Αποδείξεις

Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Αποδείξεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Δευ Νοέμ 26, 2012 3:06 pm

Επιλέγω αυτόν τον φάκελο για να κάνουμε μια μικρή κουβέντα-ανταλλαγή απόψεων για τις αποδείξεις στις Παν. Εξετάσεις.

Ξεκινώ με τις αποδείξεις για τις παραγώγους βασικών συναρτήσεων αλλά και αυτές των σύνθετων συναρτήσεων. Τι ακριβώς προσφέρουν εκτός από το να αυξάνουν τον αριθμό αποδείξεων που πρέπει να μάθει κάποιος μαθητής για να πάρει μόρια από το Α θέμα;; Πατάνε όλες στο ίδιο μοτίβο...όριο λόγου μεταβολής...Μάλιστα η απόδειξη που μεθοδολογικά έχει και ένα τρυκ είναι εκτός ύλης (προσθαφαίρεση όρου για τον κανόνα γινομένου...το ίδιο τρυκ χρειάζεται και για την απόδειξη του κανόνα παρ. πηλίκου του οποίου η απόδειξη παραλείπεται).
Θυμάμαι την καταπληκτική απόδειξη της (ln|x|)' ... τι θεματάρα...
Επίσης το να εννοείται κάπου ύπαρξη κάποιας αποδείξης και αυτή να μην δηλώνεται ότι ξεκινά αλλά και που τελειώνει ...είναι άδικο για μερίδα μαθητών (κυρίως των αδυνάτων) που έτσι και αλλιώς δυσκολεύονται να τις εντοπίσουν αλλά και αιφνιδιαστικό θέμα για καλό μαθητή.
Προσωπικά το βρίσκω απαράδεκτο...όπως βρήκα απαράδεκτο και το θέμα των μαθηματικών γενικής παιδείας του 2010 για τον μέσο όρο των διαφορών μέσης τιμής από xi. Που υπάρχει το θεώρημα - πόρισμα που ζητείτο να αποδειχθεί διατυπωμένο;; Που υπάρχει η απόδειξη; Ποιο ήταν άραγε το πνεύμα -των συγγραφέων;; Γιατί μπήκαν στην διαδικασία να υπολογίσουν την διαφορά αυτή;; Είχα γράψει κάτι σχετικά εδώ viewtopic.php?f=18&t=13713&p=73584&hili ... %82#p73584

Ναι στο λύκειο ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει την αξία της απόδειξης και να τις μαθαίνει αλλά και να εξετάζεται σε αυτές αλλά τα βιβλία μας οφείλουν να είναι καλογραμμένα. Εμείς οφείλουμε να μην τιμωρούμε τον αδύνατο αλλά ούτε να αιφνιδιάζουμε τον άριστο αλλά ούτε και να εξετάζουμε την ίδια έννοια 150.000 φορές (όριο λόγου μεταβολής).

Επιτέλους θέλουμε καλογραμμένα βιβλία...Από' την ενημέρωση που είχαμε οι μαθηματικοί των Σερρών, υπάρχει νέο αναλυτικό πρόγραμμα (μιλώ για την σύσταση επιστημονικής ομάδας για αυτήν την δουλειά που ξεκίνησε επί Διαμαντοπούλου)αλλά ακόμη πρωτοβουλία ή χρήματα για την συγγραφή των νέων βιβλίων δεν υπάρχει..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Έβαλα τα κόκκινα.
τελευταία επεξεργασία από mathxl σε Κυρ Δεκ 02, 2012 10:09 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Re: Αποδείξεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Κυρ Δεκ 02, 2012 9:51 pm

Εδώ viewtopic.php?f=52&t=33292&p=154045#p154045 στην τελευταία θέση δημοσίευση του Αλέξανδρου συγκεκριμένα στο 2. φαίνεται μια κάποια τοποθέτηση.
Προσωπικά είμαι υπέρ της απόδειξης (από τα παραπάνω δεν νομίζω ότι φαίνεται πως είμαι κατά). Είμαι όμως υπερ του "δίκαιου" τρόπου εξέτασεις και του καλογραμμένου βιβλίου.

Θα ήθελα τοποθετήσεις για τις αποδείξεις που θα πρέπει να τίθενται στις εξετάσεις. . Για αυτό επαναφέρω το θέμα.
Μια ερώτηση που ίσως βοηθά στην κουβέντα. Πόσες αποδείξεις βλέπεται στο κεφάλαιο των μιγαδικών ;; Εγώ αν ήμουν πάντως μαθητής και είχα καθηγητή που δεν μας επεσήμανε ποιες είναι οι αποδείξεις , διαβάζοντας το βιβλίο θα έλεγα καμία...ή το πολύ μία ( θα έπρεπε να το ανακαλύψω από τα συμφραζόμενα σελ 91 περίπου στην μέση λέει" οι ιδιότητες αυτές μπορούν να αποδειχτούν...Για παράδειγμα...μπλα μπλα...

Στην ίδια σελίδα θα διερωτόμουν αν είναι απόδειξη αυτό που προηγείται του \overline {\left( {{z^\nu }} \right)}  = {\left( {\bar z} \right)^\nu }....και από που ξεκινάει βρε παιδί μου...αν είναι απόδειξη...

ΥΓ: Αν θέλετε να γελάσετε λίγο κάντε ένα γκάλοπ μεταξύ καθηγητών για το ποιος είναι ο αριθμός των αποδείξεων στους μιγαδικούς. Παρατηρήστε τον " φόβο " στα βοηθήματα να γράψουν ότι το παρακάτω είναι απόδειξη και απλά δίνουν το θέμα έμμεσα ως ερώτηση θεωρίας...οπότε μάθε τα εσύ όλα και αν πέσει στο είχα ρωτήσει. Σε αυτό βέβαια δεν φταίνε οι καθηγητές αλλά τα σχολικά βιβλία που μόνο όταν θέλουν γράφουν : ΑΠΟΔΕΙΞΗ και στο σημείο που τελειώνει βάζουν το μαύρο τετραγωνάκι (καλός τρόπος) και σε άλλες περιπτώσεις γιου χαβ το γκες ιτ!!

Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
Απάντηση

Επιστροφή σε “Πανελλήνιες Εξετάσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες