Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω
Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω
Αναρτώ ένα άρθρο μου από το βιβλίο μου "Καγκουρό: Μαθηματικά για όλους" τεύχος 16, με την ιστορία της φράσης "Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω".
Η φράση είναι βέβαια πασίγνωστη, αλλά σχεδόν πάντα χρησιμοποιείται χωρίς να γνωρίζει το κοινό την πραγματική της ιστορία και έννοια.
.
Η φράση είναι βέβαια πασίγνωστη, αλλά σχεδόν πάντα χρησιμοποιείται χωρίς να γνωρίζει το κοινό την πραγματική της ιστορία και έννοια.
.
- Συνημμένα
-
- Μηδείς αγεωμέτρητος_.pdf
- (462.58 KiB) Μεταφορτώθηκε 236 φορές
Λέξεις Κλειδιά:
- george visvikis
- Επιμελητής
-
ΝΙΚΟΣ
- Διακεκριμένο Μέλος
Re: Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω
Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Ιουν 23, 2025 11:02 amΑναρτώ ένα άρθρο μου από το βιβλίο μου "Καγκουρό: Μαθηματικά για όλους" τεύχος 16, με την ιστορία της φράσης "Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω".
.
Ευχαριστώ πολύ για την κοινοποίηση του πολύ σημαντικού άρθρου σας. «Γηράσκω αεί διδασκόμενος».
Νίκος Κυριαζής
Είναι τυχαίο που προστριβές μόνο με τον κ. Μ. Λάμπρου έχω και με τους κ.κ. Γεν. Συντονιστές, οι οποίοι πάντοτε τον υποστηρίζουν και ας μην έχει δίκιο; Οι υπόλοιποι Μαθηματικοί μόνο καλά και επαινετικά λόγια έγραψαν για μένα και το έργο μου:
ΕΔΩ
και
ΕΔΩ
ποστ136, 137 και 138.
τελευταία επεξεργασία από ΝΙΚΟΣ σε Κυρ Σεπ 07, 2025 2:42 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- gbaloglou
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Πριν 16 μήνες προσπάθησα να επιχειρηματολογήσω στην λίστα Κλασικών Σπουδών (Classics-L) υπέρ της μη παλαιότητος της επιγραφής. Ένα επιχείρημα μου που καταρρίφθηκε (με χρήση εκτός TLG πηγών) ήταν η μεταχριστιανικότητα του "μηδείς εισίτω", ένα άλλο η μη πρώιμη χρήση του "αγεωμέτρητος" ως "άσχετος από Γεωμετρία" ... που σκοντάφτει στην πιθανή του χρήση από τον Αριστοτέλη και συγκεκριμένα στο χωρίο ["Αναλυτικά Ύστερα" 77b (Bekker)]
εἰ δὲ διαλέξεται γεωμέτρῃ ᾗ γεωμέτρης οὕτως, φανερὸν ὅτι καὶ καλῶς, ἐὰν ἐκ τούτων τι δεικνύῃ· εἰ δὲ μή, οὐ καλῶς. δῆλον δ’ ὅτι οὐδ’ ἐλέγχει
γεωμέτρην ἀλλ’ ἢ κατὰ συμβεβηκός· ὥστ’ οὐκ ἂν εἴη ἐν ἀγεωμετρήτοις περὶ γεωμετρίας διαλεκτέον· λήσει γὰρ ὁ φαύλως διαλεγόμενος. ὁμοίως δὲ καὶ ἐπὶ τῶν ἄλλων ἔχει ἐπιστημῶν.
H επικρατούσα μετάφραση/έννοια είναι "ας μην συζητάμε Γεωμετρία με αγεωμέτρητους" (μόνον αυτοί που γνωρίζουν Γεωμετρία μπορούν να συζητούν γεωμετρικά θέματα), εγώ πρότεινα τότε "ας μην συζητάμε Γεωμετρία με αγεωμέτρητα" (μόνον μέσω γεωμετρικών εννοιών μπορούν να συζητούνται γεωμετρικά θέματα). Υπέρ εμού οι υπόλοιπες 4 χρήσεις του "αγεωμετρητ-" στο ίδιο χωρίο του Αριστοτέλη (Bekker 77b), όπου βρίσκουμε "αγεωμέτρητα ερωτήματα" (2 φορές), σύγκριση "αγεωμέτρητου" και "άρρυθμου", κλπ Εναντίον μου η επικρατούσα μετάφραση, δείτε για παράδειγμα τις πρώτες δύο παραγράφους στην ενότητα 12 του https://classics.mit.edu/Aristotle/posterior.1.i.html
[Μετά τον Αριστοτέλη που (φαίνεται να) εισήγαγε τον όρο (στις παραπάνω δύο παραγράφους και πουθενά αλλού), εμφανίζονται "αγεωμέτρητα σχήματα" στον Στράβωνα (και μόνον αυτά) ... πριν την επιγραφή στον ψευδο-Γαληνό που αναφέρει και ο Μιχάλης στο άρθρο/βιβλίο του.]
εἰ δὲ διαλέξεται γεωμέτρῃ ᾗ γεωμέτρης οὕτως, φανερὸν ὅτι καὶ καλῶς, ἐὰν ἐκ τούτων τι δεικνύῃ· εἰ δὲ μή, οὐ καλῶς. δῆλον δ’ ὅτι οὐδ’ ἐλέγχει
γεωμέτρην ἀλλ’ ἢ κατὰ συμβεβηκός· ὥστ’ οὐκ ἂν εἴη ἐν ἀγεωμετρήτοις περὶ γεωμετρίας διαλεκτέον· λήσει γὰρ ὁ φαύλως διαλεγόμενος. ὁμοίως δὲ καὶ ἐπὶ τῶν ἄλλων ἔχει ἐπιστημῶν.
H επικρατούσα μετάφραση/έννοια είναι "ας μην συζητάμε Γεωμετρία με αγεωμέτρητους" (μόνον αυτοί που γνωρίζουν Γεωμετρία μπορούν να συζητούν γεωμετρικά θέματα), εγώ πρότεινα τότε "ας μην συζητάμε Γεωμετρία με αγεωμέτρητα" (μόνον μέσω γεωμετρικών εννοιών μπορούν να συζητούνται γεωμετρικά θέματα). Υπέρ εμού οι υπόλοιπες 4 χρήσεις του "αγεωμετρητ-" στο ίδιο χωρίο του Αριστοτέλη (Bekker 77b), όπου βρίσκουμε "αγεωμέτρητα ερωτήματα" (2 φορές), σύγκριση "αγεωμέτρητου" και "άρρυθμου", κλπ Εναντίον μου η επικρατούσα μετάφραση, δείτε για παράδειγμα τις πρώτες δύο παραγράφους στην ενότητα 12 του https://classics.mit.edu/Aristotle/posterior.1.i.html
τελευταία επεξεργασία από gbaloglou σε Πέμ Ιούλ 03, 2025 11:53 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω
Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
-
Apo.Antonis
Κύριε Λάμπρου, το άρθρο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον.
Έτυχε πρόσφατα να κάνω μια "απαραίτητη" επανάληψη στο βιβλίο <<Οι περιπέτειες των λέξεων των Μαθηματικών στην Ελληνική Γλώσσα" του Στέλιου Μαρίνη. Στην σελίδα 25 αναφέρει ότι η λέξη Μαθηματικά υπάρχει ως επίθετο αλλά δεν απαντάται ως ουσιαστικό στην αρχαιότητα.
Την ίδια απορία έχω και για την λέξη μαθηματικός, που όπως αναφέρετε στο άρθρο είναι αυτός που θέλει να μάθει και αγαπά την γνώση. Όμως αυτό είναι μάλλον ερμηνεία από λεξικό. Έχει εντοπιστεί η λέξη σε κάποιο αρχαίο κείμενο;
Έτυχε πρόσφατα να κάνω μια "απαραίτητη" επανάληψη στο βιβλίο <<Οι περιπέτειες των λέξεων των Μαθηματικών στην Ελληνική Γλώσσα" του Στέλιου Μαρίνη. Στην σελίδα 25 αναφέρει ότι η λέξη Μαθηματικά υπάρχει ως επίθετο αλλά δεν απαντάται ως ουσιαστικό στην αρχαιότητα.
Την ίδια απορία έχω και για την λέξη μαθηματικός, που όπως αναφέρετε στο άρθρο είναι αυτός που θέλει να μάθει και αγαπά την γνώση. Όμως αυτό είναι μάλλον ερμηνεία από λεξικό. Έχει εντοπιστεί η λέξη σε κάποιο αρχαίο κείμενο;
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες