Δ4 hard rock

venpan

Δ4 hard rock

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από venpan » Τρί Ιουν 04, 2024 11:16 pm

Μία λύση μου για το Δ4 συνοπτικά γραμμένη

g(x)=\frac{x+e^x}{e^x}.\frac{1-x}{e^x}=(x+e^x)(1-x)e^{-2x}=...=(x-x^2)e^{-2x}+(1-x)e^{-x}

Αρα... \int g(x)dx=\frac{1}{2}e^{-2x}x(x+2e^x) με παραγοντική ολοκλήρωση

Και....E=-\int_{-ln2}^{\rho}g(x)dx+\int_{\rho}^{0}g(x)dx= ... =-e^{-2\rho}\rho(\rho+2e^{\rho})+2[(ln2)^2-ln2] όπου \rho η ρίζα της e^x+x=0

άρα e^{\rho}=-\rho και e^{-2\rho}=\frac{1}{{\rho}^2}

οπότε E=...=2(ln2)^2-2ln2+1

ΒΕΝΑΡΔΟΣ Χ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ
τελευταία επεξεργασία από venpan σε Τετ Ιουν 05, 2024 8:52 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Δ4 hard rock

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Ιουν 05, 2024 7:55 am

venpan έγραψε:
Τρί Ιουν 04, 2024 11:16 pm
Μία λύση μου για το Δ4 συνοπτικά γραμμένη

g(x)=\frac{x+e^x}{e^x}.\frac{1-x}{e^x}=(x+e^x)(1-x)e^{-2x}=...=(x-x^2)e^{-2x}+(1-x)e^{-x}

Αρα... \int g(x)dx=\frac{1}{2}e^{-x}x(x+2e^x) με παραγοντική ολοκλήρωση
.
Για ξαναδές το αυτό. Ίσως έχεις κάποιο τυπογραφικό ή λογιστικό σφάλμα κάπου γιατί σίγουρα δεν είναι σωστό:

Το δεξί μέλος μετά την ολοκλήρωση ισούται, μετά από άμεσες πράξεις, με  \frac{1}{2}e^{-x}x^ 2 +x. Αν το παραγωγίσεις θα βρεις  \frac{1}{2}(2x-x^2)e^{-x} +1 που δεν ισούται με την g(x)= (x-x^2)e^{-2x}+(1-x)e^{-x} που έγραψες λίγο πιο πάνω.

venpan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από venpan » Τετ Ιουν 05, 2024 8:54 am

είχα ξεχάσει ένα 2 στον εκθέτη του έξω e

Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Τετ Ιουν 05, 2024 1:08 pm

Αναρωτιέμαι τι ποσοστό εξετασθέντων που έλυσαν το Δ4 σωστά ή 'σχεδόν σωστά' το έλυσαν με 'hard rock' παραγοντική ολοκλήρωση χωρίς να δουν το τέχνασμα ff'! (Δεν ξέρω αν τους 'προετοιμάζουν' για κάτι τέτοιο φροντιστήρια κλπ, μία αφελής ίσως σκέψη είναι "γιατί (τότε) να μας δώσουν το συγκεκριμένο κλάσμα (1-x)/e^x και όχι κάποιο 'παρόμοιο' (αφού η 'hard rock' μέθοδος πάλι θα δούλευε")

[Δεν θα εκπλαγώ αν το ποσοστό ξεπερνάει το 50% ... αλλά, βεβαίως βεβαίως, δεν ασχολούμαι γενικώς με Γ' Λυκείου, κλπ κλπ]

Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Τσιαλας Νικολαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Τετ Ιουν 05, 2024 1:41 pm

gbaloglou έγραψε:
Τετ Ιουν 05, 2024 1:08 pm
Αναρωτιέμαι τι ποσοστό εξετασθέντων που έλυσαν το Δ4 σωστά ή 'σχεδόν σωστά' το έλυσαν με 'hard rock' παραγοντική ολοκλήρωση χωρίς να δουν το τέχνασμα ff'! (Δεν ξέρω αν τους 'προετοιμάζουν' για κάτι τέτοιο φροντιστήρια κλπ, μία αφελής ίσως σκέψη είναι "γιατί (τότε) να μας δώσουν το συγκεκριμένο κλάσμα (1-x)/e^x και όχι κάποιο 'παρόμοιο' (αφού η 'hard rock' μέθοδος πάλι θα δούλευε")

[Δεν θα εκπλαγώ αν το ποσοστό ξεπερνάει το 50% ... αλλά, βεβαίως βεβαίως, δεν ασχολούμαι γενικώς με Γ' Λυκείου, κλπ κλπ]
Καλημέρα κύριε Γιώργο. Από τους 8 μαθητές μου που κατάφεραν να το λύσουν μόνο ο ένας το έκανε με παραγοντική. Φυσικά δεν ξέρω αν μπορεί να βγεί κάποιο συμπέρασμα από αυτό. Απλά μέσα στο άγχος του το κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά κάποιες φορές!

venpan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από venpan » Τετ Ιουν 05, 2024 9:34 pm

Δημοσίευσα αυτή τη λύση γιατί θεώρησα ότι κάποιοι μαθητές θα έπαιρναν αυτή την οδό, όπως και ήδη είδα. Για να δείξω ότι δεν ήταν αδιέξοδη αλλά πολύ κοπιαστική. Είδα και παρατημένη στη μέση αυτή την λύση και σβησμένη.

