ΑΣΚΗΣΗ 54
«Ο γρίφος λύθηκε»
Δημήτρη και επειδή μας παρακολουθούν και μαθητές αλλά και συνάδελφοι με ενδιαφέρον (Εδώ το ενδιαφέρον είναι προπονητικά τεράστιο, καθότι τέτοια θέματα Γεωμετρίας ακουμπούν σε επίπεδο Μαθηματικών Διαγωνισμών), βρέθηκε άκρη.
Ρωτώντας τον Σύμβουλο, Συγγραφέα και Άριστο Μαθηματικό Γιώργο Τασσόπουλο μου έδωσε για την ΑΣΚΗΣΗ 54 της Γεωμετρίας τις εξής πληροφορίες, από ένα φυλλάδιο του Πάλλα με θέματα εξετάσεων:
1η ) Εισηγητές των θεμάτων επί των Μαθηματικών γιά την εισαγωγή στο Φυσικό το 1958, μεταξύ των οποίων και η ΑΣΗΣΗ 54, ήταν οι καθηγητές: Δ. Κάππος και Δ. Σαραντόπουλος (τά λόγια περιττεύουν).
2η )
Το πρόβλημα έχει ακριβώς την εκφώνηση που έδωσες και στο πνεύμα της αρχικής μου λύσης, ακριβέστερα για το α΄ ερώτημα, αρκούσε η απόδειξη ότι το τόξο έχει σταθερό μέτρο

, ενώ για το β΄ ερώτημα , αρκούσε στην τυχούσα θέση μετά την κύλιση να διαπιστωθεί ότι οι τρείς ευθείες συντρέχουν. Δηλαδή όλα αφορούσαν στην τυχούσα θέση μετά την έναρξη της κύλισης.
Αυτά επαναλαμβάνω έχουν αποδειχθεί στην βασική μου παρέμβαση.
Όμως το Επιστημονικό ερώτημα του Κώστα (rek) δημιούργησε ένα περιβάλλον μαθηματικού προβληματισμού που τουλάχιστον εμένα προσωπικά με ωφέλησε αφού μάλιστα με «ανάγκασε» να παρουσιάσω και την επιπλέον διαπραγμάτευση μου πάνω στο ερώτημα του και βέβαια επικρέμεται ένα ακόμη ερώτημα που έθεσε ο Κώστας:
Είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο γ.τ. του σημείου που συντρέχουν οι τρείς ευθείες (στο δεύτερο ερώτημα) στην τυχούσα θέση μετά την κύλιση;
... Επιτρέψτε μου τώρα ένα γενικώτερο μή Μαθηματικό ερώτημα που με βασανίζει εδώ και χρόνια:
Γιατί και σήμερα μετά το τέλος όλων των τύπων των διαγωνισμών να μήν γίνονται επισήμως γνωστά τα ονόματα των εισηγητών των θεμάτων και οι ακριβείς επίσημες λύσεις τους από αυτούς;
(προσωπικά το είχα προσπαθήσει για χρόνια μέσα στην επιτροπή διαγωνισμών της Ε.Μ.Ε.)
S.E.Louridas