Συναρτησιακή στους ρητούς

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, achilleas, socrates, silouan

socrates
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Συναρτησιακή στους ρητούς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates »

Να προσδιορίσετε όλες τις συναρτήσεις f:\mathbb{Q} \rightarrow \mathbb{R} τέτοιες ώστε f(x-y)+f(x+y)=f(x)+f(y)+f(f(x)-f(y))  , για κάθε x,y \in \mathbb{Q}.
Θανάσης Κοντογεώργης
Παναγιώτης 1729

Re: Συναρτησιακή στους ρητούς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Παναγιώτης 1729 »

Μία λύση στην υπέροχη αυτή άσκηση, η οποία έχει κάπως μη αναμενόμενο αποτέλεσμα (θα ήταν καλό αν γίνονταν κι άλλες παρεμβάσεις):

Για x=y=0 παίρνω f(0)=0. Για y=0 παίρνω f(f(x))=f(x) (*). Για x,y τα f(x),f(y) αντίστοιχα έχω: f(f(x)+f(y))=f(x)+f(y) (1).
Για x=y παίρνω f(2x)=2f(x) και επαγωγικά έχω ότι για κάθε θετικό ακέραιο n, f(nx)=nf(x). Από εδώ εύκολα προκύπτει f(x)=xf(1) για x\geq{0}.
Aπό την (*) για x\geq{0} έχω f(1)=0 ή f(1)=1.
  • Για f(1)=0 θέτω x=0,y>0 και παίρνω f(-y)=f(-f(y))=f(0)=0, άρα η συνάτηση που ψάχνουμε είναι η μηδενική.
  • Για f(1)=1, f(x)=x για x\geq{0}. Για x\geq{0} έχω x+f(y)=f(x+f(y)) (λόγω της (1)). Αν, λοιπόν, z ρητός με z\geq{f(y)} για κάποιο y, τότε f(z)=z. Αν η f δεν είναι κάτω φραγμένη, f(x)=x. Διαφορετικά έστω M το μεγαλύτερο κάτω φράγμα της f. Αν M<0, τότε επιλέγουμε τους x,y ώστε f(y)=-c<0, f(x)<M+c και η (1) δίνει: f(f(x)-c)=f(x)-c<M, άτοπο. Αν M\geq{0}, για y=-x η αρχική δίνει f(x)-f(-x)=f(f(x)-f(-x))\geq{0}. Άρα, f(x)\geq{f(-x)}. Για x το -x από την τελευταία προκύπτει f(-x)=f(x)=|x|. Αν δεν μου ξεφεύγει κάτι όλες οι λύσεις είναι δεκτές.
Λώλας Παναγιώτης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Άλγεβρα - Θεωρία Αριθμών - Συνδυαστική (Seniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης