H κληρονομιά

Γρίφοι, Σπαζοκεφαλιές, προβλήματα λογικής, μαθηματικά παιχνίδια, αινίγματα

Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος

solars

H κληρονομιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από solars » Δευ Ιούλ 18, 2011 8:34 pm

Ένας πλούσιος άρχοντας πεθαίνοντας γράφει την διαθήκη του αφήνοντας το \frac{1}{4} στην εγκυμονούσα γυναίκα του και τα \frac{3}{4} στο αγόρι που θα γεννηθεί.Εαν όμως είναι κορίτσι η γυναίκα θα πάρει τα \frac{5}{12} και η κόρη τα \frac{7}{12} .
Στην περίπτωση που γεννηθούν δίδυμα και το ένα είναι αγόρι και το άλλο κορίτσι πως πρέπει να μοιρασθεί η κληρονομιά.
τελευταία επεξεργασία από Mihalis_Lambrou σε Τρί Δεκ 13, 2011 12:55 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Λόγος: Κώδικας Latex

''If i have not seen as far as others it is because giants were standing in front of me.''
Άβαταρ μέλους
KARKAR

Re: H κληρονομια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Τρί Ιούλ 19, 2011 1:38 pm

Έστω m , a , k , τα ποσά που αντιστοιχούν σε μητέρα , αγόρι και κόρη , αντίστοιχα .

Είναι : \displaystyle \frac{m}{a}=\frac{1}{3}\Rightarrow a=3m , \frac{m}{k}=\frac{5}{7}\Rightarrow k=\frac{7}{5}m=1.4m .

Συνεπώς στην περίπτωση ύπαρξης και των τριών από το σύνολο που είναι : \displaystyle m+3m+1.4m=5.4m .

η μητέρα θα πάρει \displaystyle \frac{1}{5.4}=\frac{5}{27} της περιουσίας , ο γιός τα \displaystyle \frac{3}{5.4}=\frac{15}{27} και η κόρη τα \displaystyle \frac{1.4}{5.4}=\frac{7}{27}

Νομίζω , ότι τέτοιο περίπου , ήταν το "πνεύμα" του μακαρίτη !

Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής

Re: H κληρονομια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος » Τρί Δεκ 13, 2011 12:25 am

Πέρσι κάηκε, φέτος μύρισε.... λέει η παροιμία. Κάνοντας μια βόλτα στο φάκελο, θέλω να γράψω μια γνώμη για τη διαθήκη του άτυχου άρχοντα.
KARKAR έγραψε: Νομίζω , ότι τέτοιο περίπου , ήταν το "πνεύμα" του μακαρίτη !
Σοφά, νομίζω, ο Θανάσης κρατά μια επιφύλαξη για την εκφώνηση του προβλήματος.

Και τα "Διασκεδαστικά Μαθηματικά" είναι Μαθηματικά και με την ίδια "αυστηρότητα" επιλύονται. Απλά είναι πιο ελκυστικά από τα "άλλα", είτε λόγω του απρόσμενου αποτελέσματος, είτε λόγω της πρωτότυπης εκφώνησής τους.

Νομίζω ότι εδώ η εκφώνηση είναι ασαφής, εφόσον προβλέπει δύο διακριτές περιπτώσεις: Αγόρι με μητέρα ή κορίτσι με μητέρα.

Η περίπτωση διδύμων και άνω δεν προβλέπεται και αν εφαρμοστεί η μέθοδος του Θανάση, αναιρείται η εκφώνηση.

Νομίζω ότι θα σωζόταν η εκφώνηση αν δεν μιλούσε για κλάσματα του ολικού ποσού, αλλά απλά έλεγε ότι αρσενικό παιδί παίρνει ποσό τριπλάσιο της μητέρας, ενώ θηλυκό παιδί ποσό ίσο με τα \frac{7}{5} του ποσού της μητέρας. Τότε θα μπορούσε να γεννήσει όσα παιδιά ήθελε, αν και θα της κόστιζαν πολύ στο μερίδιό της...

Τι λέτε;

Απάντηση

Επιστροφή σε “Διασκεδαστικά Μαθηματικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης