συνεχής συνάρτηση τέτοια ώστε :
και
.Να βρεθεί η
συναρτήσει των
.Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος
συνεχής συνάρτηση τέτοια ώστε :
και
.
συναρτήσει των
.
αντί για
;![g(x) = f(x) \quad \forall x \in [0,L] g(x) = f(x) \quad \forall x \in [0,L]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/ee0a1e7aa5a3cc8531d2897421c49d64.png)
![g(x)=f(-x) \quad \forall x \in [-L,0] g(x)=f(-x) \quad \forall x \in [-L,0]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/6c1e636288c279c65732826bd53f651a.png)

σε σειρά Fourier έχουμε :
![\displaystyle{ c_n=\frac{1}{L} \int_{-L}^{L}g(x)cos(\frac{n \pi x}{L})dx=\frac{2}{L} \int_{0}^{L}f(x)cos(\frac{n \pi x}{L})dx = \frac{2}{L} \int_{0}^{L}f(x)\sum_{k=0}^{+\infty} \left [ \frac{(-1)^k}{(2k)!}\left ( \frac{n \pi x}{L} \right )^{2k} \right ] dx = } \displaystyle{ c_n=\frac{1}{L} \int_{-L}^{L}g(x)cos(\frac{n \pi x}{L})dx=\frac{2}{L} \int_{0}^{L}f(x)cos(\frac{n \pi x}{L})dx = \frac{2}{L} \int_{0}^{L}f(x)\sum_{k=0}^{+\infty} \left [ \frac{(-1)^k}{(2k)!}\left ( \frac{n \pi x}{L} \right )^{2k} \right ] dx = }](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/fb9922381d0faea054ea05157a1c7cf9.png)
.
στο
με οποιαδήποτε αναλυτική και άρτια συνάρτηση άρα και με την
.
είναι πραγματικοί αριθμοί , αλλά μου φαίνεται ασθενής συνθήκη αφού χάνει την μηδενική ακολουθία .
ενώ χρειάζονται στην γενική αντιμετώπιση που έχετε υπ'όψιν σας ?H αντιμετώπιση μου φαίνεται ωραία και απλή. Με δυσκολεύει μόνο η ισότητα (*). Δεν χρειάζεται εκεί κάποιο επιχείρημα;MoV έγραψε:...
με
...
Η δική μου αντιμετώπιση έχει πιο πολύ φασαρία και την παράτησα γιατί δεν είχα πληροφορίες για τα ολοκληρώματα στις περιττές δυνάμεις. Μιας και την είχα γράψει εδώ και μέρες την παραθέτω τονίζοντας ότι δεν απαντάει στην άσκηση όπως τέθηκε μιας και προϋποθέτει την γνώση όλων των ολοκληρωμάτωνMoV έγραψε:Γιατί όμως δεν μου χρειάστηκαν τα ολοκληρώματα με τις περιττές δυνάμεις τουενώ χρειάζονται στην γενική αντιμετώπιση που έχετε υπ' όψιν σας ?
:
που απαρτίζεται από όλες τις συναρτήσεις
για τις οποίες η
είναι Lebesgue ολοκληρώσιμη. Με εσωτερικό γινόμενο το
είναι χώρος Hilbert και η νόρμα που προκύπτει από το εσωτερικό γινόμενο είναι η:
των συνεχών συναρτήσεων του
περιέχεται με στο
αλλά δεν είναι το ίδιο χωρος Hilbert ως προς την
γιατί (υπάρχουν αντιπαραδείγματα) δεν είναι πλήρης. Ας συμβολίσουμε με
την πλήρωση του
ως προς την
όπου βέβαια το εσωτερικό γινόμενο
επεκτείνεται ανάλογα.![C\left( \left[ 0,L\right] \right) \subseteq \overset{\thicksim }{C}\left( \left[ 0,L\right] \right) \subseteq L_{2}\left( \left[ 0,L\right] \right) C\left( \left[ 0,L\right] \right) \subseteq \overset{\thicksim }{C}\left( \left[ 0,L\right] \right) \subseteq L_{2}\left( \left[ 0,L\right] \right)](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/954dd2a41a8c709bdff34887a628517f.png)
θα είναι
-πυκνό στο
.
του συνόλου
των συνεχών συναρτήσεων ως προς την supremum νόρμα![\left\Vert f\right\Vert =\sup \left\{ \left\vert f\left( x\right) \right\vert ,x\in \left[ 0,L\right] \right\} \left\Vert f\right\Vert =\sup \left\{ \left\vert f\left( x\right) \right\vert ,x\in \left[ 0,L\right] \right\}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/13ac7fac315bef0e94a5fe93f4442e2f.png)
. 'Εστω
. Υπάρχει
ώστε
ώστε

είναι
-πυκνό στο
. Επίσης το
είναι γραμμικώς ανεξάρτητο. Επομένως αν ορθογωνιοποιήσουμε το 
του ![\overset{\thicksim }{C}\left( \left[ 0,L\right] \right) \overset{\thicksim }{C}\left( \left[ 0,L\right] \right)](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/6ac529a24ff27eba97492ed5e331e2c3.png)

είναι πολυώνυμα που μπορούν να υπολογισθούν.
του
θα είναι
-πυκνή στον χώρο των συνεχών ως προς την νόρμα 
) που μας επιτρέπει να υπολογίσουμε την
.nsmavrogiannis έγραψε: Με δυσκολεύει μόνο η ισότητα (*). Δεν χρειάζεται εκεί κάποιο επιχείρημα;
συγκλίνει ομοιόμορφα στην
και η
θα συγκλίνει ομοιόμορφα στην
.
.
νομίζω δουλεύει και η δική μου προσέγγιση η οποία βέβαια υπολείπεται κατά πολύ σε απλότητα.
συνεχή στο
. Γράφουμε το
ως ευθύ άθροισμα ![C\left( \left[ -L,L\right] \right) =E\left( \left[ -L,L\right] \right) \oplus O\left( \left[ -L,L\right] \right) C\left( \left[ -L,L\right] \right) =E\left( \left[ -L,L\right] \right) \oplus O\left( \left[ -L,L\right] \right)](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/c9e10014ba71f96d21de3e016e094d86.png)
γράφεται κατά μοναδικό τρόπο ως άθροισμα μίας άρτιας
και μίας περιττής 
η
είναι πυκνή ως προς την supremum νόρμα και η προβολή στον
είναι συνεχής η προβολή του
δηλαδή η γραμμική θήκη του
είναι πυκνή στο
στο οποίο ανήκει η
. Δουλεύουμε τώρα όπως πριν, αλλά στο
.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης