Ερώτηση για Διαγωνισμούς

Συντονιστής: spyros

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ερώτηση για Διαγωνισμούς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ »

Ονομάζομαι Γιώργος και είμαι μαθητής της Β Γυμνασίου, έχω κάποια μικρή εμπειρία με μαθηματικούς διαγωνισμούς καθώς το καλοκαίρι την χρονία 2025 έκανα κάποια προετοιμασία για τον διαγωνισμό Θαλή και κάπως λιγότερο για τον Ευκλείδη, όμως η προετιμασία μου ήταν λανθασμένη καθώς κοιτούσα τις λύσεις για τα περισσότερα προβλήματα αρκετά γρήγορα χωρίς να προσπαθώ να τα λύσω για πάνω από μισή ώρα. Επίσης φέτος την ώρα του διαγωνισμού Θαλή υπάρχει περίπτωση να έχω αποτύχει να περάσω στην επόμενη φάση και για να πω την αλήθεια από τότε που έδωσα Θαλή δεν έχω ασχοληθεί ξανά με θέματα διαγωνισμών σχεδόν καθόλου. Τελευταία σκεύτομαι όμως να προσπαθήσω φέτος προς το τέλος της χρονιάς και το καλοκαίρι του 2026 να διακριθώ στους διαγωνισμούς της Ε.Μ.Ε. γνωρίζοντας πλέον να κάνω προετοιμασία σωστά με στόχο να πάρω κάποιο μετάλλιο στον Αρχιμήδη του Γυμνασίου το 2027. Θα μπορούσε κάποιο μέλος του :logo: να μου πει αν ο χρόνος που διαθέτω είναι αρκετός για να μάθω την απαραίτητη ύλη στην άλγεβρα, γεωμετρία, θεωρία αριθμών και συνδυαστική που απαιτεί ο Αρχιμήδης Γυμνασίου ώστε λύνοντας προβλήματα από των διαγωνισμό να έχω μια καλή πιθανότητα να πάρω κάποιο μετάλλιο το 2027 όταν θα είμαι μαθητής Γ Γυμνασίου;
Κάτι τελευταίο. Γνώριζω πως τα βιβλία για διαγωνισμούς από τις εκδόσεις Σαββάλας είναι αρκετά καλά οπότε μπορώ να χρησιμοποιήσω αποκλειστικά αυτά όσον αφορά την θεωρία;
Φιλικά,
Γιώργος
"Τα μαθηματικά δεν τα καταλαβαίνεις, απλά τα συνηθίζεις." - John Von Neumann

Ετικέτες:
Τσιαλας Νικολαος

Re: Ερώτηση για Διαγωνισμούς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος »

Καλησπέρα. Μπορείς να ξεκινήσεις σιγά σιγά από τώρα. Πρέπει όμως πρώτα να βγάλεις με επιτυχία την ύλη της Γ' Γυμνασίου. Εννοείται πως ο χρόνος φτάνει για αυτό που ζητάς!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Απλά κάτι που θέλω να ξεκαθαρίσω γιατί μπορεί να είναι κάπως ασαφές στο ποστ μου, αυτή την στιγμή είμαι μαθητής της Β Γυμνασίου και έχω ως στόχο να πάρω κάποιο μετάλλιο στον Αρχιμήδη Γυμνασίου τον επόμενο χρόνο που θα είμαι μαθητής Γ Γυμνασίου, και ρωτάω αν ο χρόνος που διαθέτω είναι αρκετός για να μάθω όλη την απαραίτητη θεωρία και να προετοιμαστώ καλά ώστε να έχω καλή πιθανότητα να πετύχω τον στόχο μου αν συμπεριλάβουμε όλα αυτά που περιέγραψα και ανέφερα στο αρχικό μου ποστ. Όσον αφορά την θεωρία του Αρχιμήδη που γνωρίζω ήδη, πιστεύω πως γνωρίζω όλη την απαραίτητη θεωρία Γεωμετρίας ή τουλάχιστον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της χάρη στο καταπληκτικό βιβλίο της Ε.Μ.Ε. Γεωμετρία για μαθηματικούς διαγωνισμούς τόμος Α, η γνώσεις μου για την άλγεβρα και θεωρία αριθμών περιορίζονται σε ότι έχω μάθει στο σχολείο μέχρι τώρα και από συνδυαστική δεν ξέρω τίποτα. Ελπίζω αυτά να σας βουθήσουν μέλη του :logo: για να δώσετε πιο βοηθητικές απαντήσεις. Ευχαριστώ επίσης τον κύριο Νικόλαο για την συμβουλή και την απάντηση του.
Φιλικά,
Γιώργος
Άβαταρ μέλους
∫ot.T.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ∫ot.T. »

Φτάνει ο χρόνος και το γνωρίζω από εμπειρία, μάλιστα αρκεί και για να μπορείς να διεκδικείς θέση στην εξάδα για jBMO. Θα αφηγηθώ τώρα αυτήν την εμπειρία, μήπως ταυτίζεσαι.

Με τους διαγωνισμούς ξεκίνησα και εγώ να ασχολούμαι το καλοκαίρι πριν πάω Β' γυμνασίου (ή όταν πήγα Β' γυμνασίου, δεν θυμάμαι). Το πρώτο θέμα Αρχιμήδη το είδα μετά τον Ευκλείδη της Β' γυμνασίου, διότι τότε μας έδωσαν θέμτατα Αρχιμήδη στο σχολείο για προετοιμασία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να λέω στον καθηγητή μου "Γνωρίζω όλη την ύλη, άρα τι θέματα μπορεί να έχει ο Αρχιμήδης που δεν θα λύσω;" και κάπως έτσι να εκπλήσσομαι βλέποντας για πρώτη φορά Αρχιμήδη, γιατί μας έδωσε πρόβλημα 1 και δεν το έλυσα. Είχα πάει στον Αρχιμήδη ως μαθητής Β' γυμνασίου χωρίς να περάσω, αλλά πήρα αργυρό στην τρίτη γυμνασίου και είχα μία ικανμοποιητική για εμένα επίδοση στον προκριματικό (θα μπορούσε και καλύτερα όμως).

Τρία βιβλία ήταν που είχα για τους διαγωνισμούς γυμνασίου. Τρία άσπρα βιβλία της ΕΜΕ μέσω των οποίων γρήγορα συνήθισα σε θέματα Θαλή-Ευκλείδη, ώστε όλη μου η προσοχή να στραφεί στον Αρχιμήδη. Προσωπικά όμως οι διαγωνισμοί δεν ήταν η κύρια ασχολία μου ως μαθητής γυμνασίου, περισσότερο με συγκινούσε ο διαφορικός λογισμός και διάβαζα γραμμική άλγεβρα και διαφορικές εξισώσεις. Αν εσύ μπορείς να αφιερώσεις και αυτόν τον χρόνο σε διαγωνισμούς το λογικό είναι να αποδώσεις καλύτερα.

Από βιβλία δεν έχω να σου πω κάτι άλλο, αν έχεις και εσύ περισσότερα που σε βολεύουν τότε καλύτερα. Μπορώ να σου πω να μην σε αγχώνει ο χρόνος, αλλά ούτε αν εφησυχάζεις. Όλα όσα χρειάζεσαι είναι πάθος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αρκεί μόνο το πάθος για διαγωνιμούς, το οποίο απέκτησα όταν πρωτοείδα θέμα Αρχιμήδη και συνειδητοποίησα έτσι πόσο ευεργετικοί για το μυαλό είναι οι διαγωνισμοί.

Σου εύχομαι ο στόχος σου να εκπληρωθεί! Αν το κυνηγήσεις δύσκολα δεν θα συμβεί!
«Ο μορφωμένος διαφέρει από τον αμόρφωτο, όπως ο ζωντανός από τον νεκρό.» Αριστοτέλης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε ∫ot.T. για τον χρόνο που αφιερώσατε και που μοιραστήκατε την εμπειρία σας μαζί μου. Ο λόγος που είχα αμφιβολίες για το αν μπορώ στην Γ Γυμνασίου να πάρω κάποιο μετάλλιο στον Αρχιμήδη με τον χρόνο και το επίπεδο που έχω, είναι γιατί σε αντίθεση με εσάς όταν ήσασταν Β Γυμνασίου, έγω έκανα λάθος προετοιμασία το καλοκαίρι πριν πάω Β Γυμνασίου καθώς κοιτούσα τις λύσεις υπερβολικά πολύ γρήγορα χωρίς να προσπαθήσω τα προβλήματα αρκετά και κάποια στιγμή το καλοκαίρι σταμάτησα την προετοιμασία τελείως και την άρχισα ξανά όταν είχε αρχίσει το σχολείο περίπου έναν μήνα πριν τον Θαλή. Έδωσα τον Θαλή της Β Γυμν. φέτος και επειδή αγχωθηκά όταν έγραφα υπάρχει περίπτωση να μην έχω περάσει καν τον Θαλή. Ακόμα και αν τον έχω περάσει 100% δεν θα περάσω τον Ευκλείδη γιατί άπο τότε που έδωσα Θαλή τον Νοέμβριο δεν έχα ασχοληθεί ξανά σχεδόν καθόλου με προβλήματα διαγωνισμών. Οπότε το επίπεδο μου αυτή την στιγμή όσον αφορά τους διαγωνισμούς είναι κάπως χαμηλό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Επίσης καθώς όταν έκανα κάποια προετοιμασία για τον Θαλή και Ευκλείδη της Β Γυμν. κοιτούσα πολύ γρήγορα τις λύσεις και τα περισσότερα προβλήματα δεν τα έλυσα από μόνος μου όπως έχω πει και στα προηγούμενα ποστ μου, μήπως αυτό είναι πρόβλημα για την προετοιμασία για τον Θαλή και Ευκλείδη που θα κάνω το καλοκαίρι πριν πάω Γ Γυμνασίου γιατί κάποια προβλήματα από την Β Γυμν. είναι ίδια απλά με άλλα νούμερα ή πολύ παρόμοια με κάποια προβλήματα της Γ Γυμν. οπότε είναι σαν να τα έχω σπαταλήσει αυτά τα προβλήματα χωρίς να τα προσπαθήσω καν;
Άβαταρ μέλους
∫ot.T.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ∫ot.T. »

pythagoras3.14 έγραψε: Σάβ Δεκ 20, 2025 4:28 pm Επίσης καθώς όταν έκανα κάποια προετοιμασία για τον Θαλή και Ευκλείδη της Β Γυμν. κοιτούσα πολύ γρήγορα τις λύσεις και τα περισσότερα προβλήματα δεν τα έλυσα από μόνος μου όπως έχω πει και στα προηγούμενα ποστ μου, μήπως αυτό είναι πρόβλημα για την προετοιμασία για τον Θαλή και Ευκλείδη που θα κάνω το καλοκαίρι πριν πάω Γ Γυμνασίου γιατί κάποια προβλήματα από την Β Γυμν. είναι ίδια απλά με άλλα νούμερα ή πολύ παρόμοια με κάποια προβλήματα της Γ Γυμν. οπότε είναι σαν να τα έχω σπαταλήσει αυτά τα προβλήματα χωρίς να τα προσπαθήσω καν;
Η προετοιμασία ξεκινάει από τώρα. Διάβασε θεωρία από βιβλία και για τους τέσσερεις κλάδους που εντοπίζονται σε διαγωνισμούς και να βλέπεις ασκήσεις χωρίς να πηγαίνεις απευθείας στην λύση. Υπάρχει πολύ υλικό, μην αγχώνεσαι για ό,τι έχει συμβεί ως τώρα. Στα αγγλικά το πνεύμα των διαγωνισμών μπορούμε να το ονομάσουμε art of problem solving. Σημασία έχει η ικανότητα να λύνεις προβλήματα χωρίς να απαιτούνται πολλές γνώσεις. Εφόσον τις αποκτήσεις το μόνο που λείπει είναι να καλλιεργήσεις αυτήν την ικανότητα να λύνεις θέματα. Αυτό αναπτύσσεται φυσικά λύνοντας θέματα και βλέποντας την λύση τους (αλλά πρέπει να εντοπίζεις την σκέψη και το κίνητρο πίσω από κάθε ιδέα, μην κοιτάς επιπόλαια).

Επίσης είμαι μαθητής Γ' Λυκείου και ονομάζομαι Σωτήρης Τζαβούλης. Ελπίζω να είναι βοηθητικό ό,τι είπα.
«Ο μορφωμένος διαφέρει από τον αμόρφωτο, όπως ο ζωντανός από τον νεκρό.» Αριστοτέλης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: sersam και 1 επισκέπτης