Ανισότητα με μιγαδικούς και μέτρα !

Συντονιστής: Πρωτοπαπάς Λευτέρης

Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Ανισότητα με μιγαδικούς και μέτρα !

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Κυρ Ιουν 30, 2013 9:53 am

Αν οι μιγαδικοί a,b έχουν μέτρο 1, να αποδειχθεί ότι :

|a+1|+|b+1|+|ab+1|\geq 2

Μπάμπης

(Έχω μια λύση, αλλά δεν με ενθουσιάζει !Μέχρι να δω τις σκέψεις σας , θα την προσπαθήσω και με άλλο τρόπο.Κάτι μου έρχεται στο νου !)

dimitris.ligonis

Re: Ανισότητα με μιγαδικούς και μέτρα !

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimitris.ligonis » Κυρ Ιουν 30, 2013 11:27 am

Kαλησπέρα κ.Μπάμπη!

|a+1|+|b+1|+|ab+1| \overset {|a|=1}{=} |a+1|+|ab+a|+|ab+1|=|a+1|+|-ab-a|+|ab+1| \overset{\tau \rho \iota \gamma \omega \nu \iota \kappa \eta} {\geq}} |a-a+ab-ab+2|=2

Δημήτρης
Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Κυρ Ιουν 30, 2013 1:13 pm

Μπάμπης Στεργίου έγραψε:(Έχω μια λύση, αλλά δεν με ενθουσιάζει !Μέχρι να δω τις σκέψεις σας , θα την προσπαθήσω και με άλλο τρόπο.Κάτι μου έρχεται στο νου !)
Μπάμπη ας προσπαθήσω να μαντέψω (επί τροχάδην και ύστερα από την βέλτιστη λύση του Δημήτρη):

Θέτοντας a=cos\theta + isin\theta, b=cos\phi +isin\phi, ανάγουμε την αρχική ανισότητα, μέσω των |z+1|=\sqrt{|z|^2+2Re(z)+1} και cos2\gamma =2cos^2\gamma  -1, στην ενδιαφέρουσα

|cos(\displaystyle\frac{\theta }{2})|+|cos(\displaystyle\frac{\phi }{2})|+|cos(\displaystyle\frac{\theta +\phi }{2})|\geq 1,

η οποία, θέτοντας cos(\displaystyle\frac{\theta }{2})=x, cos(\displaystyle\frac{\phi }{2})=y, ανάγεται στην

|x|+|y|+|xy-\sqrt{1-x^2}\sqrt{1-y^2}|\geq |x|+|y|+\sqrt{1-x^2}\sqrt{1-y^2}-|x|\cdot|y|\geq1.

[H τελευταία ανισότητα προφανής, ισοδύναμη για 0\leq|x|\leq1, 0\leq|y|\leq1, προς την (1+|x|)(1+|y|)\geq1.]

Γιώργος Μπαλόγλου

Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Κυρ Ιουν 30, 2013 3:05 pm

Δημήτρη και Γιώργο, πολύ ωραία !

Η νέα μου σκέψη τη στιγμή που έγραφα την άσκηση ήταν τελικά η εξής(απλή και βασική και απορώ γιατί παιδευόμουνα με άσκοπες κινήσεις) :

|1+a|+|1+ab|+|1+b| \geq |1+a-1-ab|+|1+b|=

=|a||1-b|+|1+b|=  |1-b|+|1+b| \geq |1-b+1+b|=2

Στην ουσία πρόκειται για την ίδια λύση με αυτή του Δημήτρη.

Γιώργο, δυστυχώς σε λίγα χρόνια δεν θα βρίσκεις φοιτητή να γνωρίζει τύπο τριγωνομετρικού μετασχηματισμού ή τριγωνομετρικό αριθμό αθροίσματος , διαφοράς ή πολλαπλασίου τόξου.
Η ανοησία και η ανευθυνότητα σε αυτόν τον τόπο ξεχείλησαν από χρόνια σε όλους τους τομείς, η τριγωνομετρία και η γεωμετρία θα γλύτωναν ;

Μπάμπης

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης