσωπικό διάβασμα η επανάληψη μαθημάτων που έχεις πάρει στη δεύτερη επιλογή σου.
Για να καταλάβεις, εγώ έχω κάνει διδακτορικό στην ανάλυση αλλά πιστεύω ότι δεν έχω μείνει πίσω στην άλγεβρα που μου αρέσει και αυτή αρκετά.
Μην ανυσηχείς τόσο πολύ από τώρα. Από εσένα εξαρτάται πάντως.
Κωνσταντίνος Σμπώκος
- gbaloglou
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Αν και (πρώην) πανεπιστημιακός (εξωτερικού), δεν είμαι και ο πιο κατάλληλος για λεπτομερή απάντηση. Θα σταθώ μόνο στο θέμα της εμβάθυνσης, τονίζοντας απλά ότι, όπως και σχεδόν όλα στην ζωή μας, είναι κάτι πολύ σχετικό. Το πόσο θα εμβαθύνεις και που θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τις πνευματικές δυνατότητες και τις γενικότερες περιστάσεις σου και δευτερευόντως από τις *αρχικές* επιλογές σου. (Δεν γνωρίζω καν αν και πότε οφείλει ο κάθε φοιτητής Μαθηματικών να επιλέξει κατεύθυνση στην Ελλάδα ... και δεν θυμάμαι ούτε καν τι ακριβώς συνέβαινε στο πρώην πανεπιστήμιο μου.) Γενικά, καλώς ή κακώς, τα Εφηρμοσμένα Μαθηματικά θεωρούνται ευκολότερα από τα Θεωρητικά, ενώ πολλοί τα προτιμούν και για λόγους επαγγελματικής αποκατάστασης. Δεν ξέρω τι πληροφορίες υπάρχουν στον όποιον Οδηγό Σπουδών του τμήματος σου, κάτι θα μάθεις και από παλαιότερους, στήνε αυτί και σε κανένα πηγαδάκι 
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω
Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
-
bouzoukman
- Επικοινωνία:
Αν σου αρέσουν τα καθαρά μαθηματικά προσπάθησε να πάρεις τα βασικά μαθήματα από όλες τις κατευθύνσεις 1 - 4. Είναι πολύ σημαντικό στο προπτυχιακό να πάρεις μία γεύση από όσα περισσότερα πεδία μπορείς. Αυτό ίσως σημαίνει ότι θα μελετήσεις λίγο παραπάνω και θα δώσεις 3-4 έξτρα μαθήματα αλλά φαντάζομαι αυτό δεν είναι πρόβλημα! Ύστερα σε μεταπτυχιακό επίπεδο, και ακόμη περισσότερο σε διδακτορικό, θα αποφασίσεις που θες να επικεντρωθείς περισσότερο.
Να ξέρεις ότι αν κάνεις αιτήσεις για μεταπτυχιακό, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, θα φαίνεται πολύ καλύτερα στην αίτησή σου αν έχεις ένα ευρύτερο πεδίο γνώσεων.
Να ξέρεις ότι αν κάνεις αιτήσεις για μεταπτυχιακό, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, θα φαίνεται πολύ καλύτερα στην αίτησή σου αν έχεις ένα ευρύτερο πεδίο γνώσεων.
"Υπάρχει αρκετό φως γι' αυτούς που επιθυμούν να δουν και αρκετό σκοτάδι γι' αυτούς που έχουν την αντίθετη επιθυμία", B. Pascal
-
papamixalis
Αν μόλις μπήκες στη σχολή (καλή αρχή!), είναι πράγματι νωρίς να σε αγχώνει κάτι τέτοιο.
Μέχρι το 6ο εξάμηνο θα έχεις υποχρεωτικά μαθήματα από όλους τους τομείς.Από το 6ο ως και το 8ο εξάμηνο όλα τα μαθήματα σου θα είναι επιλεγόμενα (οι κατευθύνσεις νομίζω πως καταργήθηκαν τη χρονιά που μπήκα εγώ, πριν 4 χρόνια).
Επιπλέον, για να αποφοιτήσεις πρέπει να πάρεις τουλάχιστον ένα επιλεγόμενο από 4 τομείς (μπορείς να πάρεις και από όλους). Επομένως θα δεις πράγματα από όλους τους τομείς λίγο ή πολύ και ανάλογα τα ενδιαφέροντα σου θα εμβαθύνεις σε κάποιους περισσότερο.
Μέχρι το 6ο εξάμηνο θα έχεις υποχρεωτικά μαθήματα από όλους τους τομείς.Από το 6ο ως και το 8ο εξάμηνο όλα τα μαθήματα σου θα είναι επιλεγόμενα (οι κατευθύνσεις νομίζω πως καταργήθηκαν τη χρονιά που μπήκα εγώ, πριν 4 χρόνια).
Επιπλέον, για να αποφοιτήσεις πρέπει να πάρεις τουλάχιστον ένα επιλεγόμενο από 4 τομείς (μπορείς να πάρεις και από όλους). Επομένως θα δεις πράγματα από όλους τους τομείς λίγο ή πολύ και ανάλογα τα ενδιαφέροντα σου θα εμβαθύνεις σε κάποιους περισσότερο.
Είναι η απλή απάντηση στο πως να διαλέξω τομέας εξειδίκευσης . Σκέψου που Θέλεις να απασχοληθείς μετά το Πανεπιστήμιο.
Συγνώμη Λάθος σκέψου που έχει απασχόληση μετά το Πανεπιστήμιο Διότι άλλο τι Θέλεις και άλλο που θα βγάλεις τα προς το ζην .
Πιστεύω δεν θα πας χαμένος εαν διαλέξεις ενα συνδυασμό Στατιστικής και Επιστήμης των Υπολογιστών.
Κάτι ακόμη χιουμοριστικό...Ένας (Αμερικανός) καθηγητής Μαθηματικών είπε οτι τα τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να πετύχεις στον 21ο αιώνα ειναι (Τα αναφέρω στα Αγγλικά... )
1) Python
2) Bayes Theorem
3) Mandarin
Συγνώμη Λάθος σκέψου που έχει απασχόληση μετά το Πανεπιστήμιο Διότι άλλο τι Θέλεις και άλλο που θα βγάλεις τα προς το ζην .
Πιστεύω δεν θα πας χαμένος εαν διαλέξεις ενα συνδυασμό Στατιστικής και Επιστήμης των Υπολογιστών.
Κάτι ακόμη χιουμοριστικό...Ένας (Αμερικανός) καθηγητής Μαθηματικών είπε οτι τα τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να πετύχεις στον 21ο αιώνα ειναι (Τα αναφέρω στα Αγγλικά... )
1) Python
2) Bayes Theorem
3) Mandarin
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ήταν πολύ κατατοπιστικές.
Βλέπω το παρακάτω σεμινάριο το οποίο προσφέρεται επι αμοιβή από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Γιατί αυτό το σεμινάριο και τα μαθήματά του να μην είναι ενσωματωμένα στο πρόγραμμα σπουδών του Μαθηματικού Τμήματος όταν και οι δυο διδάσκοντες είναι Μαθηματικοί ? Δεν έχω καμία αμφιβολία οτι ένα χρησιμότατο σεμινάριο το οποιο θα προσφέρει στους συμμετέχοντες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης.
https://elearningekpa.gr/courses/data-analyst
https://elearningekpa.gr/courses/data-analyst
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης