Ευθύγραμμες παραμορφώσεις

Συντονιστής: Παύλος Μαραγκουδάκης

Άβαταρ μέλους
αρψ2400

Ευθύγραμμες παραμορφώσεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από αρψ2400 » Τρί Ιούλ 15, 2025 4:55 pm

Έστω τετράγωνο ΑΒΓΔ πλευράς 4μ.Μετακινώ τα μέσα των πλευρών του κατά 1μ προς το κέντρο του ,κρατώντας την περιφέρεια του καινούργιου σχήματος πολυγωνική γραμμή , και ίση με 16μ.(Οι αποστάσεις των μέσων των πλευρών από τις γειτονικές κορυφές τους παραμένουν 2μ).Ποιό είναι το εμβαδόν του νέου σχήματος;

Παράρτημα Λευκάδας

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής

Re: Ευθύγραμμες παραμορφώσεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george visvikis » Τρί Ιούλ 15, 2025 6:02 pm

αρψ2400 έγραψε:
Τρί Ιούλ 15, 2025 4:55 pm
Έστω τετράγωνο ΑΒΓΔ πλευράς 4μ.Μετακινώ τα μέσα των πλευρών του κατά 1μ προς το κέντρο του ,κρατώντας την περιφέρεια του καινούργιου σχήματος πολυγωνική γραμμή , και ίση με 16μ.(Οι αποστάσεις των μέσων των πλευρών από τις γειτονικές κορυφές τους παραμένουν 2μ).Ποιό είναι το εμβαδόν του νέου σχήματος;
Η εκφώνηση είναι ελλιπής. Από τη στιγμή που δεν δίνεται το σχήμα, νομίζω ότι θα έπρεπε να περιγραφεί με σαφήνεια.
Πουθενά δεν αναφέρεται ποιες είναι οι κορυφές του καινούργιου σχήματος. Μήπως χάνω κάτι;

Άβαταρ μέλους
αρψ2400

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από αρψ2400 » Τρί Ιούλ 15, 2025 6:44 pm

george visvikis έγραψε:
Τρί Ιούλ 15, 2025 6:02 pm
αρψ2400 έγραψε:
Τρί Ιούλ 15, 2025 4:55 pm
Η εκφώνηση είναι ελλιπής. Από τη στιγμή που δεν δίνεται το σχήμα, νομίζω ότι θα έπρεπε να περιγραφεί με σαφήνεια.
Πουθενά δεν αναφέρεται ποιες είναι οι κορυφές του καινούργιου σχήματος. Μήπως χάνω κάτι;
Σκέφτηκα να βάλω γράμματα με σημεία και να το κάνω ποιο σαφές ,αλλά θα ήταν πιο ενδιαφέρον να σχεδιαστούν δύο διαφορετικά σχήματα που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της εκφώνησης.

Παράρτημα Λευκάδας
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Ιούλ 15, 2025 11:00 pm

george visvikis έγραψε:
Τρί Ιούλ 15, 2025 6:02 pm
.
Θα συμφωνήσω τελείως με τον Γιώργο. Ο ίδιος δεν καταλαβαίνω καθόλου το σχήμα. Για παράδειγμα μου φαίνεται ότι εννοεί το παρακάτω αφού τα μέσα των πλευρών μετακινήθηκαν κατά 1 μέτρο προς το κέντρο (όπως τα ζωγράφισα). Αλλά τότε η περίμετρος του νέου (αστεροειδούς) σχήματος είναι 8\sqrt 5 ενώ η εκφώνηση λέει ότι παραμένει 16. Δεν βγάζω άκρη.
.
Συνημμένα
shima.png
shima.png (2.83 KiB) Προβλήθηκε 1682 φορές

Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george visvikis » Τρί Ιούλ 15, 2025 11:32 pm

Στο ίδιο ακριβώς σχήμα κατέληξα κι εγώ Μιχάλη, αλλά όπως γράφεις δεν μου έβγαινε η περίμετρος.

Άβαταρ μέλους
αρψ2400

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από αρψ2400 » Τρί Ιούλ 15, 2025 11:49 pm

Προσπαθήστε να λύσετε την άσκηση χωρίς την παρακάτω διευκρίνιση , δείτε την εκφώνηση σαν γρίφο:
Έστω ABCD ένα τετράγωνο με μήκος πλευράς 4m (μπορείτε να φανταστείτε ότι έχετε 16m σχοινί). Μετακινώ (σπρώχνω) τα μέσα των πλευρών του κατά 1cm προς το κέντρο του, διατηρώντας την περίμετρο του νέου σχήματος ως πολυγωνική γραμμή και ίση με 16cm (το σχοινί τεντώνεται σε νέα θέση). Οι αποστάσεις των μέσων των πλευρών από τις γειτονικές τους κορυφές παραμένουν 2cm. Ποιο είναι το εμβαδόν του νέου σχήματος;

Παράρτημα Λευκάδας
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Ιούλ 16, 2025 1:11 am

αρψ2400 έγραψε:
Τρί Ιούλ 15, 2025 11:49 pm
Προσπαθήστε να λύσετε την άσκηση χωρίς την παρακάτω διευκρίνιση , δείτε την εκφώνηση σαν γρίφο:
Έστω ABCD ένα τετράγωνο με μήκος πλευράς 4m (μπορείτε να φανταστείτε ότι έχετε 16m σχοινί). Μετακινώ (σπρώχνω) τα μέσα των πλευρών του κατά 1cm προς το κέντρο του, διατηρώντας την περίμετρο του νέου σχήματος ως πολυγωνική γραμμή και ίση με 16cm (το σχοινί τεντώνεται σε νέα θέση). Οι αποστάσεις των μέσων των πλευρών από τις γειτονικές τους κορυφές παραμένουν 2cm. Ποιο είναι το εμβαδόν του νέου σχήματος;
.
Για όφελος των μαθητών αναρτώ (αυτό το οποίο νομίζω ότι είναι) το σχήμα. Πάντως ακόμα δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείται στο ποστ #3 με την φράση "θα ήταν πιο ενδιαφέρον να σχεδιαστούν δύο διαφορετικά σχήματα που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της εκφώνησης". Eγώ ένα σχήμα βρίσκω.

Θα ήταν πιο εποικοδομητικό να ήταν γρίφος η λύση και όχι η εκφώνηση.
.
Συνημμένα
shima 2.png
shima 2.png (41.1 KiB) Προβλήθηκε 1661 φορές

Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george visvikis » Τετ Ιούλ 16, 2025 9:18 am

Στο σχήμα του Μιχάλη, το ζητούμενο εμβαδόν είναι 2(\sqrt 7+1). Δεν γράφω τη λύση γιατί και πάλι δεν

βλέπω πώς "οι αποστάσεις των μέσων των πλευρών από τις γειτονικές τους κορυφές παραμένουν 2cm".

ΥΓ. Αν εγώ που είμαι 48 χρόνια μαθηματικός δεν μπορώ να κατανοήσω την εκφώνηση,
πώς μπορούμε να έχουμε αυτή την απαίτηση από ένα παιδί Β' Γυμνασίου;

Άβαταρ μέλους
KARKAR

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Τετ Ιούλ 16, 2025 12:45 pm

παραμόρφωση  τριγώνου.png
παραμόρφωση τριγώνου.png (30.02 KiB) Προβλήθηκε 1628 φορές
Με την βεβαιότητα ότι ξεφεύγουμε από τον φάκελο αλλά επειδή είναι της ίδιας τεχνοτροπίας , μπορούμε άραγε

κα υπολογίσουμε το εμβαδόν του πράσινου αστεριού , που προέκυψε από το - πλευράς 10 - ισόπλευρο τρίγωνο ;

Άβαταρ μέλους
αρψ2400

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από αρψ2400 » Τετ Ιούλ 16, 2025 1:58 pm

KARKAR έγραψε:
Τετ Ιούλ 16, 2025 12:45 pm
παραμόρφωση τριγώνου.pngΜε την βεβαιότητα ότι ξεφεύγουμε από τον φάκελο αλλά επειδή είναι της ίδιας τεχνοτροπίας , μπορούμε άραγε

κα υπολογίσουμε το εμβαδόν του πράσινου αστεριού , που προέκυψε από το - πλευράς 10 - ισόπλευρο τρίγωνο ;
Με προλάβατε!!!!! Ωραία!!!!!Νομίζω είναι και πιο δύσκολο αν και παραμένει Β Γυμνασίου.

Παράρτημα Λευκάδας
Απάντηση

Επιστροφή σε “B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης