και 
Συντονιστής: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
και 
Καλησπέρα.smarpant έγραψε:Να συγκριθούνκαι
Το βιβλίο της Ε' δημοτικού είναι αρκετά μπερδεμένο....η δασκάλα της κόρης μου επέλεξε να μην κάνει από το βιβλίο...είδε ποιά είναι η ύλη της Ε' δημοτικού την κατέγραψε....και την κάνει κομμάτι θεωρία στη συνέχεια παραδείγματα και κατόπιν πολλές ασκήσεις...απο οτι βλέπω στη κόρη μου ειναι πιο κατανοητό έτσι και έχει περισσότερο ώρεξη για το μάθημα....δεν είμαι μαθηματικος αλλά ηλεκτρολόγος μηχανικός πολυτεχνείου και συμφωνώ....Σταμ. Γλάρος έγραψε:Καλησπέρα.smarpant έγραψε:Να συγκριθούνκαι
Πολύ καλή άσκηση για εμπέδωση της σύγκρισης κλασμάτων. Και μάλιστα για το Δημοτικό! Φιλικά.
Σταμ. Γλάρος
Διαιρώντας τα κλάσματα, προκύπτει ότι:smarpant έγραψε:Να συγκριθούνκαι
.
Μία άλλη λύση:smarpant έγραψε:Να συγκριθούνκαι
και
Αφαιρώ καθ'ένα από το ένα. Αυτό που θα βγει με τη 

Κατερινόπουλος Νικόλας έγραψε:Μία άλλη λύση:smarpant έγραψε:Να συγκριθούνκαι
Θέτωκαι
Αφαιρώ καθ'ένα από το ένα. Αυτό που θα βγει με τη
μεγαλύτερη διαφορά θα είναι το μικρότερο. Δηλαδή:
και
Άρα
Αλλιώς: Πολύ εύκολα βρίσκουμε πολλαπλασιάζοντας χιαστί τις δύο ανισώσεις που ακολουθούν, ότιsmarpant έγραψε:Να συγκριθούνκαι

και
και με περίσσευμα, συγκρίνουμε τα αρχικά κλάσματα με το
που είναι ανάμεσα στα 
Τι δεν σου αρέσει από τις τρεις προηγούμενες;Κατερινόπουλος Νικόλας έγραψε:Μήπως υπάρχει κάποια άλλη λύση;
Το λέω γιατί σκέφτηκα μια άλλη. Αν δεν υπάρχει άλλη, πρέπει να έχω κάνει λάθος.( Δε νομίζω)Mihalis_Lambrou έγραψε:Τι δεν σου αρέσει από τις τρεις προηγούμενες;Κατερινόπουλος Νικόλας έγραψε:Μήπως υπάρχει κάποια άλλη λύση;
,
. Άρα:

Υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις. 'Ομως εξυπακούεται ότι ο θεματοθέτης θέλει απλές και κομψές λύσεις, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΟΝΕΣ πράξεις.Κατερινόπουλος Νικόλας έγραψε: Το λέω γιατί σκέφτηκα μια άλλη. Αν δεν υπάρχει άλλη, πρέπει να έχω κάνει λάθος.( Δε νομίζω)
και
Κατάλαβα!!!Mihalis_Lambrou έγραψε:
Υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις. Όμως εξυπακούεται ότι ο θεματοθέτης θέλει απλές και κομψές λύσεις, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΟΝΕΣ πράξεις.
Η δική σου, αν και σωστή, εμπίπτει στην κατηγορία των επίπονων πράξεων. Αν τις επιτρέπαμε, τότε η άσκηση θα μπορούσε να λυθεί απλά εκτελώντας
την διαίρεση, χωρίς πολύ σοφία. Θα βρεις
και
![]()
και λοιπά.
Έτσι όμως εργάστηκα ως Λογιστής, όχι ως Μαθηματικός.
Έθεσα τον προβληματισμό στη κόρη της φίλης μου να μου πει ποιο κλάσμα είναι μεγαλύτερο το 2/4 ή το 4/8 και επειδή η δασκάλα της, της είχε πει πως όσο μεγαλώνει ο παρανομαστής μικραίνει το κλάσμα την πάτησε και μου έδωσε λάθος απάντηση. Για να της αποδείξω πως τα κλάσματα είναι ίσα (δεν ήθελα ακόμη να την μάθω απλοποίηση γιατί δεν γνωρίζει καλά-καλά προπαίδεια, πήρα ένα πακέτο ζάχαρη και μία ζυγαριά για να δει πως τελικά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο...kostanikolakopoulos έγραψε:Το βιβλίο της Ε' δημοτικού είναι αρκετά μπερδεμένο....η δασκάλα της κόρης μου επέλεξε να μην κάνει από το βιβλίο...είδε ποιά είναι η ύλη της Ε' δημοτικού την κατέγραψε....και την κάνει κομμάτι θεωρία στη συνέχεια παραδείγματα και κατόπιν πολλές ασκήσεις...απο οτι βλέπω στη κόρη μου ειναι πιο κατανοητό έτσι και έχει περισσότερο ώρεξη για το μάθημα....δεν είμαι μαθηματικος αλλά ηλεκτρολόγος μηχανικός πολυτεχνείου και συμφωνώ....Σταμ. Γλάρος έγραψε:Καλησπέρα.smarpant έγραψε:Να συγκριθούνκαι
Πολύ καλή άσκηση για εμπέδωση της σύγκρισης κλασμάτων. Και μάλιστα για το Δημοτικό! Φιλικά.
Σταμ. Γλάρος
Καλημέρα.pro έγραψε: Τρί Αύγ 15, 2017 2:02 pm Έθεσα τον προβληματισμό στη κόρη της φίλης μου να μου πει ποιο κλάσμα είναι μεγαλύτερο το 2/4 ή το 4/8 και επειδή η δασκάλα της, της είχε πει πως όσο μεγαλώνει ο παρανομαστής μικραίνει το κλάσμα την πάτησε και μου έδωσε λάθος απάντηση. Για να της αποδείξω πως τα κλάσματα είναι ίσα (δεν ήθελα ακόμη να την μάθω απλοποίηση γιατί δεν γνωρίζει καλά-καλά προπαίδεια, πήρα ένα πακέτο ζάχαρη και μία ζυγαριά για να δει πως τελικά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο...
Τώρα θα της μάθω προπαίδεια με κάρτες και όταν δω πως θα την έχει μάθει άπταιστα, τότε θα της δίνω για παράδειγμα το 18 και θα της λέω να μου βρει ποιοι συνδυασμοί ισούνται με το 18 ή το 36 κτλ.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης