Νέο Βιβλίο Μαθηματικών Διαγωνισμών

Συντονιστής: spyros

Άβαταρ μέλους
Soteris

Νέο Βιβλίο Μαθηματικών Διαγωνισμών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Soteris » Τετ Ιούλ 06, 2022 9:36 am

Κυκλοφόρησε το βιβλίο των εκλεκτών φίλων Σιλουανού Μπραζιτίκου και Μιχάλη Σαράντη με τίτλο «Εισαγωγή στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς - Άλγεβρα, Θεωρία Αριθμών» από τις εκδόσεις Γ. Κορφιάτης. Δεν χρειάζεται να πω κάτι, τα ονόματα των συγγραφέων αποτελούν εγγύηση για το περιεχόμενο!!! Καλοτάξιδο να είναι φίλοι μου... Περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ.

Αντιγράφω - Επικολλώ κάποια λόγια από τους συγγραφείς από ανάρτησή τους.

Μια από τις πρώτες σκέψεις που μας οδήγησαν στη συγγραφή του παρόντος, είναι ένα κενό που διαπιστώσαμε στη βιβλιογραφία: Υπάρχει πληθώρα πηγών με εισαγωγικό υλικό χαμηλής δυσκολίας ή με απρόσιτα προβλήματα, που απευθύνονται σε έμπειρους αναγνώστες, ενώ μεγάλο μέρος των μαθητών κατέχει ήδη το πρώτο και χρειάζεται εφόδια ώστε να καταλήξει στο δεύτερο. Το βήμα αυτό, δηλαδή η μετάβαση από τα σχολικά στα διαγωνιστικά μαθηματικά, είναι και το πιο δύσκολο. Απαιτεί από τον αναγνώστη να κατανοήσει άγνωστους μέχρι τώρα τομείς των μαθηματικών, καθώς και να γράψει με δομημένο τρόπο περίπλοκες λύσεις, ξεδιπλώνοντας το σκεπτικό του με μαθηματικούς και όχι διαισθητικούς όρους. Το τελευταίο είναι πολύ συχνό πρόβλημα σε γραπτά διαγωνισμών γυμνασίου, όπου η διαχωριστική γραμμή μεταξύ παρατήρησης και απόδειξης είναι λεπτή στα μάτια ενός μαθητή, με μόνη εμπειρία τις σχολικές ασκήσεις, που απαιτούν απλή εφαρμογή δοθέντων μεθόδων. Συνεπώς, ένας από τους βασικούς στόχους του βιβλίου μας είναι να κατανοήσει ο αναγνώστης πώς γράφει κάτι που είναι λύση, όχι απλώς ένα σύνολο ιδεών και παρατηρήσεων που ομοιάζει με λύση.

Ακριβώς γι’ αυτό παρουσιάζουμε την απαραίτητη θεωρία, αλλά και ασκήσεις εξάσκησης, οι οποίες αποσκοπούν να διδάξουν το «πώς» και το «γιατί» πρέπει να σκεφτούμε έτσι, ώστε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα.
Όπως θα ανακαλύψετε διαβάζοντας, πολλές από τις λύσεις έχουν ένα προοίμιο με το σκεπτικό της λύσης, ενίοτε με «αποτυχημένες» προσπάθειες επίλυσης. Η θεωρία παρουσιάζεται σύντομα και συνοδεύεται από εφαρμογές, καθώς επίσης και ασκήσεις εξάσκησης που λύνονται στο πίσω μέρος του βιβλίου. Οι γενικές ασκήσεις είναι σκόπιμα γραμμένες χωρίς συγκεκριμένη σειρά, ώστε ο αναγνώστης να τις προσεγγίζει χωρίς προκατάληψη για το επίπεδο δυσκολίας ή τη μέθοδο επίλυσης, όπως θα συνέβαινε και σε έναν διαγωνισμό.

Οι κατηγόριες ασκήσεων στους μαθηματικούς διαγωνισμούς έχει παγιωθεί να αντλούνται από τους τομείς: Άλγεβρα, Θεωρία Αριθμών, Γεωμετρία, Συνδυαστική. Το παρόν καλύπτει τους δύο πρώτους και θα προσπαθήσουμε σύντομα να εκδώσουμε ανάλογη προσπάθεια και για τους άλλους δύο.
Ευελπιστούμε με το βιβλίο μας να βοηθήσουμε τους μαθητές να γνωρίσουνε τον κόσμο των μαθηματικών διαγωνισμών και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουν στην ομορφιά της μαθηματικής επιστήμης.
Ειδικότερα, ελπίζουμε να φανεί χρήσιμο στους νεαρούς μαθητές της Ελλάδας και της Κύπρου που θα εκπροσωπήσουν τις χώρες μας στο εξωτερικό, αλλά και σε όσους τους βοηθούν στην προετοιμασία τους.
Συνημμένα
Competitions_Book.jpg
Competitions_Book.jpg (498.15 KiB) Προβλήθηκε 3714 φορές

Σωτήρης Λοϊζιάς

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Re: Νέο Βιβλίο Μαθηματικών Διαγωνισμών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres » Τετ Ιούλ 06, 2022 11:57 am

Σωτήρη, όπως λες. Εγγύηση! Είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει πολύ τους νεαρότερους μαθητές μας.

Θέλουμε και πληροφορίες για το αν θα έρθει και σε κάποια βιβλιοπωλεία στην Κύπρο ή αν θα πρέπει να το παραγγείλουμε από Ελλάδα.

Άβαταρ μέλους
Soteris

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Soteris » Τετ Ιούλ 06, 2022 12:07 pm

Demetres έγραψε:
Τετ Ιούλ 06, 2022 11:57 am
Σωτήρη, όπως λες. Εγγύηση! Είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει πολύ τους νεαρότερους μαθητές μας.

Θέλουμε και πληροφορίες για το αν θα έρθει και σε κάποια βιβλιοπωλεία στην Κύπρο ή αν θα πρέπει να το παραγγείλουμε από Ελλάδα.
Δημήτρη δεν το γνωρίζω (Υποθέτω όμως πως όχι, θα προσπαθήσω να κάνω επαφές με κάποιους γνωστούς). Αν έχω νεότερα, θα επανέλθω.

Σωτήρης Λοϊζιάς
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Τετ Ιούλ 06, 2022 1:58 pm

Επιτρέψτε μου και από εδώ να εκφράσω αυτό που πιστεύω.
Καλοτάξιδο και το βιβλίο σου αυτό Σιλουανέ με επιτυχία, αν και οι υπογραφές σας δηλαδή των συγγραφέων την εγγυώνται. Συγχαρητήρια. Το περιβάλλον των Καλών Μαθηματικών χρειάζεται όσο ποτέ τέτοιες παρεμβάσεις. Όσο με αφορά θα το προμηθευτώ άμεσα. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ και τον απόλυτα ποιοτικό εκδοτικό οργανισμό του φίλου Γιάννη Κορφιάτη για την συνέχιση της υψηλής εκδοτικής ποιοτητας που είναι συνδεδεμένος εδώ και χρόνια ο εκδοτικός αυτός οίκος από τον Τεράστιο ιδρυτή Γιώργο Κορφιάτη. Τα μεγαλύτερα ονόματα των Μαθηματικών συγγραφών, που το γνωρίζω και το λέω μετα λόγου γνώσης έχουν περάσει από εκεί.

S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Ιούλ 06, 2022 2:37 pm

Με χαρά περιμένω την παραγγελία μου του βιβλίου.

Τόσο η ποιότητα όσο και η ουσιαστική συμπλήρωση ενός κενού στην βιβλιογραφία, είναι αδιαφιλονίκητα.

Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman » Τετ Ιούλ 06, 2022 3:25 pm

Είμαι βέβαιος για την ποιότητα του βιβλίου και για το καταπληκτικό του περιεχόμενο! Περιμένω ήδη την παραγγελία μου!!

Η έκδοση του βιβλίου του Σιλουανού συμπίπτει χρονικά με την ορκωμοσία του στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου εκλέχθηκε Επίκουρος καθηγητής στον τομέα Ανάλυσης. Του εύχομαι από καρδιάς καλή σταδιοδρομία και χαίρομαι για άλλη μια φορά για το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τους εξαιρετικούς επιστήμονες που έχει ανάμεσα στα μέλη ΔΕΠ.

Σιλουανέ καλή αρχή κι εκεί!! Χαίρομαι που θα τα λέμε πιο συχνά και από κοντά...

Αλέξανδρος Συγκελάκης

Αλέξανδρος Συγκελάκης
ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ » Τετ Ιούλ 06, 2022 5:22 pm

Nα ευχηθώ κάθε επιτυχία στο βιβλίο.
Εύχομαι να εκτιμηθεί κατάλληλα...
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η βιβλιογραφία των μαθηματικών διαγωνισμών εμπλουτίζεται στην ελληνική γλώσσα.

kostas.zig

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostas.zig » Πέμ Ιούλ 07, 2022 12:19 pm

cretanman έγραψε:
Τετ Ιούλ 06, 2022 3:25 pm
Είμαι βέβαιος για την ποιότητα του βιβλίου και για το καταπληκτικό του περιεχόμενο! Περιμένω ήδη την παραγγελία μου!!
Το ίδιο και εγώ! Χαίρομαι, εύχομαι τα καλύτερα και καλοτάξιδο για τους συναδέλφους!

Ζυγούρης Κώστας
Άβαταρ μέλους
rek2
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από rek2 » Κυρ Ιούλ 10, 2022 4:24 pm

Συγχαρητήρια στους συγγραφείς!

Χαίρομαι για την δουλειά τους!

Ανεκτίμητη προσφορά στην Θεωρία Αριθμών, κατεξοχήν "Ελληνικό Μάθημα", όπως η Γεωμετρία!

Εύχομαι τα καλύτερα!!!

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 5 επισκέπτες