eingau έγραψε:Συγγνώμη για την πρώτη δημοσίευση. Ελπίζω τώρα να είναι σωστή. Αν υπάρχει κάποια άλλη παρατήρηση πείτε μου, να το διορθώσω.
Καθώς έλυνα ασκήσεις στους μιγαδικούς υπήρχε μια άσκηση σωστού λάθους όπου έλεγε:
Έστω

, τότε η μεσοκάθετος των εικόνων του

και του

είναι ο

.
Η απάντηση του βιβλίου έλεγε πως είναι σωστή η πρόταση. Η απορία μου είναι πως αν ο

είναι πραγματικός αριθμός ταυτίζεται με το συζυγή του και η εικόνα τους βρίσκεται στον

. Οπότε αφού έχω ένα σημείο δεν ορίζεται μεσοκάθετος (άρα σύμφωνα με εμένα η απάντηση είναι λάθος ) ή μήπως όχι; Ποιά είναι η άποψή σας;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Αυτός φαντάζομαι που έβαλε το ερώτημα , το έβαλε για Σωστό. Αφού στην εκφώνηση αναφέρεται η λέξη '' μεσοκάθετος '' , εννοείται
αυτόματα ότι ο

δεν είναι πραγματικός. Αν δεν ορίζεται μεσοκάθετος, τότε η ερώτηση στερείται νοήματος. Η ερώτηση όμως αναφέρεται στην ιδιότητα της μεσοκαθέτου και όχι στο αν οι εικόνες δύο συζυγών ορίζουν πάντα μεσοκάθετο, κάτι που έχει αρνητική απάντηση.
Αν μια τέτοια ερώτηση ήταν στις πανελλήνιες με αυτή τη διατύπωση(κακώς ) , η απάντηση της επιτροπής θα ήταν Σ .
Έγραψα τις παραπάνω γραμμές, μόνο και μόνο γιατί σε ερωτήσεις Σ-Λ πρέπει :
- Ο συντάκτης να μην αφήνει περιθώρια παρανόησης(όπως εδώ).
- Ο μαθητής να εστιάζει στην ουσία της ερώτησης και όχι στην εξαντλητική αυστηρότητα της διατύπωσης.Έχει παρατηρηθεί στις Πανελλήνιες ότι μερικές φορές καλοί μαθητές έχασαν (λόγω κακής διατύπωσης) ερώτηση Σ-Λ , διότι δεν έμειναν στην ουσία, αλλά πέρασαν σε λεπτομέρειες που δεν είχαν να κάνουν με την ουσία. Το ξαναλέω όμως :
Οι συντάκτες τέτοιων ερωτήσεων στις Πανελλήνιες να είναι προσεκτικοί, διότι την πληρώνουν οι πολύ καλοί μαθητές !
Μπάμπης