Μυρτω

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μυρτω » Παρ Ιουν 07, 2024 4:17 pm

Καλησπερα σε ολους ! Ερωτηση (κυριως) προς καθηγητες και βαθμολογητες: ποσοι μαθητες (σας) ελυσαν το δ4 ;

Και επιπλεον, η πλειοψηφια των μαθητων (σας), σε τί βαθμους θεωρειτε οτι θα κυμανθει, με τα φετινα θεματα ;

Ιδιαιτερα κανω και εχω 2 μαθητες που δινουν φετος. Ο ενας αρκετα αδυναμος, με το ζορι να επιασε τα 10/20 (αναμενομενο) , ο αλλος πολυ καλος ολη τη χρονια, αλλα δεν καταφερε να λυσει το δ4, ενω εκανε και καποια άλλα μικρολαθακια, κυριως στο θ. Γ

Άβαταρ μέλους
stranger
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stranger » Παρ Ιουν 07, 2024 8:21 pm

Μυρτω έγραψε:
Παρ Ιουν 07, 2024 4:17 pm
Καλησπερα σε ολους ! Ερωτηση (κυριως) προς καθηγητες και βαθμολογητες: ποσοι μαθητες (σας) ελυσαν το δ4 ;

Και επιπλεον, η πλειοψηφια των μαθητων (σας), σε τί βαθμους θεωρειτε οτι θα κυμανθει, με τα φετινα θεματα ;

Ιδιαιτερα κανω και εχω 2 μαθητες που δινουν φετος. Ο ενας αρκετα αδυναμος, με το ζορι να επιασε τα 10/20 (αναμενομενο) , ο αλλος πολυ καλος ολη τη χρονια, αλλα δεν καταφερε να λυσει το δ4, ενω εκανε και καποια άλλα μικρολαθακια, κυριως στο θ. Γ
Αν και δεν διδάσκω μαθηματικά, ελπίζω πολλοί γιατί το θέμα αυτό ήταν εξαιρετικά απλό.
Τα βασικά να ξέρει κάποιος από ολοκληρώματα μπορεί να το λύσει εύκολα, αρκεί να μην τον κυριέψει το άγχος.
Τα θέματα στο σύνολο τους ήταν αρκετά βατά.

Κωνσταντίνος Σμπώκος
Gr.K-D

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gr.K-D » Παρ Ιουν 07, 2024 8:46 pm

Καλησπέρα,έδωσα πανελλαδικές όντας αρκετά προετοιμασμένος ,προσωπικά τα θέματα τα θεωρώ σχετικά δύσκολα,για τα στανταρ των τελευταίων ετών .Σχετικά με το Δ4 έκανα λανθασμένη κατανόηση της ασκήσεως (ξέχασα ένα e^x στον παρονομαστή όποτε η g είχε πιο απλή μορφή και έβγαινε με απλή παραγοντικη το ολοκληρωμα).Στα 10 τελευταία λεπτά που είδα το λάθος δεν σκέφτηκα την αλλαγή μεταβλητής και από τους συμμαθητές που ρώτησα,και τους γνωστους Μου από πρότυπα Κανένας δεν το έλυσε σωστα ολοκληρωμένα.

Μυρτω

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μυρτω » Σάβ Ιουν 08, 2024 4:53 pm

Gr.K-D έγραψε:
Παρ Ιουν 07, 2024 8:46 pm
Καλησπέρα,έδωσα πανελλαδικές όντας αρκετά προετοιμασμένος ,προσωπικά τα θέματα τα θεωρώ σχετικά δύσκολα,για τα στανταρ των τελευταίων ετών .Σχετικά με το Δ4 έκανα λανθασμένη κατανόηση της ασκήσεως (ξέχασα ένα e^x στον παρονομαστή όποτε η g είχε πιο απλή μορφή και έβγαινε με απλή παραγοντικη το ολοκληρωμα).Στα 10 τελευταία λεπτά που είδα το λάθος δεν σκέφτηκα την αλλαγή μεταβλητής και από τους συμμαθητές που ρώτησα,και τους γνωστους Μου από πρότυπα Κανένας δεν το έλυσε σωστα ολοκληρωμένα.
Δεν πειραζει, παμε για το τελευταιο μαθημα και μετα καλο καλοκαιρι ! Και φυσικα καλα αποτελεσματα ! 😁

Άβαταρ μέλους
DreamingMaths

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από DreamingMaths » Κυρ Ιουν 09, 2024 12:37 pm

Για όλες και όλους τους αγαπητούς προλαλήσαντες αλλά και για όλους όσους έδωσαν πανελλαδικές φέτος,
θέλω να τους πω, να θυμούνται ότι...

Εικόνα

Καλή συνέχεια και φυσικά με τα καλύτερα αποτελέσματα...

Η επιτυχία είναι ένα πανέμορφο κορίτσι που το λένε Ε(επιμονή), Υ(υπομονή), Α(αγάπη).
Κρατήστε τα με δύναμη στους στόχους σας και θα τους δείτε να πραγματώνονται ...
Νίκος Πελεκανάκης
mick7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mick7 » Κυρ Ιουν 09, 2024 6:25 pm

Οι βαθμοί και τα τεστ δεν μας λένε τίποτα αν δεν είναι ειλικρινείς...η βασίζονται στην φιλοσοφία να βάζουμε ένα βαθμό να ξεμπερδεύουμε... 8-)

DreamingMaths έγραψε:
Κυρ Ιουν 09, 2024 12:37 pm
Για όλες και όλους τους αγαπητούς προλαλήσαντες αλλά και για όλους όσους έδωσαν πανελλαδικές φέτος,
θέλω να τους πω, να θυμούνται ότι...

Καλή συνέχεια και φυσικά με τα καλύτερα αποτελέσματα...

Απάντηση

Επιστροφή σε “Πανελλήνιες Εξετάσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης